!
Събота, 04 Май 2024
12
ноем
10
 

Доц. Мангъров: Трябва да се облекчат процедурите по изписване на пациентите с COVID

Четвъртък, 12 Ноември 2020 | 10:15:06
10

„За да приемем някой, трябва да изпишем някой. За тази цел трябва да се облекчат някои от процедурите по изписване, за да имаме повече условия за маневриране. Някои от клиничните пътеки са добри, но те водят до затруднения“. За това призова

„За да приемем някой, трябва да изпишем някой. За тази цел трябва да се облекчат някои от процедурите по изписване, за да имаме повече условия за маневриране. Някои от клиничните пътеки са добри, но те водят до затруднения“. За това призова пред БНТ доц. Атанас Мангъров, началник на COVID отделението в столичната Инфекциозна болница. По думите му Здравната каса трябва да преосмисли тези процедури, защото те в значителна степен водят до излишно задържане на болни, които могат да бъдат изписани.

„Когато болните не се изпишат по правилата на клиничните пътеки, касата не плаща", каза доц. Мангъров.

Той подчерта, че значителна част от болните, които се намират в клиниката, при други условия, ако имаше кой да се грижи за тях, щяха да се лекуват по домовете си.

"COVID не е толкова опасна инфекция", коментира още специалистът.

"Нашата здравна система е на два стълба - доболнична помощ и болнична помощ. Значителна част от доболничната помощ е минала в телефонен режим, което е абсурдно. Когато някой е положителен, той се карантинира. Но ако нещо му се случи и се налага преглед и лечение, единственият начин е да се обади на 112, което води до препълване на болниците. Ние може да звъним по телефона, но за да се прецени дали един човек е за болница, той трябва да се прегледа", каза инфекционистът.

Той посочи, чe медицината е практическа дейност и се практикува лице в лице. По думите му личните лекари нямат основание да се страхуват за себе си.

"Те са лекари и би трябвало да са обучени как да се пазят, а не да се страхуват. Не може да се лекува виртуално", заяви той.

Доц. Мангъров бе категоричен, че ситото трябва да бъде на ниво доболнична помощ и не може всеки, който е положителен и има симптоми, да отива веднага в болница и да остава там.

„Затова болниците са препълнени“, обясни специалистът и изрази мнение, че в случая ние сами си създаваме трудности и после се чудим как да ги преодоляваме. 

Доц. Мангъров разказа и как е бил назначен за шеф. "Аз от много отдавна исках да се занимавам с болните от от COVID, защото това е моята професия. Слава Богу, Господ чу молитвите ми. Досега ми се караха, когато влизах в клиниката, сега имам право и дори задължение да влизам там", завърши той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fE*p

БЛС-Въоръжено Крило 12.11.2020 16:14:44

Галфонът да настоява пред гиквите да се въведе 200 лева за домашно посещение и няма проблем личния лекар да ходи и да преглежда в къщи болни . Алооо само еднократния предпазен гащеризон по спецификацията ЕN14126 е 30--65 лева, маска,боне ,калцуни, ръкавици, поне още 20лв, дезинфектанти още 5-10 лв. А дезинфекция на автомобила на доктора бе другарки и другари ? Ааааа искате да е безплатно ли ? я у лево бе червени отпадъци. Няма да стане. И този галфон като казва ,че не е нужно карантиниране на пациенти при COVID 19 , защо пък тогава е нужно пък лекар да ги преглежда а ? Ей хем нямате лекари, хем пак наглеци продължават да учат какво трябвало да прави (безплатно) личния лекар.

Гост 12.11.2020 16:53:43

Ами нали ви дават 1000 лв,бе. Ще посетиш 5 болни,които наистина са болни, а не психясали.

Гост 12.11.2020 18:14:51

Дават ги колкото Клаудия Шифър ти е дала на теб нещастника с течащите лигите по чужди пари. Бегом санитар бе цървул да ги взимаш и ти така

Компетентен 12.11.2020 15:00:32

Не е вярно,че ОПЛ не лекуват. Много от умрелите са лекувани в къщи или от ОПЛ или са се самолекували и това четем всеки ден - откога бил болен, кога постъпил в болница и кога умрял. Този се опитва да оправдае липсата на легла. За критериите за изписване сигурно е частично прав. Според редица данни именно ранното болнично лечение помага за добър изход. Сегашните критерии за постъпване са напасснати според капацитетите на преъоварените здравни служби

Наивен кандидат 12.11.2020 11:02:49

Като човек без медицинско образование ще кажа,че цари хаос и нормативна безпомощност на ръководството на МЗ и НЗОК.Едни и същи хора загрижени за собствения си бизнес ни облъчват със заплахи и взаимно изключващи се заповеди,които служителите не знаят как да приведат в изпълнение Имам питане към г-жа Жени Начева и проф.Салчев: Докога ще държите на поста директор на РЗОК Хасково бабушкелката Павлина Куюмджиева?От три години тази женица получава максимална пенсия и тлъста заплата,лобира за частните болници и заедно със съпруга си-психиатър използват служебното си положение да спасяват сина си от деянията му,от които половината град е пропищял.Време е тази докторка да освободи поста,който вече 20 години заема,защото имала топли връзки с Жениту.В Хасково не достигат лекари,а директорката на касата като изявен терапевт да отиде да помага в МБАЛ,а не да седи в топлото кресло, с което се е сраснала.Пенсионерка на 65 години!Време е млади хора да ръководят тази каса,в която мирише на мухъл и на памперси от кабинета на шефката и заместника и г-н Митко Стоянов!До кога ще го играете този номер с ВРИД ,вместо да и пратите предизвестие за освобождаване от работа и да я изпратите да се изявява на друго поприще?Нуждата от млади хора,които. Знаят и могат е вопиюща!Стига с тия пенсионери на сладките държавни постове!

Гост 12.11.2020 19:26:39

Същата е историята и в Добрич. Малко по-различна от възрастова гледна точка е с алкохолика Копчев в Русе.Ами тарикатчето от Враца... Ееех, Гешев, що работа ти се отваря.

стани да седна 12.11.2020 14:09:09

Искаш да ѝ седнеш на столчето ли? ЗаслужИ си го, ама не така! Кой знае на какво ли ще мирише пък от теб, щом отсега бълваш злоба и клевети!

Гост 12.11.2020 14:31:21

Заслужи си го -вярно е- със св..ки

И кво 12.11.2020 11:52:28

Младите от калибъра на Петя Иванова от СЗОК ли,великата юрисТка, която на две магарета сено не може да раздели, камо ли работа за пет пари да свърши

Лекар 12.11.2020 10:56:38

Подкрепям,обаче дебилите са 80%


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става
04.05.2024 10:49:16

В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става

Нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става практикуват лекари в Пловдив. С послед ...

Анна-Мария Велкова: За мен акушерската професия е изкуство
04.05.2024 09:55:33 Невена Попова

Анна-Мария Велкова: За мен акушерската професия е изкуство

Анна-Мария Велкова е завършила столичното 18 СУ и специалността „Акушерка“ в Меди ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...