!
Четвъртък, 18 Април 2024
01
юни
2
 

Доц. Кунчев: Проверката на решенията на НОЩ не ме притеснява

В началото имаше залитане към прекалено тежки мерки, призна той

Вторник, 01 Юни 2021 | 10:12:03
2

„Нищо не ме притеснява, въпросът е тези оценки да се правят адекватно, от специалисти. Идеята е да се учим от грешките си. Няма нищо лошо в това да се прави анализ и да се види какво е могло да бъде още по-добро“. Toва заяви пред btv главни

„Нищо не ме притеснява, въпросът е тези оценки да се правят адекватно, от специалисти. Идеята е да се учим от грешките си. Няма нищо лошо в това да се прави анализ и да се види какво е могло да бъде още по-добро“. Toва заяви пред btv главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар за поискания от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров анализ на смъртността у нас по време на епидемията, както и думите му, че тя е ужасяваща.

Той посочи, че разбира желанието на д-р Кацаров да има яснота откъде високата смъртност у нас, но подчерта, че населението в България е силно застаряло и здравният статус е лош. Затова според него трябва да се засилят профилактичните програми.

Доц. Кунчев посочи, че мерките, които е предлагал щабът, са били съобразени със ситуацията към момента и коментира, че това трябва да се взима предвид при бъдещ анализ. Няма начин човек да не допуска грешки, особено в такава извънредна ситуация, особено когато всичко беше на ръба и натоварването е било огромно, заяви той. „В началото имаше залитане към прекалено тежки мерки. За мен затварянето на областните градове беше излишна мярка, както и невъзможността на хората да ходят в големите паркове, специално за софиянци да отидат на Витоша, това не доведе нищо особено", призна доц. Кунчев.

В края на епидемията, по думите му, е имало по-голям натиск от страна на социалното министерство да се облекчат мерките заради натиска върху икономиката.

Запитан дали взиманите решения в щаба са били политически или експертни, той каза, че това е ставало и с двата подхода. „Ако някой си въобразява, че в каквато и да е ситуация, само експертите казват какво да се прави, значи не е наясно как действа една държава“, заяви той и даде пример с Германия, където ваксинационният експертен съвет е препоръчал да се изчака с ваксинацията на децата, но правителството е решило да я предприеме. Важно по думите му е да е няма груб натиск и показване на медицинските правила. Имало е такива опити, заяви той, като припомни искането на спортното министерство да има публика по стадионите, а социалното да са по-малко хората, на които да се плащат помощите. В крайна сметка, според него препоръките на експертите в голяма си част са взимани предвид.

„Като национален щаб не мисля, че имало решения, които сме взимали в ущърб на хората под натиск“, заяви още доц. Кунчев, като посочи, че те са взимани прозрачно.

Той допълни, че оставката му не е искана, такива разговори не са водени и към момента остава част от екипа на д-р Кацаров. „Не ми е искана, може би звучи нескромно, но не виждам и основание“, коментира той. Доц. Кунчев  изтъкна, че има обида в част от хората, най-вече тези ангажирани в РЗИ и посочи, че сред тях има такива, които имат 2000 часа наднормен труд.

Според него е нужно да има мащабна информационна кампания за ползите от ваксините, в които да се ангажират публични фигури. Той обясни, че е предлагал неколкократно провеждането на такава, както на предишното ръководство на МЗ, така и на настоящето.

 Той определи за безотговорност факта човек да има избор от четири ваксини и да не се имунизира.

На въпрос дали ще отпадне изискването за носене на маски на закрито, държавният здравен инспектор каза, че към момента нито една европейска страна не е предприела тази мярка. Според нeго е рано за това отхлабване.

Той подчерта, че у нас има избор от различните ваксини и хората могат да се имунизират лесно, което не се случва в редица други държави. Според него в следващите месеци България има две задачи – да организира честни избори и да ускори процеса на ваксинация.

Доц. Кунчев посочи, че ситуацията с COVID в Индия е притеснителна и съобщи, че индийският щам е успял да обмени генетичен материал с британския вариант. Засега това е далеч от България, от Европа, ще го мислим есента, отбеляза той. От думите му стана ясно, че т. нар. български вариант на вируса не води до нищо притеснително.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*@Ag

Да да 01.06.2021 14:53:20

За затвора си! Спри да се показваш от дупката си! Гнусен Македония на герб!

Да да 01.06.2021 14:56:20

Да се чете гнусен герберски Лакеи! Противен и арогантен тип!


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...