!
Събота, 27 Юли 2024
08
февр
10
 

Доц. Тонев: Имаме добре работеща Спешна помощ, която ще надградим с парамедиците

Е-здравеопазването ще бъде въведено стъпаловидно и към есента ще бъде представен цялостният модел

Вторник, 08 Февруари 2022 | 10:32:36
10

„Ние имаме една доста добре работеща Спешна помощ, която на ден поема доста случаи във всички големи и малки градове. Бройката спасени хора обикновено остава скрита, но тя п

„Ние имаме една доста добре работеща Спешна помощ, която на ден поема доста случаи във всички големи и малки градове. Бройката спасени хора обикновено остава скрита, но тя показва какъв голям ежедневен труд извършват в Спешните центрове. Самата система работи професионално, но тя е много натоварена. Тя е добре изградена, но това не означава, че не трябва да бъде анализирана и надградена“. Това каза пред БНТ депутатът и председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.

По думите му самите специалисти в Спешната помощ смятат, че имат добро оборудване, имат линейки, но основният проблем са кадрите. „Наблюдава се трайна тенденция от последните 12-15 години, в които разходите за здравеопазване само се увеличават, но това не е довело до качествена промяна в условията на труд, в желанието на медицинските специалисти да работят в Спешна помощ и това е основната причина да има забавяне на медицинската услуга. Това, което направихме от един месец насам, е наблюдение какво се случва в другите модерни системи. В системите на Спешна помощ в Германия, Великобритания и Румъния лекарите са на абсолютно същото място, но имат една допълнителна система, стъпваща на труда на парамедиците. Така след подходящо продължително обучение там имат достатъчно кадри“, уточни доц. Тонев.

Той подчерта, че в България има работеща наредба за парамедици, те са включени в класификатора на професиите, имат различни степени и нива на отговорности.

„Тази професия всъщност вече е въведена, но поради малки несъвършенства, които ние законотворчески ще поправим, още не са намерили своето място в Спешната помощ. В Европа те са с ранг „бакалавър“, а у нас са с „професионално образование, което може да започне дори преди завършване на средното образование. Ние ще я въведем плавно до края на годината. В момента има малко над 1000 парамедици“, каза доц. Тонев.

Предвижда се обучението на парамедиците да бъде изместено към университетите, за да могат те да заместват адекватно липсващите кадри в системата на спешната помощ и да бъдат еднакво подготвени.

„В момента те се обучават на различни места и от различни специалисти и няма как да са на едно ниво. Ще предложим те да се обучават по една и съща програма във всички университети. Първите обучени кадри ще заработят в линейките заедно с наблюдаващ ги лекар. Крайната цел е центровете за спешна помощ у нас да разполагат с комбинирани екипи от лекари и парамедици. Парамедиците да поемат по-леките случаи, за да може да има достатъчно лекари за по-тежките. Ние ще добавим услуга, а няма да отнемем от вече работещата Спешна помощ. Кадри не достигат в цялата система. Основният акцент е върху медицинските сестри, които не достигат в цяла Европа, но механичното увеличение на средствата няма да реши този проблем“, каза доц. Тонев.

Предвижда се закупуването на хеликоптери за спешна медицинска помощ и обучение на екипи за работа с тях. Целта е пациентите в нужда да бъдат транспортирани максимално бързо до големите болници. По думите на доц. Тонев първоначално хеликоптерите ще работят с екипи от чужбина до обучаването на хора у нас.

По отношение на бюджета за здравеопазване за 2022 г. доц. Тонев заяви, че увеличението на средствата е достатъчно. "Ние със сигурност надграждаме и даваме повече на колегите. Основните наши политики, които ще водим е намаляване броя на хоспитализацията и да направим болничната помощ по-достъпна по отношение на диагностиката", каза той. 

Доц. Тонев заяви, че към края на годината България ще разполага с приет и работещ модел на електронно здравеопазване. Системата в момента се доизгражда, като тя ще обедини и вече работещите елементи като електронното досие и електронните рецепти. Идеята е е-здравеопазването у нас да бъде въведено стъпаловидно и към есента да бъде представен цялостният модел.

