!
Вторник, 25 Юни 2024
20
май
8
 

Доц. Спасков: Не е време за смяна на директори на болници

Промяната на търговския статут на лечебните заведения няма да доведе до нищо, смята той

Четвъртък, 20 Май 2021 | 11:45:31
8

Вероятността за смяна на част от директорите на болниците не е голяма, особено по време на служебен кабинет. Тук не става дума за политическа дейност или дейност, пряко свързана с изборите. Там, където има такава връзка, може да се очакват смени. Това

Вероятността за смяна на част от директорите на болниците не е голяма, особено по време на служебен кабинет. Тук не става дума за политическа дейност или дейност, пряко свързана с изборите. Там, където има такава връзка, може да се очакват смени. Това коментира пред Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков.

Той обаче посочи, че смени винаги са възможни, когато директорът не изпълнява задачите си. Лошо е обаче да се обвърже такава смяна с политическата промяна. Това е липса на вкус, коментира още той, но допълни, че само ако има конкретни нарушения от страна на директорите, те трябва да се сменят.

Доц. Спасков призна, че се притеснява от това в здравеопазването да не се вкара политически привкус, но отбеляза, че поне засега няма такива белези.

Доц. Спасков допълни, че се съмнява да има такива промени, защото сега сме в опашката на здравната криза и каза, че не е време за такива стъпки. Той отбеляза още, че подобни промени най-често са свързани с общата стратегия в здравеопазването и нуждите от нови хора, които да проведат нова стратегия, а в момента липсват заявки за такива. Доц. Спасков каза още, че обикновено след подобни смени първоначално има влошаване на дейността, а след това идва евентуално подобряване. „Затова на мен ми се струва, че сега, в опашката на кризата, е леко нелогично да се тръгва към подобни промени“, посочи той.

Доц. Спасков коментира и влошеното финансово състояние на част от малките болници, като го обясни с възможността на пациентите да избират къде да се лекуват. „Малките болници остават в относително в лошо състояние, защото не могат да наберат средства, няма пациенти за тях“, каза той.

Той коментира и дали болниците трябва да бъдат търговски дружества. „Самият термин търговско дружество не означава търговия. Това е юридически термин, който означава предприятие, което работи при определени правила“, каза доц. Спасков. Мантрата махаме търговските дружества и всичко тръгва както трябва, е несериозна, посочи той. Доц. Спасков даде за пример и болници с различен статут, но посочи, че и тези с нетърговски характер също трупат дългове и търсят пътища да изчистят тези дългове, така че голяма разлика няма. По думите му пример трябват да бъдат болниците, които работят добре. Една такава промяна няма да доведе до нищо, каза той и обясни, че процесът при подобни изменения ще е много дълъг и сложен, а всъщност няма да доведе до резултат.

Бившият директор на „Пирогов“ изрази очакване болниците да се възстановят бързо след кризата, но отбеляза, че е нужно да се направят промени в механизмите на финансиране въз основа на опита от епидемията. Според него трябва да има перо, в което да има средства именно за кризисни ситуации. Той даде пример с „Пирогов“, която при неговото управление е имала 200 легла в резерв. По същия начин в лекарствоснабдяването съществуваше изискване използваните лекарства в болниците да могат да се използват за над месец напред, обясни той.

Според него определянето на приоритетни групи за ваксиниране, както стана отново с препоръките за зелените коридори, е добра мярка, когато ваксините са недостатъчни. Масовата ваксинация е започнала именно чрез зелените коридори, изтъкна той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
y9Dh

Лекар 30.05.2021 02:20:46

И след като не е време за промени сега защо вие герберастите сменихте директора на ИСУЛ?

Гост 20.05.2021 22:59:48

ДО предния Gost: Наистина идва време разделно и време за истината и справедливостта! И не злобата и не завистта е движела човечеството НАПРЕД, неУважаеми госте! С измислената ви демокрация и преход разсипахте и ограбихте държавата и народа и но не най-умните и най-работливите, а най-големите крадци и безскрупулни мошеници и далавераджии!

Gost 20.05.2021 17:56:40

Настанало е време разделно! Това е генно заложено в главите на българина...злобата и завистта на некадърника са пословични. Умните и кадърните работят и живеят добре, некадърниците са мързеливи мошеници.

Гост 26.05.2021 09:37:58

Категорично не е вярно, че "Умните и кадърните работят и живеят добре". В тази жалка групичка е цялата сволоч, която "демократичнат вълна" издигна. Затова територията наречена България е на последно място по всички показатели включително и в здравеопазването.

Гост 20.05.2021 14:28:10

Напротив точно сега е времето за смяна на директорите на всички болници. Хайде стига разни депесари да се бъркат .

Гост 20.05.2021 12:58:58

Да се спират всички конкурси, докато не се сформира парламент и правителство!

Гост 20.05.2021 12:54:16

Докога трибуна на депесарските тарикати ще се дава?

Гост 20.05.2021 11:48:31

Даа! Не е време. Ама е време за смяна на директорите на здравната каса! Хахаха


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...