!
Вторник, 16 Април 2024
15
февр
 

Доц. Кунчев: Започва нормализиране на ситуацията и за грип, и за COVID, и за варицела и скарлатина

Сряда, 15 Февруари 2023 | 10:54:35


"В медицината на бедствените ситуации има постулат, че когато има подобно природно бедствие, обикновено се придружава от разпространение на инфекциозни заболявания. Риск има, което не значи, че задължително трябва да се случат нещата. До известна степе

"В медицината на бедствените ситуации има постулат, че когато има подобно природно бедствие, обикновено се придружава от разпространение на инфекциозни заболявания. Риск има, което не значи, че задължително трябва да се случат нещата. До известна степен по-ниските температури помагат, но не решават проблема. Основното, което трябва да се прави, е много добра организация, много бързо организиране на палаткови лагери, на тоалетни, което гарантира и контрол върху разпространението на тези инфекции". Така главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира актуалната ситуация след земетресенията в Турция и Сирия и епидемичните рискове, свързани с нея.

„Разликите между Турция и Сирия са значителни. Турция натрупа много богат опит с организирането на лагери за бежанци, които са много добре снабдени, разполагат със службите, които да го направят. При бедствие от този мащаб нищо не е лесно и не става бързо, но там се полагат максималните усилия“, посочи той.

"В Сирия, заради дългия период на война, цели територии са практически неуправляеми, последната година случаите на холера минаха границата от 3 хиляди, имаше известен износ на холера и към други страни. Земетресението само влоши нещата и създаде още повече рискове. Освен холерата, дизентерията е една от често появяващите се болести. Много е голям наборът от заболявания, които биха могли да възникнат," посочи доц. Кунчев.

Той коментира и темата за разпространението на COVID у нас.

„От началото на годината досега сме регистрирали 3370 случая на COVID. По това време миналата година са били 230 400“, посочи главният държавен здравен инспектор.

Той бе категоричен, че няма липса на легла за пациенти с COVID и невъзможност да се настаняват болни.

„През последните две седмици грипът беше значително по-голям медицински проблем, грипът беше и причината за повечето хоспитализирани деца в интензивните отделения. И тук отново стигаме до възможността за предпазване със сезонна имунизация, особено при рисковите групи хора“, подчерта доц. Кунчев

По думите му, у нас пикът на грипната вълна е преминат.

"Започва нормализиране на ситуацията, като това важи не само за грип, то важи и за COVID, и за варицела, за скарлатина. Отиваме към една по-спокойна и нормална обстановка", категоричен бе той и подчерта, че няма едно правило какво да се прави при заболяване и лечението е по преценка на лекаря за всеки отделен пациент.

Главният държавен здравен инспектор даде отговор и на въпроса какво се случва с изпълнението на имунизационния календар.

„Това забавяне на имунизациите от имунизационния календар, което го имаше по време на COVID пандемията започна да се преодолява, цифрите леко тръгнаха нагоре, не продължава отрицателната тенденция. Към това са насочени и усилията на всички сега, защото спазването на имунизационния календар е единственият начин да гарантираме, че няма да възникнат неприятни ситуации“, каза той.

Има повишена заболеваемост от варицела и скарлатина, потвърди главният държавен здравен инспектор.

„Всъщност, мерките, които близо 3 години се прилагаха бяха предприети заради COVID покриваха и разпространението на варицела и скарлатина - тези въздушно-капкови инфекции, най-често срещаните шарки при децата, добре познати на родителите. Така че, когато те отпаднаха, започна един бум на разпространението им, Само преди 2-3 седмици заболеваемостта и от варицела, и от скарлатина, надминаваше 3 – 3,5 пъти тази, която имахме преди пандемията. Но и там процесът вече върви към нормализация. Само за последната седмица намалението при варицелата е с над 213 случая, при скарлатината с 26, така че през следващата седмица ще достигнем до съвсем нормалните нива“, каза доц. Кунчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9m8Z


Всичко за коронавируса
Още новини
Започна проучване за нагласите на медиците към ваксинацията срещу грип
16.04.2024 14:09:14

Започна проучване за нагласите на медиците към ваксинацията срещу грип

Отношението на медиците и студентите в медицинските специалности у нас към ваксинацията срещу сез ...

Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати
16.04.2024 13:18:22

Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати

„Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...