Неделя, 28 Ноември 2021
23
ноем
8
 

Доц. Оскар ще сезира комисията за журналистическа етика заради публикации по негов адрес

Вторник, 23 Ноември 2021 | 10:27:31
8

През изминалите седмици няколко медии писаха, че Лекарят на годината за 2020 г. доц. Александър Оскар е източвал здравната каса чрез фиктивни прегледи, както и че договорът му със здравната каса е прекратен. Според информацията, на него му е било налож

През изминалите седмици няколко медии писаха, че Лекарят на годината за 2020 г. доц. Александър Оскар е източвал здравната каса чрез фиктивни прегледи, както и че договорът му със здравната каса е прекратен. Според информацията, на него му е било наложено и наказание да върне 178 000 лв. Твърдеше се още, че доц. Оскар е назначен неофициално за съветник на директора на болницата – д-р Атанас Атанасов.

В последствие се разбра, че здравната каса не е източвана, нито пък има фалшиви хоспитализаиции

От УМБАЛ „Александровска”, в която работи медикът, изпратиха до медиите позиция, в която отричат верността на твърденията. В нея те отбелязват следното:

„Началникът на клиниката по очни болести доц. д-р Александър Оскар не е „източвал Здравната каса с фалшиви хоспитализации“.

В УМБАЛ „Александровска“ ЕАД не са съставяни фалшиви документи за фалшива хоспитализация на пациенти и не са създавани фалшиви истории на заболяването.

УМБАЛ „Александровска“ ЕАД не е източвала средства от здравната каса.

На доц. д-р Александър Оскар не е налагана забрана за работа със здравната каса и за извършване на амбулаторна дейност.

Доц. д-р Александър Оскар не е назначен за съветник на директора на лечебното заведение”.

Самият доц. Оскар също коментира във Фейсбук профила си разпространената информация.

„Няма фалшиви хоспитализации; Няма документна измама; нямам забрана за работа със здравната каса (в края на месец август подадох официално заявление за прекратяване на доболничната ми дейност по линия на НЗОК); работя със здравната каса като лекар в УМБАЛ “Александровска”; нямам забрана за осъществяване на амбулаторна дейност (всяка седмица преглеждам по 100-120 пациенти); не  съм източвал Здравната каса; не съм обжалвал санкция на здравната каса, защото към настоящия момент нито на мен, нито на ДКЦ „Александровска” ни е известно да има такава”, написа тогава той.

След няколко дни пък стана ясно, че СЗОК не е проверявала дейността на доц. Оскар по клинични пътеки. Имало е проверка, която е обхващала 7 лекари и там са били открити пропуски при воденето на документацията – основно липсващи подписи.

„Лечебното заведение не е проверявано по отношение оказването на медицинска помощ. Проверена е дейността на ДКЦ, като при всички проверени лекари са открити едни и същи нарушения, които са в работата с медицинската документация. Констатирани са липса на подписи на родители, липса на прикачени направления за хоспитализация, амбулаторни листове. Това са административни нарушения и ние не очакваме, че докторът сам си пише листа, най-вероятно те са извършени от администрацията, хората, които се занимават с обработването на документацията“, казва пред Капитал шефката на СЗОК Иванка Динева.

Междувременно вчера доц. Оскар заяви, че ще сезира комисията за журналистическа етика по повод публикациите по негов адрес. Той посочи, че е станал обект на "демонизираща медийна атака".Освен нея, сигнал е подаден и към Асоциацията на европейските журналисти и Съюза на българските журналисти

Доц. Александър Оскар, който е и председател на организацията на евреите в България „Шалом“ и вицепрезидент на световния еврейски комитет, разказа и за антисемитски заплахи, които е получил на личния си мейл. „КАК ЩЕ ГО ИЗПЕРЕШ ТОВА ПЕТНО!!!!!!!!!! заради такива като тебе на чифутите ни излиза ЛОШО ИМЕ!!!!!!!!!!!!!” е пишело в него, а темата на писмото е „срам за ИЗРАЕЛ срам за евреите!!!!!!!!!!!!”. Това пък провокира намеса на Световния еврейски конгрес (World Jewish Congress), който осъжда най-категорично множеството антисемитски атаки в българските медии срещу представителя на българската еврейска общност, неоснователно обвинен в престъпни действия. Сезирана е и Европейската комисия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ty5P

аз 23.11.2021 17:59:08

Полилей, Оскаре продажните журналоиди! Вие евреите това го можете!

Гост 23.11.2021 16:09:01

Тази жула е тотално неадекватна, а сайтчето и е пълно с лъжи и манипулации. Така се опитва да си изкара прехраната. Женичката не е никакъв журналист, тя е посмешище...

Гост 23.11.2021 15:01:43

Всичко това го забърка хермафродита Жулиета Недялкова. За нея ще сезира институциите.

Гост 23.11.2021 13:56:44

Директорката на СЗОК - Иванка Динева, за да угоди на този, който й уреди поста сама си го натресе такъв, дето тепърва ще го опитва.

Гост 23.11.2021 18:11:44

На поста я курдисаха Салчев и Велчовски. Цялата отговорност е тяхна. Така става с нагласените им конкурси. Същото е в Русе, Хасково

Гост 23.11.2021 13:37:11

Костадинка и наше Ванче Динева влязоха в приключения с тази проверка, сътворена от тях самите за отмъщение.

Гост 23.11.2021 11:01:08

Здраве.нет, защо не пишете за позицията му за Скенер, да не би да я смятате за колега?

Гост 23.11.2021 10:40:58

Сайтът [Скенер.нюз], с едноличен собственик Жулиета Недялкова, от създаването му до встъпването на новото ръководство на УМБАЛ “Александровска” е получил близо 50 хиляди лв за “медийно отразяване” на болницата. Под договорите за “партньорство” със сайта могат да бъдат видени имената на проф. Костадин Ангелов, проф. Борис Богов и г-жа Мария Куманова, като зам. директор. Именно подобни порочни действия на предходното ръководство (за тези договри, както и за редица други порочни практики научих едва сега) ме мотивираха да се опълча на системата и да се опитам да съдействам за тяхното изкореняване. Защото е срамно и нелепо няколко души от болницата да си плащат с парите й за медиен комфорт и лично венцехвалене при положение, че основната заплата на по-голямата част от лекарите е била и е под 1000 лв. Защото е ненормално болницата да трупа милиони задължения и да няма пари за храна, лекарства и консумативи, но да заплаща десетки хиляди лева за положително медийно отразяване. Сега ми става ясно защо “скенер нюз” толкова яростно се опитва да дискредитира настоящите директор и ръководство на болницата, мен и хората, които ме подкрепиха в борбата за спасяването на “Александровска”.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства
27.11.2021 12:19:45

Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства

Увеличението на средствата, които НЗОК ще плаща за всяко отчетено електронно предписание с предпи ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...