Петък, 24 Май 2024
09
дек
2
 

Доц. Такева: Прилагаме най-съвременни методи за физикална терапия

В клиниката може да потърси помощ всеки, който се нуждае от продължителна рехабилитация

Петък, 09 Декември 2022 | 15:23:40 Невена Попова
2

Доц. д-р Искра Такева е завършила медицина в Медицинския университет - София. Професионалната си дейност започва през 1998 г. като лекар в Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина на УМБАЛ „Св. Анна“ – София. През 2014 г

Доц. д-р Искра Такева е завършила медицина в Медицинския университет - София. Професионалната си дейност започва през 1998 г. като лекар в Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина на УМБАЛ „Св. Анна“ – София. През 2014 г. работи в ОФРМ на МБАЛ „Доверие“ – София. От 2015 г. и понастоящем е началник на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ „Лозенец“. Доц. Такева е специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Преподавател е в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Доц. Такева, какви са възможностите на клиниката, която ръководите, какви методи на лечение и рехабилитация прилагате в нея?

Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ “Лозенец” разполага с всички възможности за ефективно лечение. Прилагат се съвременни методи на физикалната терапия и рехабилитация, в това число и някои от средствата за продължително лечение и профилактика като подводна кинезитерапия, тангенторна и хидромасажна вана, сауни и други.

Как е организирана дейността по отношение на лежащо болните пациенти и на обслужваните амбулаторно?

Дейността на отделението е в две направления. Като в болница за активно лечение се провежда най-ранна рехабилитация на пациентите в клиниките, с цел ускорено и оптимално функционално възстановяване след операции и остри състояния.

В амбулаторията приемаме пациенти за лечение на всички заболявания насочени с направление от общопрактикуващите лекари и специалистите, като работим както с НЗОК, така и с редица здравноосигурителни фондове и срещу заплащане. На тези пациенти след проведения 7 или 10 дневен курс на активна терапия можем да предложим по-продължително възстановяване с водолечение, поддържаща кинезитерапия с елементи от спорта в Спортно-оздравителния комплекс на болницата.

Пълноценен ли е професионалният диалог между специалистите по физикална и рехабилитационна медицина и лекарите от другите клинични специалности?

Ние, специалистите по физикална и рехабилитационна медицина работим в тесен контакт с другите специалисти, които насочват пациентите си за физиотерапия и рехабилитация. В повечето случаи постигаме отлично сътрудничество. Има обаче и колеги, които не разбират смисъла на нашата специалност. Някои невролози смятат, че болката на пациента трябва да отмине, за да го насочат към нас. Когато това са ортопеди проблемът е още по-сериозен. Защото всеки втори пациент, който преминава през кабинета на ортопеда се нуждае от рехабилитация. Странното е когато ортопедът отпраща пациент след фрактура да се възстановява сам в къщи, като му дава указания за няколко упражнения. В редки случаи това е възможно, но в повечето случаи пациентът идва след време с тежък функционален дефицит. Много от нашите методи на лечение стимулират по-бързото и ефективно зарастване на костта. Да не забравяме, че след фрактура проблема е не само в счупената кост, но и в околните меки тъкани, в походката, когато това е носеща става, както и в редица функции, дейности от ежедневието и като цяло – в качеството на живот. Неправилната походка например, неправилното използване на помощните средства в началото, това натоварва и уврежда останалите стави, като част от цялостната кинетична верига на човешкото тяло. Подобно е и при дегенеративните ставни заболявания, при които заради болката пациентите щадят крайника и променят походката си. Ограничените движения са причина за мускулен дисбаланс - едни мускули отслабват, други се скъсяват, проявяват се характерните за всяка става контрактурни тенденции. С тези проблеми може да се справи само специалист чрез продължителна методична работа, а защо не и да предотврати появата им.

Вие сте и университетски преподавател, разкажете накратко за тази част от работата Ви като специалист. Има ли интерес у младите лекари да специализират физикална и рехабилитационна медицина, има ли желаещи млади лекари да се развиват в тази област?

Като продължение на предишния въпрос, преподавайки на студентите по медицина за мен е най-важно да разбират значението на физиотерапията и рехабилитацията и кои са заболяванията, при които трябва да насочват пациентите към нас, каквато и специалност да практикуват след това.

За съжаление, няма много желаещи млади лекари да специализират физикална и рехабилитационна медицина. В студентските години те първо са запленени от хирургичните специалности. След завършването си при нас идват млади хора, които смятат, че избират лесното. Убедена съм, че след няколко години това ще се промени. Нашата специалност става все по-актуална с развитието на обществото. Изискванията на съвременния човек за добро качество на живот нарастват. Във връзка с това през последните години бяха въведени много нови технологии и методики на лечение.

Достатъчно добре ли е обезпечено отделението с рехабилитатори, сестри, кинезитерапевти?

В нашата Клиника работи изключителен екип от специалисти. Изградили сме микроклимат с отлични взаимоотношения - колегиалност, взаимозаменяемост и разбирателство. Това за мен е задължително условие за успеха на работата.

Рехабилитаторите и кинезитерапевтите са най-важните участници в рехабилитационния екип. Повечето от тях са с дългогодишен опит, а младите са наши ученици. Те са в най-близък и продължителен контакт с пациента и от техните умения в крайна сметка зависи ефекта от лечението. Освен, че са отлични специалисти, имат изключителен подход към пациента. С това те печелят доверието му, а се постига и психологически ефект. Наред с медицинската дейност, всички те са ангажирани в обучението на студентите от специалност “Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, което ги кара да поддържат знанията си и да бъдат в крак с новостите в специалността.

Как виждате развитието на клиниката в близко и по-далечно бъдеще?

Основната цел на физикалната и рехабилитационна медицина е постигането на оптимално функционално възстановяване при редица заболявания, като основно място заемат някои социално-значими - сърдечно-съдови, метаболитни и други.

Като цяло развитието на специалността в България аз виждам в това да се намали заболеваемостта, като се отделя повече място на промоцията на здравето и превенцията на заболяванията, което може да стане с повече профилактични мероприятия и обучение на пациентите в здравословен начин на живот. В тази насока нашата специалност може да бъде много ефективна. Що се отнася до нашата клиника – отворени сме за всички, които имат нужда от нас.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wb1C

До долния 12.12.2022 23:13:59

А вдигаш ли самолета, защото то записването лесно, ама след това да не стане трудно?

Пенсионер 10.12.2022 21:52:21

Хубавелка е Доц. Такева! "Прилагаме най-съвременни методи за физикална терапия В клиниката може да потърси помощ всеки, който се нуждае от продължителна рехабилитация......." Важи ли и за "самолета" хубавелке? Записвам се веднага!!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...