„Отпадането на зеления сертификат е на дневен ред за управляващите, но това няма да стане на базата на политическо решение, а когато цифрите го позволят. В този смисъл той подкрепя критериите за отпадане на зеления сертификат, посочени от премиера Кирил Петков - над 60% ваксинирани или под 5% заетост на интензивните легла“, допълни още доц. Тонев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZK#*

6666 09.02.2022 10:27:14

Откъде се пръкна този измислен доцент с тъпите си предложения? И какво е това животно "парамедик"? Що за изобретение? Измислен медик, като измисления доцент! Явно медицинското обслужване се срива на все по-ниско ниво!

Гост 11.02.2022 04:36:35

Ти какво предлагаш? Или само си чешем езика?

Позиция 09.02.2022 10:18:25

"Доц. Тонев: Имаме добре работеща Спешна помощ, която ще надградим с парамедиците....", с врачките, гледачките, леещите куршум и восък, и най-вече с аптекарите превърнали аптеките в амбулатории.... НЯМА СТРАШНО, ЧЕ МЕДИЦИТЕ ОТ ВСИЧКИ СТЕПЕНИ ЩЕ ЗАПРАШАТ ЗА ЧУЖБИНА! ПРАВ ИМ ПЪТ...! ИЗУЧЕНИ И ОБРАЗОВАНИ В БУЛГАРИСТАН, ЩЕ ГИ ПОДАРИМ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ "ПАРТНЬОРИ", КОИТО НИ Е"АВАТ БЕЗ ВАЗЕЛИН!

Лекар 11.02.2022 04:34:57

Хайде сега, европейските партньора ни виновни като на кривата ракета. А това, че българските политици за 20 години не направиха абсолютно нищо за да задържат българските лекари за това нито дума.

Гост 09.02.2022 11:45:21

Ами като не им плащаме, подаряваме ги.

Биби 08.02.2022 12:19:49

Г н Тонев въпреки поредната глупост не ви пожелавам такъв парамедик да ви дава медицинска помощ. Защо имате желание и последната искрица живот да убиете с цел бизнес може би по примера на Салчев Да надграждане задължително но с медицинско образование с кредитни точки без отсъствие от работа защото сме закъсали. В МЗ има някъде такъв...в проект плавно надграждане 2016г Лъчо мозъка и гл. секретар нашия труд превърнаха в собствен бизнес НАМЕРЕТО ГО МОЛЯ ВИ

Биби 08.02.2022 12:19:48

Г н Тонев въпреки поредната глупост не ви пожелавам такъв парамедик да ви дава медицинска помощ. Защо имате желание и последната искрица живот да убиете с цел бизнес може би по примера на Салчев Да надграждане задължително но с медицинско образование с кредитни точки без отсъствие от работа защото сме закъсали. В МЗ има някъде такъв...в проект плавно надграждане 2016г Лъчо мозъка и гл. секретар нашия труд превърнаха в собствен бизнес НАМЕРЕТО ГО МОЛЯ ВИ

ФАКТ 08.02.2022 12:15:27

ПРЪДЛьО

медик или парамедик 08.02.2022 11:54:51

Само ,че парамедика е немедик и е интересно в кой факултет ще го обучават. Ако е немедик няма как да се учи в колеж или да стане бакалавър по медицина ,да не говорим ,че не може да работи без протоколи , каквито няма написани и без медицински контрол с телемедицна каквато също нямаме . Протоколите ще се напишат,приемат и изпълняват, ама телемедицината изисква във всяка линейка периферно устройство/ около 300 на брой/ и поне 5 центъра за телемедицина с по 5 дежурни лекаря и нормативна уредба за правото им да лекуват чрез телемедицина. А може би парамедика ще го направят медик в класификатора на професиите , обучаван наравно с фелдшера и сестрата .Само ,че парамедика ще иска и заплата като сестрата и фелдшера,независимо ,че едва ли ще може да ги замести.Усвоявайки опита по света, г-н депутата,дали е забелязал това?Видял американската спешна помощ и решил да я пренесе в държава с напълно различен модел на здравеопазване. парамедиците ще карат всичко в болниците , а те ще растат . България е първенец по най- скъпо здравеопазване , защото народът се лекува предимно в по скъпия начин чрез болниците , а извънболничината помощ тя тихичко си угасва .Предстой ни поредният нормативен хаос с нулев резултат за спешната помощ и нейните пациенти.

Гост 09.02.2022 11:47:04

Ганьо медици не заслужава.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...