!
Събота, 27 Юли 2024
21
март
 

Доц. Тонев: Трябва да свикнем с наличието на COVID

Понеделник, 21 Март 2022 | 12:59:10


Трябва да свикнем с наличието на COVID. Тази болест няма да изчезне с магическа пръчка и ще установяваме случаи още дълго време. Това каза пред БНР депутатът от „Продължавам

Трябва да свикнем с наличието на COVID. Тази болест няма да изчезне с магическа пръчка и ще установяваме случаи още дълго време. Това каза пред БНР депутатът от „Продължаваме промяната“ и председател на Комисията по здравеопазване в парламента доц. Антон Тонев.

„Този пандемичен ефект, който имахме последните две години, няма да се завърне. Най-вероятно вирусът ще се среща още дълги години на принципа на грипните вълни, но без да има такова тежко влияние както върху здравния статус на населението, така и върху икономиката“, допълни той.

Доц. Тонев припомни, че от днес отпадат част от мерките – тези, които блокират бизнеси и затварят заведения, но „зеленият сертификат“ остава за пътуване в рамките на ЕС.

„Трябва да признаем, че за нашата страна най-големият стимул за ваксинация остава страхът от пандемията. И логично, когато всички данни показват, че успяваме да преодолеем болестта, намалява желанието за ваксинация. Ние, като изпълнителна и законодателна власт, ще продължим да стимулираме ваксинацията, но в момента с наличието на други сериозни кризи, през които минава обществото ни, тази информация не е толкова злободневна, което съвпада и с добрите резултати, които получаваме всеки ден. Истината обаче, която като лекар не мога да прескоча, е, че все още имаме доста болни в болниците, все още загиват наши граждани и пандемията не трябва да се подценява“, подчерта той.

По думите на депутата вече са минали три седмици от началото на влизането на украинските бежанци у нас и не се наблюдава рязко повишаване на заболеваемостта от COVID-19 на регионално ниво, тъй като бежанците са концентрирани основно в районите на Варна и Силистра. „Не очакваме нова вълна от коронавирус с навлизането у нас на украински граждани“, заяви доц. Тонев.

Той изтъкна, че от  90 000 навлезли бежанци у нас около 40-50 хиляди са останали в страната ни. Около 150 бежанци пък са потърсили Спешна или планова помощ у нас и са получили такава.

„Обсъждаме с МЗ и министерство на финансите под каква форма да бъдат подпомогнати здравните заведения, които оказват медицинска помощ на бежанците, без да изпитват притеснение, че тази помощ няма да остане неразплатена. Основен акцент са хронично болните – от диабет и с онкологични заболявания, които трябва да получат временна помощ и да бъдат предпазени от увеличение“, каза още доц. Тонев.

Той допълни, че предстоят и законодателни промени, като тази седмица се финализират преговорите между трите институции и ще бъдат внесени за обсъждане промените.

Доц. Тонев посочи, че парите за здраве тази година ще обезпечат здравеопазването и на българските граждани. Увеличението е значително в доболничната помощ, което ще подобри достъпа. „Това показва, че здравеопазването ще бъде приоритет за нашето правителство през следващите няколко години“, каза той. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E*v@


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...