Сряда, 05 Август 2020
24
юли
7
 

Доц. Кунчев: Има умора в обществото и нежелание да се спазват мерките

30% от заразените вече са под 50-годишна възраст

Петък, 24 Юли 2020 | 10:25:19
7

„Има масово неспазване на мерките, влезте в някое заведение и ще видите какво се случва. Има умора в обществото от налаганите мерки, активно нежелание да се спазват“. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор до

„Има масово неспазване на мерките, влезте в някое заведение и ще видите какво се случва. Има умора в обществото от налаганите мерки, активно нежелание да се спазват“. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че процентът на положителните проби с коронавирус у нас е сравнително еднакъв - между 4% и 6%, но това не бива да ни успокоява.

Навсякъде има значителен ръст, в това число и на Балканския полуостров, а България спрямо Европа е една от държавите с най-голяма възможност за заразяване, допълни доц. Кунчев, но подчерта, че все пак спрямо съседните държави стоим добре. Той уточни, че страната ни вече се насочва към 2-ро -3-то място по заболеваемост в Европа, след Швеция и Португалия, но има страни в света, където ситуацията е много по-тежка – Бразилия, Индия, Перу, САЩ.

"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция. По тази причина е важно да няма взривообразно заболяване, както и да пазим рисковите групи. Предстояща грипна епидемия обаче може сериозно да изтощи здравната система", отбеляза доц. Кунчев.

Той бе категоричен, че проблеми може да има от септември нататък, когато се появяват и другите респираторни вируси, най-вече през януари и февруари, когато идва сезонният грип.

"Не може всичко да се обясни само със спазването или неспазването на мерките. Има нещо в качеството на вируса. Има тенденция за по-леко предаване и смъкване на възрастта на новоустановените случаи", коментира специалистът.

Доц. Кунчев съобщи, че 30% от заразените у нас вече са под 50 г. По думите му няма как да се изградят точни и ясни критерии какво да се прави, защото реално още се знае малко за COVID-19, както например не е установено кой е природният резервоар, има ли имунитет.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че трябва да се реагира според ситуацията и обобщи, че ще трябва да се различават останалите заболявания от коронавирусната инфекция, да се правят изследвания, за да се установи какво точно трябва да се лекува. Доц. Кунчев бе категоричен, че трябва да пазим здравната система и рисковите групи, в които попадат пенсионерите.

"Сега броят на заразени в интензивно отделение е по-малък. Ако това се задържи, ще кажем, че има по-леко протичане. В интензивно са най-тежките случаи. Променихме тактиката на лечение. Изнесохме от болницата тези, които могат да се лекуват вкъщи", обясни той.

 Доц. Кунчев коментира и темата за ваксинирането срещу грип. "Грипната ваксина се появява тогава, когато производителят има възможност да я достави. Само 2 са фирмите, които имат регистрация в България. Всичките ваксини се поръчват поне година по-рано", каза той.

Доц. Кунчев се спря и на подготовката за началото на учебната година. "Нямаме клинична картина, тежка или среднотежка, в ученическа възраст. Когато стоиш 5-6-7 часа в една стая с толкова души, крие рискове".

По думите му вече се водят разговори и ще се пристъпи към по-специална дезинфекция, ще се наложат и организационни промени в училищата - учениците да не излизат наведнъж в междучасие, да не обикалят кабинетите и др.

Доц. Кунчев призова да не се политизира въпросът дали протестите крият риск от по-голям брой заразени. По думите му не е сложно всеки да прецени, че струпването на хора крие риск. "След като имаме хора на едно място, всяко събиране на хора, риск има и много зависи от личното ни поведение", каза той и даде пример с абитуриентските балове.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZL71

Да да 24.07.2020 12:02:09

Кунчев нямах нищо против теб, до момента на тази епидемия в България! В началото имаше някаква неизвестност, но вече не искам да те чувам и виждам! Съжалявам колега, но вие участвате в политическите игри, в икономическия цирк и мачкане на хората, защита на властта и прочие! Вие не сте лекар, а сте част от хунтата! Оставка! Хората не искат и да ви чуват и виждат, предполагам, че ви се радват само единица ваши фенове.

Гост 24.07.2020 12:05:15

Ей, пидалчооо. Много си сладък

Лекар 28.07.2020 00:51:04

Гербераст мамин. Скрий се някъде, че скоро ще ядеш бой.

999 24.07.2020 11:42:40

Ангеле, учили сме заедно, от едни и същи учебници, при едни и същи преподаватели. Още от самото начало беше ясно, че става дума за въздушно-капкова инфекция, както и това, че подобни инфекции не могат да бъдат поставяни под контрол. Съжалявам, че умни и знаещи хора като теб, бяхте употребени в неинтелигентната политическа игра в първите дни от навлизането на вируса в Европа. Началните мерки бяха несъразмерни, недодялани колеги решиха, че като насаждат страх, ще постигнат добри резултати. Страхът обаче, поражда омраза. Сега тя е налице. Броят на заразените нараства, което е нормален и естествен ход на подобна епидемия. Въпреки това, или точно поради това, хората са по площадите и искат оставки.

Гост 24.07.2020 12:03:31

И какво - като сменим властта епидемията ще си иде? Имам чувството, че народа масово си мисли, че това е панацеята. Не. По-зле ще стане. Завъртането на политическата рулетка доведе до скок в заразените и до две три седмици ще капитулираме. Просто ковида е по-различна болест, която не е ясно накъде ще се развие в зависимост от генетичния терен. А грижата за тия болни и продължителността и е много ресурсоемка.

999 24.07.2020 12:23:13

Епидемията няма да си отиде, но глупостите ще намалеят. Епидемията не е пречка за решаване на политически конфликти, но неправилното й "управление" може да ги изостри.

Дост 24.07.2020 20:41:16

Ще сменим сегашните с още по-гладни и то стари и познати муцуни ! По-добре Цар и като не слуша го сменяме ! Всеки следващ цар все ще направи нещо за народа !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Френско вместо българско финансиране за ваксината срещу COVID-19 на БАН
05.08.2020 13:12:25

Френско вместо българско финансиране за ваксината срещу COVID-19 на БАН

БАН подаде няколко проекта към Фонд „Научни изследвания“ в панела „Биомедицинск ...

Още 20 млн. лв. отиват в МЗ – за заплати и за субсидии на болниците за инфекциозни болести
05.08.2020 12:20:40

Още 20 млн. лв. отиват в МЗ – за заплати и за субсидии на болниците за инфекциозни болести

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...