!
Сряда, 24 Април 2024
23
апр
 

Доц. Кунчев: Това, което ми тежи, е политизирането на кризата

Лимитираният човешки ресурс и високото ниво на недоверие в институциите пречат за справяне с епидемията

Петък, 23 Април 2021 | 10:26:21


„Това, което ми тежи, е политизирането на кризата. Особено съвпадението на третата вълна с изборите даде допълнително „гориво“ в това направление, а всичко това пречи много. Това коментира пред Нова телевизия главният държавен здравен

„Това, което ми тежи, е политизирането на кризата. Особено съвпадението на третата вълна с изборите даде допълнително „гориво“ в това направление, а всичко това пречи много. Това коментира пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Епидемията е природен процес, той има своите правила, изтъкна той.

По думите му има два фактора, които пречат на страната ни е да по-успешна с овладяването на епидемията – силно лимитираният човешки ресурс в здравеопазването и много високото ниво на недоверие в институциите.

Той беше категоричен, че щаб трябва да има и посочи, че подобна структура има във всяка една европейска държава в момента. Доц. Кунчев подчерта, че страната ни има много добра школа по епидемиология, но сподели, че хората, които желаят да я практикуват, стават все по-малко.

Той коментира и високата смъртност у нас, като посочи, че факторите, които влияят, са твърде много. „Важно е между тях да няма такива случаи, свързани с начина на лечение на хората, и да не правим грешка с това как ги лекуваме или диагностицираме. Тук мисля, че грешка няма, защото правим това, което се прави в целия свят и то с препаратите, които се ползват в целия свят“, коментира той. Според него фактор за високата смъртност у нас е и общото влошено здравословно състояние на нацията.

Доц. Кунчев се спря на голямата полза от ваксините при предотвратяване на тежките случаи и смърт. Той даде за пример Израел, където има дни, в които няма нито един починал от COVID, но и над 80% ваксинирани лица, особено сред рисковите групи. Висок е процентът на ваксинираните и във Великобритания и ОАЕ, посочи той, като поясни, че в останалите държави все още трудно може да се говори за влияние върху епидемичния процес. „Колкото по-бързо осигурим защита на хората, дори да има възникване на заболяване след имунизация, защото никоя ваксина не е 100% ефективна, те няма да бъдат толкова тежки, че да изискват болнично лечение, камо ли да водят до смърт“, допълни той.

Доц. Кунчев изтъкна, че е важно да се приключат първите фази на ваксинацията и обясни, че и в момента има хора от тях, които искат да се имунизират. От май хората ще имат избор за ваксини, стана още ясно от думите му. Той посъветва тези, които са ваксинирани с първа игла AstraZeneca и не попадат в рисковите групи, да си довършват имунизацията с нея.

Той съобщи още, че общотото намаление на случаите на COVID в Европа е 10%, докато у нас е 21%. Ако го пропилеем това заради Великденските празници и тръгнем да се събираме по 20-30-50 души, неминуемо ще пречупим тази добра тенденция, предупреди специалистът. 

Доц. Кунчев допълни, че е притеснен от голямата заболеваемост от COVID в Индия и поясни, че там има събиране на три различни щама. „Това ще даде възможност за циркулиране на толкова много варианти. За мен това е най-лошият сценарий“, изтъкна той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8Hkw


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...