!
Събота, 27 Юли 2024
14
март
10
 

Доц. Тонев: В рамките на мандата трябва да променим модела на финансиране на системата

Понеделник, 14 Март 2022 | 10:18:12
10

„Когато НЗОК дава голям брой хоспитализации, но те не бъдат усвоени, тези пари не постъпват в болничната система. При по-високи цени на пътеките, дори с по-малко хоспитализации увеличението успява да стигне до болничната система.“ Това каза

„Когато НЗОК дава голям брой хоспитализации, но те не бъдат усвоени, тези пари не постъпват в болничната система. При по-високи цени на пътеките, дори с по-малко хоспитализации увеличението успява да стигне до болничната система.“ Това каза вчера пред БНР председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев от „Продължаваме промяната“.

„Идеята, около която сме се обединили, е да има справедливо увеличение на голяма част от пътеките, като имаме някои приоритети. По-важният въпрос е, че има адекватно увеличение на общия размер на финансите, което ще доведе до увеличение. Парите за здраве в бюджета за 2022 г. са вече 5,8% от БВП. В този процент има големи суми, свързани с овладяването на COVID кризата, но задачата на коалицията ни ще бъде в рамките на тези проценти да се аргументират политики за подобряване на качеството на здравеопазването, така че този процент да бъде запазен занапред и да няма отстъпване от него“, заяви доц. Тонев.

По думите му пациентът все още е в центъра на системата, но съвременния живот изисква добро финансиране, за да имаме възможност да изискваме добри резултати.

„Активно се обсъжда моделът на диагностично свързаните групи – дали да се въведе готов работещ модел от друга държава или да се направи компилация от няколко модела с оглед нуждите на българския пазар. Нашето мнението е, че в рамките на мандата трябва да променим модела на финансиране – от клинични пътеки към диагностично-свързани групи или някаква модификация на модела на диагностично-свързаните групи“, каза още доц.Тонев.

Така по думите му пациентът ще бъде по-добре и навременно обгрижван, без забавяне в лечението на съпътстващите заболявания – при една водеща и няколко съпътстващи диагнози и ще се подсигурява финансиране за лечение на всички тези заболявания.

Той допълни, че предстои връщане на нормализацията на работата на лечебните заведения, като са предвидени буфери, за да може това връщане да стане без сътресения.

Доц. Антон Тонев отбеляза значението на двете „контролни точки“ през настоящата година – актуализацията на бюджета юни-юли и преразпределението на финансовите потоци на Здравната каса през септември. „С тези две контролни точки ще бъдем адекватни на ситуацията“, посочи той.

„С въвеждането на новите правила за продажба на ток на борсите в България и въвеждането на дългосрочни договори за закупуване на електроенергия лечебните заведения ще могат по-добре да планират разходите си, за да няма сътресения“, каза още доц. Тонев.

 
 


Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gaz9

Слава Україні❤️Братя 15.03.2022 10:12:55

Слава Україні ❤️ Братя БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

Гост 15.03.2022 09:44:22

Промяна в модела на финансиране означава единствено СКЪСВАНЕ С КОМУНИСТИЧЕСКИЯ МОДЕЛ СЕМАШКО. А това ,което четем е просто бутафорно боядисване на Семашко с баданарката и винервайс хвърлен в очите на публиката. И естествено ЛИПСВАЩО финансиране тоест обичайните комунистически лъжи за реформи

Гост 14.03.2022 20:50:13

Този сериозно ли?

Гост 14.03.2022 20:06:14

Тонев, я запознай всички ни, кои пътеки предлагаш да бъдат увеличени. От твоята специалност с колко? Мишки, вън от политиката! За три месеца бихне по простотия и тиквениците от кръстовищата на банкянския!!!!!!

Гост 14.03.2022 17:55:36

Ало говори Киев още ли си в България. Отивай да се биеш в Киев. Хайде тръгвай веднага мухльо. Този сайт е за медицински а не за говори Киев.

Гост 14.03.2022 16:04:58

Да пази господ от аматьорите в здравеопазването, като Тонев!

Говори ❤️ Київ 14.03.2022 11:39:19

Проклети кремълски ФАШИСТИ! Обявената от руските фашисти за "фейк" бременна жена и бебето и от родилния дом в Мариупол са починали . Кадри от агенция АП, на които се вижда как изнасят ранена бременна жена от нападнатия от руските войски родилен дом в Мариупол, обиколиха света преди дни. Кадрите бяха обявени от руските власти и тролове в социалните медии за фейк, създаден от украинската пропаганда, а руското Министерство на отбраната твърдеше, че в родилния дом няма бременни и бебета, а той е превърнат в щаб на батальона "Азов". Но на видеозаписи, направени от журналисти от АП в сряда, веднага след нападението се вижда как жената прикрива окървавения си корем, докато спасителите я пренасят през развалините. Родилката е откарана в друга болница, по-близо до фронта. Там лекарите се опитали да спасят живота й. Когато разбрала, че губи детето си, жената молила лекарите да я убият, разказаха те. Хирургът Тимур Марин е установил, че тазът на жената е смачкан, а бедрото й е отлепено. Бебето е родено чрез цезарово сечение, но не показва признаци на живот. Опитите за реанимация са неуспешни и майката, както и бебето умират. Изправени пред обвинения във военни престъпления обаче, руски представители заявиха, че родилният дом е бил превзет от украински екстремисти, които са го използвали като база. Те твърдят, че пациентите или медицинският персонал вече не са били в клиниката. Руският посланик в ООН и руските посолства в Берн и Лондон твърдяха, че това са "фалшиви новини". Журналисти от агенция АП(вижте в публикацията им видеоклип от събитието, б.р.), предаващи от Мариупол, документираха нападението над родилния дом и видяха жертвите и щетите. Те са заснели видеозаписи и снимки, на които се вижда как няколко окървавени бременни жени бягат от разрушената клиника. Можете също да видите плачещи деца и крещящи лекари.

Гост 14.03.2022 14:21:49

Така е, руските ватници нападащи Украйна може да твърдят ,че в една болница има военен щаб само ако са я превзели и са го видели . Не и преди това да измислят как да оправдаят ракетно нападение на болница. Но мръсните червени комунистически боклуци така правиха и в Чечения и в Сирия ,няма как да очакваме да спазват Женевската Конвенция. Дано оставят костите си в Украйна за тор ,защото за друго не стават. Слава Україні !

Гост 14.03.2022 11:20:55

трагичен случай, ПП калинка

гост 14.03.2022 10:48:09

Мислех си,че Дариткова е слабо подготвена за председател на здр.комисия в парламента,но уви-този е по-зле.Всяко повишаване на цени на дейности плащани от НЗОК увеличава диспропорциите в системата с и без лобизми.И най-важното води до все по печални резултати за пациента.Примери безброй.Да бяхте чули позицията за остойностяване на стопанската дейност в болниците и връщането на кл.ръководства!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...