Четвъртък, 04 Март 2021
19
февр
10
 

Доц. Кунчев: Провал ще е ако има ваксини, но обществото откаже да се ваксинира

Следващата седмица може да достигнем 10 000 починали от COVID

Петък, 19 Февруари 2021 | 09:32:28
10

Провал ще е ако има ваксини, но обществото откаже да се ваксинира. Това мнение изрази в ефира на bTV главен държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. За огромно мое съжаление на Балканите и в България настроенията по отношение на ваксините

Провал ще е ако има ваксини, но обществото откаже да се ваксинира. Това мнение изрази в ефира на bTV главен държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За огромно мое съжаление на Балканите и в България настроенията по отношение на ваксините са най-песимистичните, коментира той. По думите му може да се окаже така, че повечето европейски страни вече ще са провели своята кампания и ще са отворили икономиката си, докато  у нас все още ще спорим още за ползата и вредите от ваксината.

До края на този месец ще получим 200 хиляди дози ваксини, а до края на март още 500 хиляди дози, съобщи още той.

Специалистът беше категоричен, че ваксинационният план у нас не е пред провал, а държавата предоставя достатъчно информация за ваксините. Провал би било обаче, ако има достатъчно ваксини, а българите откажат да се ваксинират заради съмненията си, заяви той.

Доц. Кунчев подчерта, че има достатъчно достоверна информация за ваксините на сайтовете на здравните институции, но посочи, че въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят, изтъкна той, като посочи, че в социалните мрежи у нас се разраства „инфодемия“.

Доц. Кунчев обясни, че темпът на разпространение на вируса у нас не е много висок. Можеше да е много по-лошо, посочи той. Като цяло в момента по думите на доц. Кунчев в Европа има задържане на ситуацията. В няколко държави обаче тя е усложнена – това са Португалия, Чехия и Ирландия. В Гърция вече са изолирани бразилският и южноафриканският щам на COVID и по думите му несъмнено „внос“ на мутациите ще има и в България.

Все пак доц. Кунчев не пропусна да отбележи, че ръст на разпространението на вируса, макар и с по-бавни темпове, има и у нас. Той посочи, че е налице 24% нарастване на случаите за една седмица и ако този темп се запази, след четири седмици ще имаме удвояване на случаите. Възможно е и броят на починалите от COVID другата седмица да достигне 10 000. „Това е супер стряскащо, но когато го чуваш всеки ден, го приемаш като статистика“, коментира със съжаление специалистът.

За ваксината на Astra Zeneka доц. Кунчев обясни, че тя е подходяща за всички възрасти. Той посочи, че в Англия ваксината се прилага на обитателите на старческите домове и там ефектът е чудесен. Ангел Кунчев допълни, че липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че тя не е ефективна. Въпреки това посочи, че ако човек има конкретни предпочитания за даден препарат, може да отложи ваксинирането, но отбеляза, че не го препоръчва.

Запитан за отварянето на заведенията от март, той изтъкна, че те не могат да останат постоянно затворени. Държавният здравен инспектор обаче посочи, че ако следващата седмица броят на заболелите на 14-дневна база надхвърли 200 на 100 000, това вече е опасна ситуация и всяко едно ново отваряне би било рисково.

Относно подготовката за изборите Кунчев увери, че няма проблем с организацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Tf1t

Гост 25.02.2021 11:45:21

За спиране на ваксинацията поради недостиг на ваксини съобщиха и болниците "Св. Иван Рилски" и "Св. Анна". В най-големите градове в страната - София и Пловдив лични лекари също съобщават, че ваксини за тях няма. Това се случва по-малко от седмица след като премиерът Бойко Борисов разпореди да се създадат "зелени коридори" за ваксиниране. С писмо до всички Регионални здравни инспекции (РЗИ) в страната министърът на здравеопазването нареди да бъде направена организация, така че да има часове, в които да се ваксинират всички желаещи, независимо дали попадат в приоритетните според ваксинационния план фази или не.

Гост 19.02.2021 15:59:00

Ako някой смята ,че Бил Гейтс,Сорос или Илън Мъск ще се занимава с неговата жалка особа да го чипира значи е в онези 80%. И това "чипиране" за този индивид трябва да е повод за трепетно очакване и радост, защото черепното му съдържимо няма как повече да влоши дейността си. Може само да я подобри.

Elf 22.02.2021 08:58:26

Бил Гейтс,Сорос или Илън Мъск -Da dduhash i na trimata !

Да да 19.02.2021 10:21:50

Ти си провал измамник! Провал са и другите измамници от компанията ти! Махнете се по - бързо и в затвора! Кунчев не е никакъв лекар не е виждал болен сигурно от 30 години и се е превърнал в лакейче на властта! А хората не са глупави и лъжите и агресивната ви пропаганда на ма да успее да ги убеди да се ваксинират, така че много много не се напъвайте! Много скоро няма да ви има на позицията на която сте!

Гост 19.02.2021 12:19:37

Кътев, палвнико, пак си избягал от стаята и не си си пил хапчетата. Марш обратно да си ги изпиеш :)

Гешев 26.02.2021 15:30:53

Абе не знам кой луд, кой пидал, кой нормален! За състава на 2ра хирургия в Александровска по-добре питайте агента Тодоров. Той знае най-добре досиетата на подчинените си! Лошото е обаче, коато разпостраняват лъжи и за това получават дори ордени! Да не забравят, че все пак има Господ и той един ден ни отсипва на всички според заслугите!

Да да 19.02.2021 13:10:33

Лакейчето отново е тук! Бил жив човека тъкмо се бях притеснил да не го е отнесъл ковида! А то зомбито, овчицата и ковидар бил тук!

Гост 19.02.2021 19:12:47

В тая втора хирургия май предимно психопати са се събрали. Да го страх човек да иде там

Туше 19.02.2021 12:48:00

Ооо, Соколов, лакейче нещастно.

Да да 19.02.2021 13:11:24

Пак е тук да възхвалява властта из форума!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...