Четвъртък, 02 Декември 2021
02
апр
1
 

Доц. Кунчев: При 70% ваксинирани, епидемично развитие е невъзможно

Петък, 02 Април 2021 | 10:34:50
1

„От тук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират". Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод новината, че България

„От тук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират". Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод новината, че България е сред европейските страни, които ще получат след преразпределение общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Конкретното количество за страната ни ще бъде 1 259 728 дози.

„Искам да изразя благодарност в три насоки. Първо благодаря на премиера Борисов, който започна тази борба и постави въпроса на достатъчно високо ниво. Второ, благодарности към австрийския премиер, който успя да събере всички тези ръководители и да застане зад идеята. Благодарности и на португалското председателство, което макар и след трудни преговори доведе докрай това решение. България ще получи близо 1 милион и 300 хиляди дози, които ще дойдат до края на юни. Имайте предвид, че това е допълнително количество над очакваните други доставки. В края на април ще имаме достатъчно ваксини и ще можем да избираме от няколко видове", подчерта главният държавен здравен инспектор.

По думите му, ако до края на юни достигнем 50% ваксинирани, каквото е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има, а ако достигнем 70%, епидемичното развитие е невъзможно. Доц. Кунчев даде пример за резултати в страните, в които имунизацията тече с пълна сила.

„Вижте какво става във Великобритания и Израел, които постигнаха много голям процент ваксинирани. Вчера в Лондон няма смъртни случаи, а в Израел, която имаше най-високата заболеваемост, сега тя е най-ниска в света”, каза той.

Той подчерта обаче, че процентът на ваксинирани у нас ще е такъв, какъвто си го направим.

„Може да правим и по 50 000 имунизации на ден, ако има желаещи. Идеята е в края на юни Европа да може да достигне 50% обхват на ваксинирани”, посочи главният държавен здравен инспектор.

Той увери, че на личните лекари ще бъдат предоставяни количества от всички регистрирани за употреба ваксини и те ще могат да се съобразяват с предпочитанията на пациентите си. Желание у хората да се ваксинират наистина има, явяват се и нови желаещи и това е добър знак, според доц. Кунчев.

Той коментира и възможността страната ни сама да произвежда ваксини.

„Идеята да произвеждаме сами ваксини е реалистична само в рамките на международно сътрудничество. Не сме толкова голяма страна, нямаме чак толкова огромни средства, които да влагаме в инвестиции, които не знаем как ще се изплатят”, коментира главният държавен здравен инспектор. Той подчерта, че страната ни има традиции и експертен потенциал и изнася ваксини в 70 страни по света, в това число – БЦЖ ваксината, но е важен производственият капацитет -  както например за ваксината Спутник V се търсят големи производствени мощности в Индия И Южна Корея.

Навлизайки в темата защо въпреки всичко има заболели и след ваксиниране, доц. Кунчев обясни, че няма 100% гаранция от никоя ваксина.

"След първа игла човек получава 60-70% от необходимия имунитет. Ако 1 седмица след първата игла човек се зарази с коронавирус, това е напълно нормално", поясни специалистът, като подчерта, че изградените антитела след 7-10-и ден не могат да бъдат протективни. Това може да се случи след втората игла.

И даде пример с факта, че в момента сред 13 000 починали у нас няма нито един ваксиниран,, а от над 10 000 хоспитализирани много малко са заболелите сред тези от тях, които са били ваксинирани.

Доц. Кунчев обясни, че е привърженик на идеята да бъде имунизиран задължително персоналът на домовете за стари хора, защото е доказано при трите последни взрива, че инфекцията е внесена отвън от служители на дома. Подобен подход има в Италия и Белгия.

Според него проблемът трябва да бъде поставен и обсъден, а имунизацията срещу COVID да бъде условие за желаещите да постъпят на работа, така както e условие имунизацията срещу хепатит B.

Сега системата ни е много по-подготвена, отколкото при предишните вълни, имаме ремдесивир, по последни данни използваме 8 пъти повече количества кислород в COVID отделенията, имаме всички условия да се справим, без да достигаме прогнозираните от някои матемитици 12 000 – 15 000 хоспитализации.

"Системата е подготвена, единственият лимитиращ фактор са хората", каза доц. Кунчев.

Помолен да коментира темата за ваксините при деца, той посочи, че в момента се провеждат изпитвания във възрастовата група мижду 12 и 15 години, някои фирми проучват и възможността при 7-годишни, но все още няма окончателни резултати.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hEpq

Лекар 03.04.2021 00:59:35

Хайде, тичай да целуваш ръка на тулупа.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Околийски: Тезата за постигане на имунитет след преболедуване е силно нехуманна и варварска
01.12.2021 17:14:11

Доц. Околийски: Тезата за постигане на имунитет след преболедуване е силно нехуманна и варварска

„Опитът, който събрахме досега, е свързан с готовността на отделните общества да поемат отг ...

Продават имоти на пернишката болница
01.12.2021 16:58:21

Продават имоти на пернишката болница

Министерският съвет прие Решение за даване на съгласие за продажба на обособена част - недвижими ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...