!
Петък, 17 Май 2024
30
авг
 

Доц. Кунчев: Ще препоръчам нови мерки, валидни за цялата страна

Следващата седмица се очакват между 1500 и 2500 случая на ден

Понеделник, 30 Август 2021 | 11:17:23


„Новите мерки срещу коронавируса са неминуеми, защото събирането на хора на едно място продължава да бъде изключително рисково и ще създаде нови вълни на зараза". Това заяви пред bTV главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че щ

„Новите мерки срещу коронавируса са неминуеми, защото събирането на хора на едно място продължава да бъде изключително рисково и ще създаде нови вълни на зараза". Това заяви пред bTV главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че ще предложи на министъра на здравеопазването мерки, които са общи и валидни да цялата страна и уточни, че заболеваемостта е висока и расте в областите Велико Търново, Пазарджик, Хасково, Амбол, Русе, Силистра, Варна и София. 

Доц. Кунчев бе категоричен, че от тази седмица и за цялата страна е наложително спазването на 50% капацитет на заведенията. С намален капацитет ще бъдат и концертните прояви, както и всякакви други организирани прояви, в които се очаква струпване на хора.

„Бяха ми показани наскоро сватби с по 700, 800, 1000 гости, така е било във Велико Търново, в Търговище, а това е жив развъдник на вируса. Затова препоръчвам взимане на мерки в цялата страна. И визирам не само заведенията, но и навсякъде другаде“, каза д-р Кунчев.

По думите му, ако хората са ваксинирани, могат да си провеждат събитията и навън без ограничения, но при нас ръстът на ваксинираните хора не е толкова голям, за да говорим за подобно нещо.

„Бройката на заразените ще расте заради спецификата на делта варианта на вируса. Плато има, но не е сигурно, че сме достигнали върха. Иска ми се да е така, но ще видим“, допълни доц. Кунчев.

По думите на главния държавен инспектор към момента настанените в болница са 3500, а очакванията са в следващите седмици ръстът на заразени на ден да бъде между 1500 и 2500 души. Той обясни, че няма проблем системата да се справи и при ниво на хоспитализираните от 4000-4500, като припомни, че при предходната вълна системата се е справила и със 7000 настанени в болница.

"Вариантите, които наблюдавахме и в Европа, бяха доста различни. В Кипър, например, имаше два-три пъти по-високи стойности. Трудно се правят прогнози. С връщането на учениците в училищата пък картината ще стане още по-различна“, посочи доц. Кунчев и призна, че е много внимателен, когато говори за ученици, защото е получавал упреци, че едва ли не иска те да не посещават класните стаи.

„Хората се страхуват, донякъде с основание, а със започване на училище, ще се увеличи и процесът на ускорение на заразата. Не можем да премахнем на 100% риска, а само да го намалим. Деца под 7-годишна възраст много трудно могат да бъдат накарани да носят маски. Ако родителите на тези деца са имунизирани обаче, и ако в тази детска градина е монтирана система за прочистване на въздуха, това ще е в пъти по-добър вариант, отколкото носенето на маски“, каза главният държавен здравен инспектор. „Проветряването е задължително, времето все още го позволява. Както и висок процент на ваксинация, разбира се", допълни той.

Кунчев коментира и изплащането на средствата за медиците на първа линия.

„В краткосрочен план на места има неувереност в работещите как ще продължат да получават 1000-та лева за работа на първа линия. Това трябва да го избегнем, трябва да бъде обяснено“, подчерта той и предупреди, че сестрите в пенсионна възраст, а те са 20%-30% от общия брой на работещите сестри, предпочитат да не ходят на работа, ако няма допълнително пари.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DUGj


Всичко за коронавируса
Още новини
България се включва в инициативата
17.05.2024 11:48:18

България се включва в инициативата "Да осветим неврофиброзата"

България ще се включи в инициативата „Да осветим НФ“ (“Shine a Light on NF&ldqu ...

Регистрираха вертолетното летище на АМ „Струма“
17.05.2024 11:05:40

Регистрираха вертолетното летище на АМ „Струма“

ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище з ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...