!
Понеделник, 15 Юли 2024
30
ян
8
 

Доц. Тонев: Увеличаването на потребителската такса е неизбежно

Понеделник, 30 Януари 2023 | 10:56:46
8

„За да има повишаване на таксата, трябва да имаме нов бюджет, ясна макрорамка на разходите в здравеопазването и аз не се наемам да дам отговор кога тя ще бъде увеличена. Единствено мога да дам своята подкрепа към общопрактикуващите лекари, че тов

„За да има повишаване на таксата, трябва да имаме нов бюджет, ясна макрорамка на разходите в здравеопазването и аз не се наемам да дам отговор кога тя ще бъде увеличена. Единствено мога да дам своята подкрепа към общопрактикуващите лекари, че това е нещо неизбежно, което трябва да се случи в най-скоро време". Това каза в отговор на журналистически въпрос в подкаста на БНР "В центъра на системата" дали трябва да бъде увеличена цената на потребителската така при общопрактикуващите лекари председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев.

По думите му потребителската такса, която се заплаща за вход при общопрактикуващите лекари, изостава като цена. „Обективно около 40% е доплащането в болниците. При личните лекари това доплащане е замръзнало на ниво от 2013 г. Потребителската такса трябва да бъде записана и в Националния рамков договор, където все пак има и договорно начало, тоест НЗОК и МЗ трябва да бъдат част от този процес“, каза още доц. Тонев.

Според него от министъра на финансите зависи кога държавата ще започне да заплаща пълната осигуровка на групите, които тя осигурява.

Доц. Тонев посочи още, че в началото на 47-то НС са направили анкети сред младите лекари защо напускат, за да работят зад граница. Изводът от проучването сочи, че заплащането не е единствената причина за отлива на млади лекари от страната ни, а вече значение има кариерното развитие и условията на труд. "И затова у нас трябва да се променят и правилата и  да е ясно, когато един студент започва своето образование какво го очаква  след 5,10,15 години и това да стане устойчив модел. По този начин ще ги мотивираме, както и с адекватно заплащане спрямо европейския пазар", уточни още доц. Тонев.

По отношение на качеството на медицинските услуги народният представител заяви, че по света е възприета система, която да измерва качеството им чрез изпълнението на медицинските стандарти по различните специалности.

„Изработването на стандартите минава през съсловните организации и Научните дружества в съответната област, които трябва да създадат документ, който да е валиден за всички лекари. Имахме доста сериозен проблем с въвеждането на стандартите, такива документи бяха изработвани, много от тях бяха обжалвани в съда. Трябва да се създаде ясна структура, част от изпълнителната власт, за това коя съсловна организация за колко време поема ангажимент да изработи качествен стандарт, който след това да бъде наложен и да няма лекари, които не покривайки стандарта, да могат да практикуват. Така ще направим система, която ще изгражда качество и напред в бъдещето. Защото в момента има написани стандарти в някои специалности, които не са признати. Стандартите ще бъдат публична информация“, каза доц. Тонев.

Той каза също, че не оптимист, че предложените промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина от служебния министър на здравеопазването ще бъдат гласувани в Народното събрание, защото по думите му част от идеите на д-р Меджидиев включват лекарства, които са извън контрола на Позитивния лекарствен списък и СЕСПА.

„Законово ние трудно ще можем да регулираме тези процеси. Някои от липсващите лекарства липсват поради липса на доставки, липса на производство, като тези проблеми не могат да бъдат решени със законови промени в България", каза още доц. Тонев.

Целия подкаст може да чуете утре. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QY1H

Гист 02.02.2023 16:05:38

Безсмислено е да ги има тези застрели вече ДИСПЕЧЕРИ!

Гост 02.02.2023 03:24:13

Да отпадне капитацията и ако потребителската такса процент от минималмата РЗ кой гшупак ще отиде за рецепта при ОПЛ за лекарство с отстъпка от два лева...ОПЛ ще бият мухоте в кабинетите

Гост 01.02.2023 03:53:51

Доходи без данъци вече се наричат Потребителска такса...за нвеизвършена дейност пък е капитационно заплащане...в края на годината бонусче...и то за неизвършена дейност

Гост 01.02.2023 09:45:07

Посещение на пациент в кабинет без да плаща нищо се нарича финансова измама и/или грабеж ,защото здравната му месечна вноска не покрива здравното обслужване и на 5%. Приравнено към мургав крадец в магазин трябва да стане. А иначе в Ахтопол,Драгоман и скоро в Сливница няма капитация и пациентски листи вече ,защото просто там лекарите работят САМО ЧАСТНА ПРАКТИКА и са били шута на вашата рекетьорска мутра НЗОК, която ви пазеше от плащания ,като малтретираше докторите.

Гост 31.01.2023 01:08:51

Увеличете парите за джипитата и не се гаврете с бедния народ. Дайте депутатски заплати на хората, направете пенсиите европейски и после вдигайте таксата. Половината от парите на НЗОК се крадат, а вземате и последната риза на бедния. Скрийте си корумпираните муцуни!

Гост 30.01.2023 21:42:56

Вярно казвате, този трябва да е вън от парламента

Гост 30.01.2023 16:57:27

Този си измисля оправдания, макар,че може и да е нормативно невеж. И в двата случая е да си ходи вън. Разамерът на потребителската такса днес както е записано зависи само от решение на Министерски съвет (независимо редовно или служебни правителство) . Не от парламента, не от НЗОК, не от нови нормативни документи или корекции на стари. Само ,че на популистите не им стиска предизборно да разочароват ватниците гласуващи и за тях. По това ще познаете комунетата, които с действията си дават рамо не на хората с образование и квалификация ,а на миризливите маси от най-ниските нива бюлетинопускачи ,които си искат плюскане на корем, полагаеми според тях безплатни неща и безогледна консумация на стоки и услуги.

ина 30.01.2023 13:29:26

а остойностяване на лекарския труд?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...