!
Неделя, 03 Март 2024
02
апр
1
 

Доц. Кунчев: При 70% ваксинирани, епидемично развитие е невъзможно

Петък, 02 Април 2021 | 10:34:50
1

„От тук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират". Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод новината, че България

„От тук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират". Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод новината, че България е сред европейските страни, които ще получат след преразпределение общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Конкретното количество за страната ни ще бъде 1 259 728 дози.

„Искам да изразя благодарност в три насоки. Първо благодаря на премиера Борисов, който започна тази борба и постави въпроса на достатъчно високо ниво. Второ, благодарности към австрийския премиер, който успя да събере всички тези ръководители и да застане зад идеята. Благодарности и на португалското председателство, което макар и след трудни преговори доведе докрай това решение. България ще получи близо 1 милион и 300 хиляди дози, които ще дойдат до края на юни. Имайте предвид, че това е допълнително количество над очакваните други доставки. В края на април ще имаме достатъчно ваксини и ще можем да избираме от няколко видове", подчерта главният държавен здравен инспектор.

По думите му, ако до края на юни достигнем 50% ваксинирани, каквото е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има, а ако достигнем 70%, епидемичното развитие е невъзможно. Доц. Кунчев даде пример за резултати в страните, в които имунизацията тече с пълна сила.

„Вижте какво става във Великобритания и Израел, които постигнаха много голям процент ваксинирани. Вчера в Лондон няма смъртни случаи, а в Израел, която имаше най-високата заболеваемост, сега тя е най-ниска в света”, каза той.

Той подчерта обаче, че процентът на ваксинирани у нас ще е такъв, какъвто си го направим.

„Може да правим и по 50 000 имунизации на ден, ако има желаещи. Идеята е в края на юни Европа да може да достигне 50% обхват на ваксинирани”, посочи главният държавен здравен инспектор.

Той увери, че на личните лекари ще бъдат предоставяни количества от всички регистрирани за употреба ваксини и те ще могат да се съобразяват с предпочитанията на пациентите си. Желание у хората да се ваксинират наистина има, явяват се и нови желаещи и това е добър знак, според доц. Кунчев.

Той коментира и възможността страната ни сама да произвежда ваксини.

„Идеята да произвеждаме сами ваксини е реалистична само в рамките на международно сътрудничество. Не сме толкова голяма страна, нямаме чак толкова огромни средства, които да влагаме в инвестиции, които не знаем как ще се изплатят”, коментира главният държавен здравен инспектор. Той подчерта, че страната ни има традиции и експертен потенциал и изнася ваксини в 70 страни по света, в това число – БЦЖ ваксината, но е важен производственият капацитет -  както например за ваксината Спутник V се търсят големи производствени мощности в Индия И Южна Корея.

Навлизайки в темата защо въпреки всичко има заболели и след ваксиниране, доц. Кунчев обясни, че няма 100% гаранция от никоя ваксина.

"След първа игла човек получава 60-70% от необходимия имунитет. Ако 1 седмица след първата игла човек се зарази с коронавирус, това е напълно нормално", поясни специалистът, като подчерта, че изградените антитела след 7-10-и ден не могат да бъдат протективни. Това може да се случи след втората игла.

И даде пример с факта, че в момента сред 13 000 починали у нас няма нито един ваксиниран,, а от над 10 000 хоспитализирани много малко са заболелите сред тези от тях, които са били ваксинирани.

Доц. Кунчев обясни, че е привърженик на идеята да бъде имунизиран задължително персоналът на домовете за стари хора, защото е доказано при трите последни взрива, че инфекцията е внесена отвън от служители на дома. Подобен подход има в Италия и Белгия.

Според него проблемът трябва да бъде поставен и обсъден, а имунизацията срещу COVID да бъде условие за желаещите да постъпят на работа, така както e условие имунизацията срещу хепатит B.

Сега системата ни е много по-подготвена, отколкото при предишните вълни, имаме ремдесивир, по последни данни използваме 8 пъти повече количества кислород в COVID отделенията, имаме всички условия да се справим, без да достигаме прогнозираните от някои матемитици 12 000 – 15 000 хоспитализации.

"Системата е подготвена, единственият лимитиращ фактор са хората", каза доц. Кунчев.

Помолен да коментира темата за ваксините при деца, той посочи, че в момента се провеждат изпитвания във възрастовата група мижду 12 и 15 години, някои фирми проучват и възможността при 7-годишни, но все още няма окончателни резултати.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2kFe

Лекар 03.04.2021 00:59:35

Хайде, тичай да целуваш ръка на тулупа.


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...