Събота, 28 Ноември 2020
23
окт
7
 

Доц. Кунчев: Трябва да бъде ограничено събирането на хора

Болници, които откажат да приемат човек и установим, че са имали легло, ще бъдат наказвани жестоко, каза епидемиологът

Петък, 23 Октомври 2020 | 11:36:58
7

Контактните лица се карантинират като зависи от степента на контакта. Не е едно и също дали сте минали покрай някой, който е положителен, или сте били заедно няколко часа в една стая, разговаряли сте активно без предпазни средства. Очевидно е обаче, че

Контактните лица се карантинират като зависи от степента на контакта. Не е едно и също дали сте минали покрай някой, който е положителен, или сте били заедно няколко часа в една стая, разговаряли сте активно без предпазни средства. Очевидно е обаче, че няма да смогнем да обхванем всички контактни лица. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

„При 500 заразени на ден в София, контактните лица са понякога до 10 на човек. Това са хиляди хора, които трябва да бъдат посетени и да им се връчат предписания, а това няма как да се случи. Затова най-важното е човек да знае какво да прави в тези случаи. Другото е формалната страна на въпроса. Когато човек е контактен, получи информация от РЗИ или личен лекар, той трябва да знае, че е карантиниран за 10 дни и не трябва да прави контакти с други хора“, уточни доц. Кунчев.

 Той поясни, че не е възможно да няма неясноти за това какво се прави във всяка ситуация. „Когато става въпрос за 2 000 нововъзникващи случая на ден, не може да има строго предписание как да стават нещата. Важното е личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи много и пациентите, и самите тях“, каза доц. Кунчев.

По думите му все още няма информация за доброволци, които да са се отзовали на призива на министъра за помощ в болниците. „За съжаление са необходими много хора. И в парламента обмислят да се ползва националния пандемичен план в тази ситуация. Ние сме го обмислили отдавна и прилагаме част от неговите елементи. Там е записано, че определени резерви от хора са студентите от 6 курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст. Търсим всички тях, но това в крайна сметка е по лично желание”, каза доц. Кунчев.

Той коментира и казус от Пловдив, при който жена почина, след като беше препращана в 5 различни болници.

„Не е работа на човека да си търси болница. Спешна помощ е тази, която трябва да намери начина. Но те също са крайно затруднени. Затова проведохме среща с всички директори на болници в София, за да им стане ясно веднъж завинаги, че всяко лечебно заведение трябва да има COVID-сектор. Още повече, че хората си имат и други заболявания. Не може да има повече изключения. Болници, които откажат да приемат човек и установим, че са имали легло, ще бъдат наказвани жестоко. Моето предложение беше първата стъпка да е прекратяване на договора с Касата за определен период от време, а втората – отнемане на лиценза. Хората няма какво да направят, не може да им кажем да обикалят болниците. Не е тяхна работа, не трябва да ги натоварваме с тази отговорност”, каза още доц. Кунчев и подчерта, че в момента хора от Австрия се прехвърлят в Германия заради недостиг на места.

"Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме 7-8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им и да пазят себе си, но най-вече околните”, заяви доц. Кунчев.

Той  отново подчерта, че затварянето на градове е крайна мярка, която няма голям ефект. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото лично мнение е, че следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора – в баровете, на стадионите и дори по политически причини. „Това е показано да се случи и сега. Отчитат се много фактори - икономически и социални, но трябва да се има предвид, че в момента Европа е на върха на вълната. Минахме и САЩ, и Бразилия, и Индия. Просто сега е ред на Европа“, каза доц. Кунчев.

Според него числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава. То вече е 1:1.2 или 10 души заразяват 12.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EHZa

О, не 23.10.2020 21:14:51

Пак започнаха със заплахите. Всяват страх и паника сред хората. Единия ден казват не, не трябва да се затваря държавата, бизнеса, не трябва да се плашат хората, на следващия ден - точно обратното! Ами, моля, спрете вече по този начин да създавате изкуствено напрежение. Вирус има, да! Но не може така!

Да Да 23.10.2020 15:49:33

идиотът Кунчев, едно мекере на държавна хранилка! Много му се иска да ограничи събирането на хора, включително и да спре протестите, но няма да му мине номера! Тези са бити карти и си отиват! Оставка!

Гост 24.10.2020 06:30:38

Личните нападки винаги са знак за силни аргументи! Браво, Тодоров! В нашето село също правим само така

Гост 24.10.2020 15:12:40

Защо въобще се обръща внимание на този клоун Тодоров? Игнорирайте арогантния лабораторен лекар

чукча 23.10.2020 12:34:53

хаха ... и като прекратят на болницата договора с касата, на чий ще го накриви освен на народонаселението ... и така по-лесно ще му осигури легло може би!!???

Така е 23.10.2020 21:15:56

Абсолютно!

Гост 23.10.2020 11:40:51

A да видим как ще прекратите договор на МБАЛ или МОБАЛ.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев:  Натискът върху системата не ме притеснява. Заетостта на леглата е между 30 и 45%
27.11.2020 19:01:23 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Натискът върху системата не ме притеснява. Заетостта на леглата е между 30 и 45%

Ние не коментираме мерките, а сме задължени да ги подсигуряваме финансово. Движението на леглата ...

МЗ: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход
27.11.2020 17:34:43

МЗ: Процедурата за закупуване на медицински хеликоптер е в ход

Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...