!
Събота, 27 Юли 2024
09
ян
7
 

Доц. Тонев: Основният проблем е кадровият, но се мисли повече за апаратура

Понеделник, 09 Януари 2023 | 16:47:12
7

„България не изостава много с Националната здравна стратегия 2030, тъй като тя е част от Плана за възстановяване и устойчивост, откъдето трябва да дойдат средствата за реализация. Все още сме във възможност да наваксаме“. Това каза пред БНР

„България не изостава много с Националната здравна стратегия 2030, тъй като тя е част от Плана за възстановяване и устойчивост, откъдето трябва да дойдат средствата за реализация. Все още сме във възможност да наваксаме“. Това каза пред БНР Антон Тонев от „Продължаваме промяната“, председател на парламентарната Комисия по здравеопазването.

Той призна, че е включил тази точка в дневния ред на заседанието на ръководената от него комисия, но обсъждането не се е състояло, защото не е бил събран кворум, а отсъстващите са били от много партии – ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“.

„Не мога да си обясня коя е причината“, каза по този повод доц. Антон Тонев.

Той посочи, че в предложената от сегашната изпълнителна власт стратегия не вижда решение на наистина най-наболелия проблем в сектор „Здравеопазване“ – кадровия: „По данни на БЛС от март миналата година досега се движим по надолнище с постоянно намаляване на кадрите, които работят в България, най-вече на лекари и медицински сестри. И на повишаване на тяхната средна възраст, т.е. все по-малко млади лекари искат да останат в страната. В стратегията най-важно място заема закупуването на апаратура за около 500 млн. лева за целия период, а не се виждат мерки, които да задържат лекари, които да работят с тази апаратура“, подчерта председателят на парламентарната здравна комисия.

В тази връзка той обясни, че България разполага с 43 онкологични центъра и предлага образно диагностични изследвания с резултат, получен до 2-3 седмици, което е доста напред в сравнение с някои други европейски страни по този показател.

„Закупуването на апаратура не е най-големият ни проблем, най-големият е кадровият и връщането на младите лекари у нас“, подчерта доц. Тонев.

Той бе категоричен, че е необходима цялостна реформа на здравния сектор.

„Младите колеги посочват освен заплащането като проблем и липсата на ясни правила за кариерно развитие, на централизирана система, която да гарантира на един студент по медицина, започвайки своята кариера в България, след 20 година на какво ниво ще бъде“, каза доц. Тонев.

„Имаме нужда от цялостно пренареждане на здравната система, като се започне от специализацията, мине се през „Спешна помощ“ и личните лекари, през извънболнична специализирана помощ, намаляване броя на хоспитализациите. Има нужда от реформи във всеки един сектор. За съжаление, политическата конюнктура не предполага това да се случи в обозримо бъдеще“, допълни той.

Закупуването на апаратура при сегашното законодателство все още е врата за даването на много повече пари, отколкото е реалната й цена и отваря възможност за корупционни практики, смята той. По думите му, то е свързано и с много високото доплащане за лечение в болница, почти 50% – показател, по който сме на първо място в Европа.

„За да се промени това обаче са нужни законодателни промени, на ниво закон и подзаконови актове“, отбеляза председателят на парламентарната здравна комисия.

Той уточни, че стратегията няма сила на закон, но дава възможност за надграждане в годините напред.

По думите на доц. Тонев навлизането на конкуренцията между частни и държавни субекти в здравния сектор след реформата от 2001 г. е довело да повишаване на качеството на здравните услуги у нас, и сега в страната ни се прилагат 99% от всички съвременни високотехнологични и скъпоструващи лечения.

„За съжаление обаче, Здравната каса не се разви със същия темп, с който се развиха здравните услуги, тя остана един монополист. Демонополизацията на Здравната каса би позволила промени. Създаването на още една здравна каса няма да доведе до това нещо. Единствено въвеждането на частни фондове, на частни каси би могло да доведе до това“, каза той.

Доц. Тонев допълни, че според информация от сайта на БНБ у нас има 100 млрд. лв. финансов ресурс по сметки на граждани и фирми, което означава, че той може да захрани създаването на един частен здравен фонд, но в патовата ситуация, в която се намира нашата политическа система, това няма как да се случи.

„Не смятам, че ще се постигне консенсус за радикални промени, по-скоро ще има козметични“, коментира доц. Тонев съдбата на стратегията, която предстои да се разгледа първо в комисия, след това и в пленарна зала.

Националният противораков план също включва много добри европейски практики в това число и за профилактика, но и при нея нещата опират до това кой ще изпълнява тези мерки, смята председателят на парламентарната здравна комисия. 

„Ние имаме една система от лични лекари, които са претоварени и затрупани от бумащина и не успяват да изговорят със своите пациенти всичко. За да има промяна трябва стабилно управление и един дълъг хоризонт, за да може този, който е спечели изборите да започне от 1 и да стигне до 10, да отчете в края един наистина добър резултат“, заключи доц. Тонев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RzDb

Лекар 11.01.2023 20:07:06

Ех, а колко хубаво беше при управлението на ГЕРБ. Герберите направиха такава хубава здравна реформа за 12 години, на която сега всички се радват.

Гост 10.01.2023 18:14:09

Откривайте още топлата вода ,другари популисти. Всички мераци за доставка на апаратура за дълбоко корупционни ,но кочинката си има трайни навици как се получават комисионни и как се перат пари. А медицинският персонал кучета го яли.

гост 10.01.2023 00:08:12

От кога се говори масовите лекарства и тези по НЗОК да се изписват по имe на молекула , а не по търговско име - и тогава за всяко лекарство ще има поне едно търговско име налично за съответната молекула. Ама мафията в бяло не пуска гювеча - иначе как ще се кеширатпроценти от фарма компаниите , маскирани като пътувания по научни конгреси и т.н. Тук ОПЛ водят бандата.....

Гост 10.01.2023 18:46:32

Тъпанар ,ти едва ли си купуваш генеричен салам в магазина сигурно гледаш марката и качеството , а на нас ни пожелаваш да пием боклуци на българската фармамафия -нишестени таблетки без активно вещество само и само Бай Ганьо да печели от некачествените си медикаменти . Ти ако искаш си купувай боклуците генерици и не давай акъл ние как да се лекуваме.. А между другото тези които бутат пари на докторите и им уреждат екскурзии са тези скапаняци с генериците - по точно Чавките ,досети се кой е този български производител с генерици боклуци и КОРУПЦИЯ от десетки години

Гост 09.01.2023 23:24:40

Този е плямпалото на ПП в областта здравеопазване.

Акад. Бляблянов 09.01.2023 20:34:35

Титанични мисли от титаничен пишман доцент-политик. Толкова силна конкуренция в плямпането без нищо конкретно и смислено никога не е имало. До година този го виждам професор, до три - член -кореспондент

tinka 09.01.2023 18:37:53

Бля бля бля тюфлек!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...