!
Сряда, 17 Април 2024
23
март
3
 

Доц. Милена Енчева: Все още смъртността, свързана с COVID-19, е безсмислено висока

Сряда, 23 Март 2022 | 12:59:55
3

„Все още продължаваме да приемаме в болницата пациенти с COVID-19, които боледуват тежко, със значимо белодробно засягане, с бързо развитие на тежка дихателна недостатъчност, с увреда на много органи и системи. Все още смъртността, свързана с или

„Все още продължаваме да приемаме в болницата пациенти с COVID-19, които боледуват тежко, със значимо белодробно засягане, с бързо развитие на тежка дихателна недостатъчност, с увреда на много органи и системи. Все още смъртността, свързана с или причинена от COVID-19, остава безсмислено висока“. Това казва доц. Милена Енчева, ръководител на Клиника по пневмология и фтизиатрия към ВМА, пред сайта www.плюсмен.бг в отговор на въпрос защо ваксинацията срещу COVID-19 все още е значим фактор в борбата с инфекцията.

По думите й причината за това е, че говорим за предотвратима смърт. „След всеки изгубен живот си казваме: „Ако беше ваксиниран, нямаше да се стигне до тук...”.  Истина е, че ваксинираните пациенти много, много рядко развиват тежки усложнения, най-вече дихателна недостатъчност с фатален изход“, казва доц. Енчева.

Тя е категорична, че другият много голям и актуален проблем е пост-COVID синдромът, защото месеци наред след преболедувана коронавирусна инфекция пациентите имат симптоми поради проблеми с различни органи и системи, което води до продължително лечение, намалена трудоспособност, а понякога – и до инвалидизация. За последните няколко седмици във ВМА са хоспитализирани пациенти с бактериални пневмонии, с белодробни абсцеси, тежки гъбични инфекции, белодробна емболия (от лека до масивна форма), цистити, пиелонефрити, неконтролирана артериална хипертония, ритъмни нарушения, инфаркти и инсулти, отключени от инфекцията автоимунни болести, полиневропатии, захарен диабет и други метаболитни нарушения.

„Всички тези страдания могат да се спестят на пациентите и здравната система чрез ваксинация. Ваксините наистина спасяват живот и предпазват от усложнения и продължителни страдания. Наскоро видях коментар, че ваксините можели да причинят или да доведат до подобни усложнения, до тромбози и до неврологични нарушения. Ваксината срещу COVID-19 е аналогична на всяка ваксина, помогнала в борбата на човечеството с тежките инфекции. Никой не отрича нежеланите ефекти, както след много други ваксини в задължителния имунизационен календар. COVID-19 причинява масово тежки и нежелани последици, с които се борим месеци наред, които инвалидизират и от които се умира. Винаги се питам как е възможно някой да твърди, че се страхува от ваксините, а не се страхува от COVID-19 и изхода на болестта? След толкова много жертви на вируса?“, казва доц. Енчева.

„Всеки ден, наблюдавайки пациентите с активна тежко протичаща инфекция и тези, които на третия месец от началото на болестта все още не могат да дишат без допълнително подаден кислород, които се борят с бактериалните инфекции и тромбозите, ми се иска да поканя всеки, който се страхува или отрича силата на ваксинацията, да се погрижи с нас за тези пациенти, да види очите им, да ги попита биха ли избрали отново да преживеят този ад. Наскоро една световноизвестна личност каза в свое интервю, че не желае да се ваксинира по принуда, че иска да има право на избор… Аз също искам да имам право на избор! Искам да лекувам онези, които са положили усилия, за да запазят своето здраве и пазят здравето на околните. Искам пациентите с тежък COVID-19 и неговите усложнения да се броят на пръсти и в нашите специализирани клиники да има място за хора с други заболявания, които също имат нужда от нашите грижи“, допълва началникът на Клиника по пневмология и фтизиатрия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5u38

Гост 23.03.2022 22:22:16

Моля за телефона на доценткста! Имам нужда от BLS / Basic Life Support/! Не мога да дишам мръсния въздух в София! Имам нужда от обдишване и малко “обдухване”, ако ме разбирате!

Гост 25.03.2022 00:16:30

Защо не си духаш сам, ако си достатъчно гъвкав в кръста ако ме разбираш?

Гост 23.03.2022 13:09:36

Какъв смисъл да търсиш в една безсмислена здравна система ?


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...