!
Петък, 08 Декември 2023
16
март
3
 

Доц. Тонев: Държавата ще плати извършеното лечение на украински бежанци

Сряда, 16 Март 2022 | 10:52:03
3

Извършената до момента спешна или планова медицинска дейност за бежанците от Украйна ще бъде заплатена на лечебните заведения. Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната

Извършената до момента спешна или планова медицинска дейност за бежанците от Украйна ще бъде заплатена на лечебните заведения. Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.

„Миналата седмица МС взе решение до 31 март да няма значение коя от трите възможности са избрали и те ще получат помощ, включително и медицинска. След 1 април те ще трябва активно да заявят своето желание и ще бъдат класифицирани отново в три групи. Групите, които изберат временна закрила или статута на бежанец, ще получават здравна помощ, каквато получават осигурените граждани на България“, каза той.

Доц. Тонев допълни, че предстои да бъдат направени и промени в няколко закона. „Това са Законът за здравното осигуряване и Законът за бежанците, чрез които ще се даде възможност на НЗОК да заплаща за всички извършени и спешни, и планови медицински дейности на бежанците от Украйна. С промените в законите те ще имат право и на личен лекар“, каза той.

„Засега сме се спрели на варианта за целево отпускане на допълнителни средства. Практически случаите, които имаме за тези три седмици, са не повече от 50. Сумите, които ще са нужни, за да покрием нуждите на бежанците, няма да бъдат сериозни и няма да доведат до сериозно разместване на финансовите потоци. Самата здравна система също няма да бъде натоварена, тъй като всяко лято в регионите Варна и Бургас, където са съсредоточени по-голяма част от бежанците, посрещаме над 1 млн. чужденци, които идват здрави с деца и ползват услуги. По същия начин и сега посрещаме предимно здрави хора, майки с деца, и здравната ни система е напълно подготвена“, допълни още председателят на парламентарната комисия.

Доц. Тонев увери, че компенсациите за бежанците ще идват със същия ритъм, с който идва заплащането за здравноосигурените лица в България. „Болниците няма да изпаднат в дефицит. Следващата седмица текстовете ще влязат в комисиите. В края на март ще имаме действащи закони и подсигурени средства. Законите ще започнат да важат със задна дата“, каза още той.

По отношение на хронично болните доц. Тонев заяви, че много от бежанците носят документацията си, но другите ще трябва да бъдат изследвани и диагностицирани наново.

В отговор на въпрос относно средствата, които болниците получаваха за COVID-пандемията, доц. Тонев заяви, че те няма да бъдат спрени рязко. „Предвижда се плавно увеличаване на средствата за планова дейност и плавно намаляване на средствата за COVID, така че финансовите потоци да се застъпват и в лечебните заведения да няма никакви сътресения“, обясни той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sY83

руSSки фашисти 17.03.2022 07:03:27

Русия разруши исторически театър в обсадения украински град Мариупол, където са се крили стотици цивилни, съобщиха украинските власти в сряда вечерта. В театъра вероятно е имало до 1200 човека, каза зам.-кметът на града Серхий Орлов. Броят на жертвите за момента е неизвестен. "Поредното ужасяващо военно престъпление", написа в Туитър външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Гост 17.03.2022 00:20:44

ВСички варненски кадри са мазни дупета.

ВЪПРОС 16.03.2022 11:45:31

КОГА СТАНА КАЛАЙДЖИЯ КОГА МУ ПОЧЕРНЯ ЗАДНИКА


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...