!
Четвъртък, 28 Март 2024
04
юли
8
 

Доц. Любомир Киров: Сега е подходящ момент да бъде напомнено колко са лоши всички доктори

Не бива да се отправят такива остри упреци към лекарското съсловие, смята Григор Димитров

Четвъртък, 04 Юли 2019 | 16:13:24
8

„Сега се коментира нов бюджет за здравеопазване, така че чисто тактически е един от подходящите моменти да бъде напомнено колко са лоши всички доктори и че парите, които се дават там, не трябва да са толкова много“. Това коментира председат

„Сега се коментира нов бюджет за здравеопазване, така че чисто тактически е един от подходящите моменти да бъде напомнено колко са лоши всички доктори и че парите, които се дават там, не трябва да са толкова много“. Това коментира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров в предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на БНР, по повод изказването на премиера Бойко Борисов, че болничните са се увеличили и затова заплаши лекарите с арести. 

Той допълни, че никой не може да каже дали има, или няма, но е възможно да са издавани фалшиви болнични листове. Такова нещо, докаже ли се, трябва наистина да бъде наказано.

„Ние ежедневно сме поставени под натиск. Ежедневно живеем с хората и знаем техните проблеми. Ние като лекари определяме дали един човек има нужда да бъде изведен от работната среда, но не е наша работа да контролираме какво прави пациентът, на когото е издаден болничен лист, когато си отиде вкъщи. Т.е. ние нямаме ангажимента да упражняваме този контрол“, обясни още доц. Киров. 

Според Григор Димитров от Българската стопанска камара работодателите не могат да злоупотребят с болничните листове. „Защото първо, лицето отива при лекар, той му издава болничен лист, работодателят получава болничния лист и заплаща първите дни, а останалите се заплащат от общественото осигуряване. Всяко осигурено лице има суверенното право, когато настъпи нетрудоспособност или се разболее, да получи съответна компенсация. Колкото до това, което каза премиерът и което разбуни духовете – ние от години поставяме въпроса, че има трайна тенденция на увеличаване на болничните и съответно на обезщетението, което се получава. Всички знаем, че населението на България в последните години не е в добро здравословно състояние и издаването на болнични листа е в резултат на влошеното състояние на хората. Не бива да се отправят такива остри упреци към лекарското съсловие“, посочи Димитров.

Статистиката показва, че между 15% и 18% от болничните листове се издават от общопрактикуващите лекари, а повече от половината – почти 50% - от медицинските центрове.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZnRr

Elf 05.07.2019 08:40:02

Vseki moje da smenia lichnia si lekar 2 pati v godinata ot 2000 godina. .Te dosega imaha vazmojnost 38 pati da si nameriat Idealnia lichen lekar.Tova sa hora koito ne sa bolni,tova sa intriganti i kasata uchastva aktivno v tova.,,Nema da dadesh bolnichni ama ste se otpisha,, !Eto kade e zaroveno kucheto.T.e Kasatta-Bokluci e vinovna za ligaveneto na drugite bokluci koito kato si vnasiat 10 evro na mesec Danak Zdrave smiatat che mogat da komandvat TE cialata sistema ,a lekarite -kradci sa im dlajno.Dokato ima edna kasa-taka shte e.Komunizam i diktatura na boklucite.

111 04.07.2019 17:44:14

Винаги когато има протести лекарите биват сатанизирани и "омаскарени".Защо не ги обжалихте господа тези фалшиви болнични!Защото не е лесна работа.По-лесно е да се оклеветят лекарите - чиста работа.БЛС защо мълчат!нека видим поне един доказано фалшив болничен!

Гост 04.07.2019 16:51:06

Високо заплащане на лекарите и всичко ще се регулира както в Германия. Германският доктор получава 6000-12000 евро месечно и през ум не му минава да си закърпва бюджета с някакви келави 10 евро за да издаде измислен болничен лист. Нито ще си рискува лекарските права и професията за кефа на лумпен пролетариата .Дали Бочко Тиквето се е замислил за тази закономерност и взаимосвързаност ? Между другото точно днес един ми дойде за фалшив болничен, че излизал отпуск от август ,ама така ако може да вземе един болничен една седмица преди това та ...ала бала море,кеф, сезона на дините, мастика Пещера и т.н и понеже знам ,че по избори е активен гербераст ми стана смешно. Казах му с ледено мастичен глас -Абе ти не чу ли какво казА вчера вашия вожд , А? Излезе си дълбоко сломен и с подрината вяра в Правдата. .Цял ден още се хиля

Гост 04.07.2019 17:33:45

Смеляк си ти!Корав пич!Значи не си му дал фалшив болничен,защото знаеш,че е "активен гербераст".А ако не беше "активен гербераст" щеше ли да му дадеш болничен?И кое е лошото в това,да се изиска да не се дават фалшиви болнични?

Гост 05.07.2019 13:02:01

Активен гербераст, пасивен комунист или негативен мангал все тая . Набляга колегата на всички ,които се влачат за фалшиви болнични, а техните вождове друго говорят ,не се прави на дебил . Или си?

един 04.07.2019 17:11:07

Сега ще ти се отпише цяла фамилия ,както писа сутринта една колежка, отказала на група селяни да им даде зимата болнични на цяла селска кооперация , та са се отписали 50 семейства с над 200 души ,изобщо фалшива работа , но трябва да има взаимна отговорност ,а не само лекарите да са потърпевши .

Гост 05.07.2019 13:10:19

Тази колежка добре е направила,, защото ако беше издала на толкова хора болнични щеше задължително да предизвика проверка на практиката си и 50 * 800 лева колкото е глобата за фалшив болничен значи 40 000 лева ,които селяндурите биха и донесли на практиката ако са при нея около 120 години пациенти. Да не говорим за загубени лекарски права . А никой и занапред едва ли ще им издава масови болнични ако ще при сестрата на Бочко Тиквето да се запишат

Elf 05.07.2019 08:44:03

Tozi nomer nai dobre go igraiat ,,chastnite firmi,,T.e na GERB/to drugi nema/.Gerberi firmi tochat gerberskia budjet.I vse im vinovni doktorite.Diktarura na Prostaka.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...