!
Вторник, 05 Март 2024
27
апр
 

Доц. Кунчев: Или ще постигнем 75% имунитет, или ще си говорим глупости и ще завиждаме на другите

Миналата година през късната пролет беше ликвидирана епидемията от морбили в нашата страна, отбеляза проф. Тодор Кантарджиев

Вторник, 27 Април 2021 | 15:08:29 Надежда Ненова


Ваксините ни приближават до универсалното здравно покритие, до един по-справедлив свят, до приятелите, до изкореняването на детския паралич, до един свят без пандемии. Имунизациите спасяват милиони животи всяка година и се смятат за най-успешната мярка

Ваксините ни приближават до универсалното здравно покритие, до един по-справедлив свят, до приятелите, до изкореняването на детския паралич, до един свят без пандемии. Имунизациите спасяват милиони животи всяка година и се смятат за най-успешната мярка в общественото здраве. Това заяви ръководителят на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България д-р Скендер Сила по време на днешната пресконференция Европейска имунизационна седмица (26 април - 2 май 2021 г.), под надслов „Ваксините ни сближават“ (“Vaccines bring us closer”).

„Докато целият свят се е съсредоточил върху критично важните нови ваксини, които ще защитят населението от COVID-19, много е важно

да се гарантира, че няма да се пропускат рутинните ваксинации

По време на глобалната пандемия много деца са пропуснали да бъдат ваксинирани, което ги излага на рискове от сериозни заболявания като морбили или детски паралич“, предупреди д-р Скендер Сила.

Той призова българите да станем „героите на нашето време“, да се ваксинираме, да ваксинираме и близките си, защото това е в полза на обществото и страната.

„Може би и заради пандемията обществата все повече разбират ползата от ваксината. Вече 100 години живеем с ваксините и държим под контрол опасни заболявания. Това не бива да го забравяме. Чрез ваксините ние наистина ще се сближим. Именно благодарение на тях, независимо от пандемията, ще продължим да контролираме и останалите заразни заболявания“, коментира д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ).

Когато хората имат едно благо, те престават да го ценят

Важно е да направим така, че болестите да не се предават“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Заради спазването на мерките, които бяха безпрецедентни, и това, че се научихме да използваме дезинфектанти, имаме изключителен спад при останалите инфекциозни заболявания. През 2020 г. болните от коклюш са намалели от 70 през 2019 г. на 27 случая, при морбили – от 1231 през 2019 г. на 257, при паротит от 50 на 13, при хепатит В от 198 на 121, при пневмококов менингит – от 34 на 11“, отчете доц. Кунчев. „Хубавото е, че в лошите неща има и добри страни, добре е да ги запазим и след отпадане на ограниченията“, добави той.

„При добра организация можем да правим над 20 000 имунизации срещу COVID дневно. Проблемът с количествата вече се решава и можем да насочим вниманието си към желанието за ваксиниране“, посочи доц. Кунчев по отношение на имунизационния план.

„Достигнем ли до 75% имунизирани, ще се отървем от COVID-19“,

подчерта той и даде за пример Израел, където са овладели пандемията.

„Това е нещо, към което се стремим. Трябва да го направим като общество, защото то е за нас. Никой няма да ни направи оценки, няма да ни се присмива и е много видима необходимостта от разработването на мащабна ваксинационна кампания. Пътят е ясен и който го достигне пръв, той ще си реши проблема“, подчерта главният държавен здравен инспектор.

„Виждаме какво се случва по социалните мрежи, но нямаме капацитет нито в МЗ, нито ваксинационния щаб да отговорим на всички. Затова медиите трябва много да помогнат и да бъде ясно – или достигаме заветните 75% имунизация,

или ще продължим да си говорим глупости,

да завиждаме на другите страни, които се връщат към живот и да се чудим полезно ли е или не да се имунизираме“, допълни още доц. Кунчев.

„Всеки ден до коронавируса в България се поставяха по 5000 ваксини на ден. За нашето общество са опасни не само пандемиите, но и епидемиите. Миналата година през късната пролет беше ликвидирана епидемията от морбили в нашата страна. Само преди 10 години имахме една епидемия с 24 000 регистрирани случаи от морбили, с детска смъртност. И само Франция ни изпревари, та не взехме палмата на първенството. Много ми е интересно, че сега хората, които най-много ни критикуват през последната година, тогава бяха преки участници в национална програма, която струваше 4 млн. лева и се допуснаха 24 000 случаи и 24 умрели деца“, заяви и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

Председателят на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев, който модерира събитието, отбеляза на финала, че стойността на ваксинационната кампания срещу COVID-19 в Европа струва колкото 10-дневните загуби за икономиката и помощите, които държавите отпускат на бизнеса и на хората, за да оцелеят в пандемията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UHnq


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...