!
Събота, 27 Юли 2024
13
ян
10
 

Доц. Тонев:Обсъждаме създаването на сайт за съобщаване на нежелани реакции от ваксините

Има нужда от преразглеждане на модела на COVID зоните, категоричен бе той

Четвъртък, 13 Януари 2022 | 11:15:34
10

Обсъжда се създаването на наш, български сайт за съобщаване на нежелани реакции от ваксините. Това заяви пред БНР доц. Антон Тонев, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване. По думите му категоричен минус е това, че не се говори

Обсъжда се създаването на наш, български сайт за съобщаване на нежелани реакции от ваксините. Това заяви пред БНР доц. Антон Тонев, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване.

По думите му категоричен минус е това, че не се говори на глас за страничните ефекти и хората има правото да се съмняват. „Смятаме да направим кампания, да говорим с хора, които заявяват, че имат нежелани лекарствени ефекти“, обясни доц. Тонев.

Обществото трябва да е информирано по темата за COVID и да е наясно какво предстои за повече време напред, коментира той. По тази причина доц. Тонев определи обявяването на новия здравен план за справяне с коронавируса през следващите дни като навременно. „В този план има някои промени от провежданата политика до момента. Вземането на решения досега в България строго следваше европейската политика и решенията на Европейската комисия, ние в голяма степен просто ги повтаряхме и обяснявахме какво се прави в Европа. Като лекар мога да заявя, че резултатите, които се постигат при контрол върху COVID кризата, не зависят само от сухата статистика“, каза доц. Тонев.

Той направи сравнение за начините на интерпретиране на кризата, като съпостави системите на отчитане в Западна Европа и у нас. „В Западна Европа могат да стъпят върху по-малък брой критерии поради сравнително еднаквите здравни системи със сходна пропускливост в различните държави. За здравни системи като тази в България се налага да добавим допълнителни фактори. Нашето правителство успя да види, да анализира тази нужда, и затова имаме нови фактори“, коза председателят на здравната комисия.

Той се спря и на актуалната тема за разпространението на варианта омикрон в контекста на цялостната пандемична картина. „Омикрон заразява с еднаква скорост и пациенти с антитела, и такива, които нямат антитела. В тази посока ние не успяваме да постигнем предпазване от заразяване. Налага ни се да се съобразяваме с една жива сила, въпреки че вирусите са на границата между живото и неживото, и тази жива сила се бори с нас и се бори за надмощие“, каза лекарят.

На нас ни се иска много да поставим цялата криза и всички възникващи въпроси в едно просто уравнение, които има прости решения, но реалността е друга, коментира той.

Доц. Тонев обясни, че към момента няма решение за отпадане на сертификатите за антитела.

Председателят на Парламентарната здравна комисия се спря и на темата за ваксините, като припомни, че те са предпазили голям процент от хората от тежко боледуване.

Доц. Тонев бе категоричен, че има нужда от преразглеждане на модела на COVID зоните. „Теоретично той е много добре създаден, с ясни цели, с ясни задачи, но там има кадрова недостатъчност, ресурсна недостатъчност“, подчерта специалистът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k@bV

Гост 13.01.2022 14:46:03

Тонев, събирането на нежелани събития/ а не реакции/ е регламентирано от ЗЛПХМ и подлежащите наредби. Има понятие, което се нарича valid case. Не може Бай Пешо зарзаватчията да докладва каквото му скимне. Има процедури, които навсякъде по света са еднакви. Определянето на едно събитие като реакция изисква доказване на каузалност .

Гост 13.01.2022 13:04:57

Мда ,чичо Гошо не го вдига вече от както са тези ваксини. И трябва да ви го сподели. Макар,че не е ваксиниран все пак темата с ваксините му го е увисила. И това задължително трябва да бъде посочено като причина защо чичо Гошо не го дига вече. От ваксините ще да е ,майка им мръсна на тези ваксини. И чичо Гошо се записа оттогава в ПП Израждане , ъъъъ ПП Възраждане (на ерекцията)

Имунолог 13.01.2022 12:41:22

Обсъдете вариант фонд, който финансово да компенсира пострадалите. Много хора биха поели риска от възникването на ранни и късни странични реакции, ако знаят, че семействата им ще бъдат компенсирани в размера на дохода, който доброволците биха получили в оставащото им време, ако са живи и работоспособни. Правилно е тази сума да се изчислява строго-индивидуално, според професията. Има разлика между прост имунолог и професионален тенисист, например.

Гост 13.01.2022 13:28:25

Aми събирайте пари и си създавайте фонд антиваксърите бе, кой да ви го създаде.

Гост 13.01.2022 12:55:01

Пострадалите са 1.7 на 100000 ваксинирани и далеч не са всичките смъртни случаи от тези . Аз предлагам да има фонд за пострадали от токов удар. Така все повече хора няма да се страхуват да включват щепсела в контакта. Нека галфониадата ВИ да продължава . И не се прави на имунолог, като си батка от кафенето на Волуяк.

Имунолог 13.01.2022 13:10:28

Чудесно, ето още една причина да се основе такъв фонд - застрахователното събитие е рядко и няма да излезе толкова скъпо, като обща сума. Може да се приспадне от скромната печалба на производителите. Щом не се прави такъв фонд, стои въпросът дали посочените цифри са коректни.

Гост 13.01.2022 17:16:27

Не, стои въпросът с експертизата за доказване на причинно-следствена връзка между ваксинация и последици, както и въпросът с неработещата съдебна система.

Гост 13.01.2022 11:49:59

Това е работа на ИАЛ по закон. Чети, младежо

Гост 13.01.2022 12:51:21

Абсолютно. Очевидно обаче кирчо-кокорковите популисти ще се опитат да източат едни пари за дублирани дейности и така да си направят реклама колко информират обществото от прости антиваксери и колко са загрижени.

Гост 13.01.2022 11:17:53

Мазна филия. Не знае на кой свят се намира. Лъжец и измамник. Пръв другар на мутрите от Варна. Иначе е селянин от стара загора


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...