!
Понеделник, 04 Декември 2023
12
ян
4
 

Доц. Тонев: Основният акцент в кризата ще бъде върху болниците, а не върху новозаразените

Сряда, 12 Януари 2022 | 10:01:10
4

„Основният акцент в тази криза ще бъде заложен върху болниците и възможността те да работят в условия на криза, а не толкова върху броя на новозаразените. Има вече начални данни, макар и непотвърдени, че Омикрон протича леко, но тази информация и

„Основният акцент в тази криза ще бъде заложен върху болниците и възможността те да работят в условия на криза, а не толкова върху броя на новозаразените. Има вече начални данни, макар и непотвърдени, че Омикрон протича леко, но тази информация идва от държави, в които броят на ваксинираните е много голям“. Това каза пред БНТ председателят на Комисията по здравеопазване в НС доц. Антон Тонев.

По думите му една от първите реформи в здравеопазването, по която вече се работи, е състоянието и посоката на развитие на Спешната помощ. „В този си формат тя не винаги успява да покрие територията и нуждите на населението. Започва създаването на експертни съвети, в които да се изложат различни гледни точки и да се обсъждат различни успешни системи на Спешна помощ и в съседни нам страни и след кратък анализ да излезем с окончателен вариант и да започнем да реформираме още от следващия месец“, каза още председателят на здравната комисия.

Според доц. Тонев моделът на здравно осигуряване има нужда от сериозен анализ. „Има леко недофинансиране за държавните служители и много висок процент доплащане от гражданите. В момента довършваме концепцията, която да намали рязко доплащанията в болниците, като ще се опитаме тези доплащания да бъдат основно за сметка на запушени кранчета, от които изтичат публични средства, а не толкова чрез промяна в здравния модел. Не предвиждаме гражданите да се товарят с допълнителни плащания чрез осигуровки и данъци“, каза той.

„Една от точките, по които имаме съгласие в коалицията, че трябва да се извършат реформи, е превенцията на заболяванията. Ще се създаде система, която да стимулира общопрактикуващите лекари да търсят активно гражданите при достигане на определена възраст и да им предлагат пакети от профилактични изследвания. По този начин ще се опитаме рязко да снижим честотата на някои от социално значимите заболявания като онкологичните и сърдечносъдовите. Ако вложим повече сили в превенцията, ще спрем тренда с постоянното нарастване на хоспитализациите. Друг наш фокус е намаляването на хоспитализациите“, каза още доц. Тонев.

Той допълни, че се разработва система за оразмеряване на лекарския и сестринския труд. „Системата ще влезе в модела, по който ще се преоценят клиничните пътеки, които пък се надяваме до края на мандата успешно да бъдат заменени с диагностично-свързани групи. Това са два различни модела за оценяване на лекарския труд и на заплащане на извършените медицински услуги в болничните заведения“, допълни доц. Тонев.

По отношение на мерките той заяви, че промените за карантината са абсолютно навременни. „От седмица такава дискусия тече в световен мащаб. При нас дойдоха малко по-късно, отколкото в Европа. Смятам че мерките, които взимаме, са навременни и според ситуацията, такава, каквато е в България, а не просто да преписваме готовите решения на други държави“, каза председателят на здравната комисия.

„Цифрите показват, че предстои нова вълна с малко по-различен профил, по-бързо предаване на болестта, със заразяване на хора, които имат изграден имунитет, така че се налага да се вземат мерки. Не скачаме веднага в най-силните и страшни мерки, а се опитваме да намираме баланса“, каза още доц. Тонев.

По думите му мерките са адекватни на ситуацията, като има заложени мерки и за в бъдеще, ако нещата започнат да се влошават.

По отношение на „зеления сертификат“, той заяви, че в коалицията има партньор, който има своето мнение по тази тема. „Ние даваме възможност всеки от членовете на коалицията да защитава интереса на своите избиратели и собствените си интереси като политически субект. Нашата цел беше въпросът да влезе за обсъждане в зала“, обясни Тонев.

Той допълни, че всяка държава, в която хората могат да протестират срещу нещо, с което не са съгласни, е добър пример за демокрация.

„Хората ще могат днес да излязат, да заявят своето мнение, ние ще ги чуем, ще видим колко човека ще дойдат. Конкретно за колегите от „Възраждане“ не бих искал да коментирам, понеже този уикенд те изпаднаха в много трудна ситуация. Знаете, че имаше разследване, което показа, че в групата им има хора със сертификати, ваксинирани дори, да се обявяват против“, допълни доц. Тонев.

Доц. Тонев заяви, че въвеждането на зелените сертификати е мярка, когато не е вечна, а ограниченията някой ден също ще отпаднат. „В момента, в който имаме медицински факти, че се справяме с пандемията и имаме добър контрол, ще бъдат времената, в които ще отворим тази дискусия и да вземем информирано решение за намаляване тежестта на мерките“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VPD5

Гост 12.01.2022 23:54:39

Траен глупак, без план

Да да 12.01.2022 18:45:47

Боклук при това неук! Рядко срещан измамник и лъжец! Но какво ли не направи ти за да си депутат!

ЗАПОЗНАТ 12.01.2022 12:08:17

ПРЪДЛЬО ИЗГОНЕН ОТ ВСЯКЪДЕ ЛЪЖЕЦ И ИЗМАМНИК ЗАВИСИМ ОТ ВАРНЕНСКИТЕ МУТРИ

гост 12.01.2022 11:21:01

Липса на каквато и да е визия за реформиране на системата.А за остойностяването на труда май пак ще гледат тавана и каквото дойде!


Всичко за коронавируса
Още новини
Екип лекари от УМБАЛ
04.12.2023 12:21:26

Екип лекари от УМБАЛ "Канев" представиха рядък клиничен случай на форум в Ню Йорк

В средата на ноември в Ню Йорк се проведе най-големият форум по съдова хирургия в Северна Америка ...

Проф. Мутафчийски и проф. Медникаров - със звание
04.12.2023 11:32:16

Проф. Мутафчийски и проф. Медникаров - със звание "Доктор хонорис кауза" на МУ - Варна

Тържествена церемония по удостояване с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на МУ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...