!
Сряда, 24 Април 2024
19
ян
3
 

Доц. Спасков: Сега е важно да се обърне внимание на доболничната помощ

Сряда, 19 Януари 2022 | 11:15:05
3

„Очакването е вариантът омикрон да направи така, че по-малко хора да влизат в болница, така ще се натовари повече доболничната помощ“. Това заяви пред Нова телевизия бившият директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ доц. Спас Спасков. Това

„Очакването е вариантът омикрон да направи така, че по-малко хора да влизат в болница, така ще се натовари повече доболничната помощ“. Това заяви пред Нова телевизия бившият директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ доц. Спас Спасков. Това е причината според него да се обърне внимание на доболничната помощ, да бъдат създадени COVID кабинети в поликлиниките, където да има и грижи за хората с пост-COVID синдром.

Доц. Спасков бе категоричен, че е важно всички показатели на пандемията да се следят внимателно, а не да се вглеждаме в един. „Показателят за заетостта на легата е един от важните. Той е основание за преформатирането им“, каза той.

„Споровете между медиците трябва да се водят на професионални форуми – конгреси, конференции, а не в обществеността“. Така доц. Спасков коментира необходимостта от професионален диалог, когато има различия по определена научна тема, какъвто е случаят с мнението на доц. Атанас Мангъров за пандемията. „Хората започват да не вярват и на двете страни, защото те взимат двете крайни позиции и никой не приема другото мнение“, смята специалистът.

„Единствените застраховки, при които има широко покритие, са задължителните, като застраховката „Гражданска отговорност“. Ваксинацията, за съжаление, много прилича на застраховките. Всеки си казва - мен няма да ме стигне, няма да ми се наводни имотът, няма да ме застигне пожар, а като се случи, държавата ще ми даде пари“, каза още доц. Спасков.

В разговора се включи и зам.-директорът на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора доц. Георги Минков. Той обясни, че лечебното заведение приема пациенти не само от града, но и от съседните области Ямбол и Сливен.

Доц. Минков посочи, че 80% от капацитета на болницата е запълнен, а половината пациенти са интубирани.

„Случаите на омикрон и делта се припокриват“, каза доц. Минков.

По думите му, има организация за разкриване на допълнителни легла, но трябва да се има предвид, че все пак съществува някакъв предел, който може да бъде достигнат.

Според специалиста пикът на нови случаи в областта се очаква след около две седмици, и, по думите му, РЗИ трябва да следят за спазването на мерките.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8x$W

чукча 19.01.2022 14:09:34

Само приказки... бла-бла. И да допълня коментара на Гост - не само да се "върже" отново потребителската такса, но и е крайно време телефонните консултации да се заплащат лично от пациента, без значение дали е осигурен. В момента е ад от звънене в извънболнична - 24/7!!! . Има ОПЛ с по 90-120 обаждания на ден! Нито работата в кабинета могат да погледнат, нито да почиват пълноценно.

Гост 19.01.2022 12:40:41

Да се обърне внимание на извънболничната помощ нищо не значи без финансиране 8-10 пъти повече. И освен това възпираща (донякъде) потребителска такса от 6-7 лв защото плебсът посещава лекаря си за една хрема точно защото нищо не плаща . И заплащане от правителството на всички такси за лица ,които са освободили от такси, защото това в момента е за сметка на лекаря , а не на този ,който ги е освободил. Това са деца,бременни ,пенсионери с ТЕЛКове и т.н . И ето сега казвам известни на всички неща ,които овчия УС на БЛС не е свършил с години дремане и нищоправене лензейки се на политическата класа като пасивни хомосексуалисти в обществена тоалетна.

Добро 19.01.2022 11:36:26

утро!


Всичко за коронавируса
Още новини
Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните
24.04.2024 15:12:02

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки пети пациент, койт ...

Нов КТД и в „Пирогов“: 7% повече за лекари, 12% – за специалисти по здравни грижи
24.04.2024 14:51:59

Нов КТД и в „Пирогов“: 7% повече за лекари, 12% – за специалисти по здравни грижи

Днес беше подписан новият Колективен трудов договор (КТД) в „Пирогов”, съобщават от б ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...