!
Събота, 20 Април 2024
13
май
6
 

Доц. Тонев: Трябва да има един пакет за всички бременни жени, без значение от осигурителния им статус

Очаква се управляващите да предложат промени в Наредба 26, засягаща медицинските услуги за неосигурени бременни

Петък, 13 Май 2022 | 17:07:55 Невена Попова
6

Едно от всеки 10 деца у нас се ражда от майка, която не е посетила нито веднъж лекарски кабинет през бременността си. Всяка година средно 7500 жени раждат, без да са имали медицинско наблюдение и грижи, докато са били бременни. Всеки ден умира едно дет

Едно от всеки 10 деца у нас се ражда от майка, която не е посетила нито веднъж лекарски кабинет през бременността си. Всяка година средно 7500 жени раждат, без да са имали медицинско наблюдение и грижи, докато са били бременни. Всеки ден умира едно дете на възраст под 1 година, всеки ден се появява и по едно мътвородено бебе. В много случаи това е могло да бъде избегнато, ако е имало пълноценно проследяване на бременността и адекватни постанатални грижи. Тези данни бяха представени по време на Работна среща в Народното събрание с домакин парламентарната Комисия по здравеопазване и водещ на дискусията председателят на комисията доц. Антон Тонев.

Инициатори на проявата са няколко неправителствени организации, сред които Сдружение „ЛАРГО“, Националната мрежа на здравните медиатори, Националната мрежа за децата и др., получили подкрепа за реализацията й от зам.-министъра на здравеопазването Невена Цанкова.

Участниците в срещата се обединиха около виждането, че са необходими промени в нормативната уредба относно грижите за неосигурените бременни жени, на първо място в Наредба 26 на МЗ от 2007 г.

Делът на здравнонеосигурените бременни жени у нас не намалява през годините, мит е, че те са само от малцинствените групи,

стана ясно от думите на социолога Венелин Стойчев от Сдружение „ЛАРГО“, който представи данни от проучване, посветено на темата. Според д-р Стойчев по приблизителни изчисления само около 60% от неосигурените бременни са от ромския етнос, останалите са българки, но характерно за всички тях е, че са с нисък социален статус и непроследяването на бременността им ги извежда във висок риск за самите тях, като в същото време са застрашени и от раждане на дете с тежко увреждане.

„Всичко това има и икономическа цена, която обществото ни плаща, и тя е много по-висока от цената, която е можело да плати, ако неосигурената бременна жена е получила необходимите й медицински услуги – прегледи и изследвания, а не възможният при действащата нормативна уредба само един преглед и малък брой изследвания“, категоричен бе той.

При сегашното състояние на майчиното и детско здравеопазване у нас акцентът трябва да се постави върху качеството, а на спестяването на средства да се гледа като на вторичен ефект, коментира адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. По думите й е необходимо да се преодолеят неравенствата в медицинската грижа за бременните, които са осигурени и тези, които не са, както и за техните деца, като с промени в нормативната уредба се разшири и обемът на предоставяната болнична помощ за новороденото. По данни на Българския хелзинкски комитет по-малко от половината здравнонеосигурени бременни жени у нас имат достъп да медико-социални услуги.

Не трябва да бъдат отлагани повече промените в Наредба 26 от 2007 г. за медицинското обслужване на бременните неосигурени, категорични бяха всички участници в дискусията, сред които бяха съветникът на здравния министър д-р Таня Андреева, председателката на БАПЗГ Милка Василева, представителят на офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски, директорът на НЦОЗА проф. Пламен Димитров, представители на УНИЦЕФ, БХК и неправителствения сектор.

Измененията трябва да в посока уеднаквяване на обема дейности, на които могат да разчитат бременните, независимо от осигурителния им статус,

като в същото време се потърсят начини за мотивиране на акушер-гинеколозите, които поради административна сложност, ниско заплащане и невъзможност за пълноценна работа в повечето случаи отказват да приемат и наблюдават бременни без здравни осигуровки. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев.

„Трябва да има един пакет за всички бременни жени“, категоричен бе той.

Неговото мнение бе подкрепено от всички участници в дискусията. Участниците подчертаха, че неравнопоставеното третиране на бременни със и без осигуровки на практика е дискриминиращо и е редно да се търсят начини този модел да бъде променен.

По време на дискусията бе засегната и темата за

патронажната грижа, за която трябва се осигури устойчиво развитие и постоянно финансиране,

особено след като бе дадена възможност за самостоятелни акушерски и сестрински практики. На това обърна внимание председателката на БАПЗГ Милка Василева, която припомни добрите резултати от работата на центровете за майчино и детско здраве и патронажна грижа в Шумен и Сливен. По думите на Мария Златарева от УНИЦЕФ и в момента тяхната дейност се поддържа, но търсенето на механизми за осигуряване на дейността и в бъдеще е предмет на съвместни проекти със специалисти от МУ – Варна, резултатите от които ще бъдат представени в близко бъдеще.

Според съветника на здравния министър д-р Таня Андреева едно от възможните решения за постигането на устойчиво развитие на патронажните грижи е използването на ресурс от Националната програма за майчино и детско здравеопазване на МЗ и от Националната стратегия за детско-юношеско здравеопазване и педиатрична грижа.

Само след няколко дни – на 19 май т.г., НЦОЗА организира и кръгла маса по темата, бе съобщено на дискусията.

В заключение доц. Антон Тонев обясни, че предстои да бъдат изработени и внесени предложения за нормативни промени, които ще бъдат представени публично.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7qVC

Гост 16.05.2022 12:36:20

Жените които са неосигурени са такива, защото не искат да работят, а не защото няма работа. И след като са циганки с нисък социален статус трябва да им се сложи лимит на ражданията и да не могат да имат повече от 1 или 2 деца. Иначе раждат - ние плащаме медицински услуги, после пак плащаме за да вземат социални помощи, а в крайна сметка обществото се сдобива с още престъпници, просяци и отново хора с нисък социален статус, които създават още 5-10 с нисък социален статус...омагьосан кръг. Докато не се ограничи циганската раждаемост държавата и хората в нея, които плащат с данъците си, за да живеят те, винаги ще са бедни. Дискриминацията е спрямо работещите българи!!!

чукча 15.05.2022 17:48:10

Нормативните промени пак ще са "дайте да дадете!"

Колега 14.05.2022 12:09:19

Става дума за майчино здраве, което по време и мащаб надхвърля бременността. Жената работи или не е приета на работа, защото е жена и има ангажименти като отглеждане на деца и домакинство. Вие вероятно сте мъж и виждането Ви е дискриминативно.

Гост 14.05.2022 12:43:38

По-скоро става дума за неосигурените циганки.Съвестната жена е осигурена

Гост 14.05.2022 08:10:41

И какъв е смисълът от здравното осигуряване тогава!

Гост 15.05.2022 10:51:36

Това са принципите на общественото здраве.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...