Четвъртък, 29 Октомври 2020
30
септ
3
 

Доц. Кунчев: Няма необходимост от промяна на противоепидемичните мерки

Сряда, 30 Септември 2020 | 10:56:03
3

Утре ще бъде първият брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ). Това съобщи пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той бе категоричен, че липсата на достатъчно доверие и разпространяването на фалшиви новини пречат много на ра

Утре ще бъде първият брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ). Това съобщи пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той бе категоричен, че липсата на достатъчно доверие и разпространяването на фалшиви новини пречат много на работата на здравните власти.

"Ние ще продължим да казваме истината. Дай Боже повече хора да се вслушат“, каза доц. Кунчев. По думите му към момента няма необходимост от промяна на противоепидемичните мерки у нас, но въпреки това всичко зависи от ситуацията.

Той се спря и на темата за носенето на маски.

"Имайте предвид, че вирусът не лети в пространството сам. Той е върху частиците, които ние изхвърляме при говор, викане, кашлица, пеене. Когато има механична преграда, която ограничава излъчването на тези частици, то ограничава и разпространението на вируса", обясни специалистът.

Той сподели собствените си наблюдения, че на повечето места не се ползват маски и подчерта, че именно това води до покачване на случаите.

"Носенето на маска е по-скоро отговорност не само към собственото, а към чуждото здраве", каза доц. Кунчев и припомни, че маската има най-добър ефект при човек, който излъчва вируса.

„При 60-70% хората, които носят вируса, нямат никакви признаци. Носенето на маска предпазва от това да бъдат заразени другите около нас“, категоричен бе доц. Кунчев.

Той подчерта, че не може да се говори за огнища на инфекцията в училищата и заяви, че няма да отговаря на спекулации, свързани с дистанционното обучение.

"Казваме каква е истината. Не, няма да има затваряне на всички училища. Ще има преминаване към електронна среда за 14 дни в паралелки, в които има установени носители на вируса. ако са засегнати няколко класа, ще се премине към затваряне на определени училища. Ако заболеваемостта стане много голяма вече ще се говори за затваряне на училища в определени населени места“, стана ясно от думите ме.

Главният държавен здравен инспектор обаче поясни, че е възможно да има затваряне на училищата на национално ниво и е вероятно такава мярка да бъде предприета през зимните месеци - януари-февруари по време на грипната епидемия.

"Тази година няма да има грипни ваканции, ще има преминаване в обучение в електронна среда", заключи той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Lgsm

Име на една суха съчка-стар доктор 30.09.2020 18:11:54

Пандемията ограничи достъпа до президент Владимир Путин, който се скри в резиденцията си в Ново-Огарево като способ на карантина. През последните месеци Владимир Путин започна да се появява публично. Президентът прие високопоставени служители пред камера в резиденцията си и в Кремъл както и взе участие в няколко публични събития. Но, както установи руската служба на Би Би Си, най-строгите мерки за сигурност за защита на Путин от Covid-19, които бяха въведени в края на март, продължават да се прилагат стриктно и сега. Ограниченото ниво на достъп до президента, предварителната двуседмична самоизолацията на посетителите му желаещи да се срещнат с него в резиденцията продължава повече от шест месеца и ще продължи поне до пролетта, твърдят източници на Би Би Си.

ДРУГ КОМПЕТЕНТЕН 30.09.2020 16:09:16

В России третий день подряд регистрируют больше 8 тысяч заражений Covid-19 в сутки, но Роспотребнадзор по-прежнему не видит оснований для введения в стране новых ограничительных мер. Тем временем всех, кто должен встретиться с президентом Владимиром Путиным, уже изолируют на две недели.

до много компетентен 30.09.2020 15:38:56

КАКВО СТАВА В МОСКВА?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Кацарски: В Швеция се разчита изцяло на физическото дистанциране
29.10.2020 12:37:20

Д-р Кацарски: В Швеция се разчита изцяло на физическото дистанциране

Ситуацията в Швеция е спокойна. Броят на болните расте и тук, но не с темпото от началото на панд ...

Андрей Марков: Всички болници, независимо от собствеността, са еднакво ангажирани
29.10.2020 11:56:57

Андрей Марков: Всички болници, независимо от собствеността, са еднакво ангажирани

Медицинските кадри трябва да се реорганизират, за да покрият нуждите на населението от медицински ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...