Вторник, 01 Декември 2020
21
окт
1
 

Доц. Узунов: Единственото, което ме притеснява, е липсата на кадри

Сряда, 21 Октомври 2020 | 10:01:13
1

"В лечебното заведение се спазват стриктно противоепидемичните мерки, благодарение на Столична община нямаме финансови проблеми, единственото, което ме притеснява, е липсата на кадри, които са готови да се включат в работата в COVID среда. Товя заяви п

"В лечебното заведение се спазват стриктно противоепидемичните мерки, благодарение на Столична община нямаме финансови проблеми, единственото, което ме притеснява, е липсата на кадри, които са готови да се включат в работата в COVID среда. Товя заяви пред БНТ директорът на Втора МБАЛ в София доц. Стефан Узунов.

Той бе категоричен, че организацията на работа в цялата болница е планирана по най-адекватния начин в съответствие с особеностите на конкретната ситуация. Прилагат се планове за действие както за цялата болница, така и за инфекциозното отделение, профилирано да приeма COVID пациенти.

„На всички пациенти, които постъпват за планово лечение, се вземат предварително проби за PCR тестове, изчаква се резултатът до следващия ден и те се приемат след това, ако тестът е отрицателен. Тъй като имаме и спешен прием в неврологично и кардиологично отделение, тези болни се изолират в специални помещения, провежда им се тест и след това лечението им продължава“, обясни доц. Узунов.

По думите му, работата в COVID отделението е стройно организирана, предпазни средства не липсват, персоналът е дисциплиниран и спазва мерките. Маските за работещите в инфекциозното отделение са от по-висок клас, за другите са по-обикновени, но се сменят редовно.

Доц. Узунов уточни, че в момента в болницата има 18 пациенти с коронавирус и те са в сравнително добро състояние.

„Лекарите в отделението за COVID болни работят вече по-спокойно. Те са осигурени с оборудване и всички предпазни средства. Там сега има 5 лекари, 11 медицински сестри и 11 санитари. Помагат им и лекари от други отделения. В COVID среда работят 13 лекари. Благодарен съм и на всички специализанти, които се включиха активно и с желание в тази ситуация и са в помощ на колегите си“, каза директорът на Втора МБАЛ.

Той бе категоричен, че лечебното заведение има готовност да разкрие още COVID легла, но големият проблем си остава недостигът на медицински специалисти. Той е относително по-малък по отношение на лекари, но е драматичен при медицинските сестри и при професионалистите по здравни грижи като цяло, обясни доц. Узунов. Още в началото на COVID кризата по-възрастни сестри и лаборанти са напуснали, нови желаещи обаче няма и причината за това е ниското заплащане.

В болницата имат 3 случая на заразени медици, две сестри са се заразили извън работната си среда и са прекарали инфекцията леко, един лекар обаче се е разболял след контакт с пациент, който не е бил коректен и не е съобщил предварително при постъпването си, че има в семейството си случай на COVID.

Директорът на Втора МБАЛ допълни, че благодарение на усилията и разбирането на Столична община всички общински болници на територията на София са добре финансирани и добре снабдени с предпазни средства, дефицитът на кадри обаче е остър и се усеща навсякъде.

„Благодарни сме за тази помощ, и в момента очакваме един нов апарат, който Столична община ще ни закупи за COVID отделението – той е предназначен за овлажняване на въздуха, което е важно за тези пациенти“, каза доц. Узунов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
72EF

Гост 21.10.2020 22:41:32

стар доктор 19.10.2020 09:25:46 За да се оправи нещо трябва да се почне от върха! 1. Да се извадят частните болници от здравната каса; 2. Всички публични болници да станат държавни под прякото управление на министъра на здравеопазването; 3. Разделяне на здравната каса на основен и допълнителен фонд; 4. Прекратяване с възлагането на съпътстващи дейности на външни фирми; 5. Всяка областна болница да стане университетска; 6. Колективни трудови договори и заплатите да се приближават до европейските


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари
30.11.2020 17:46:14 Полина Тодорова

НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари

В сегашния Национален рамков договор няма разработен механизъм за ситуация, при която общопрактик ...

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID
30.11.2020 17:32:50

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID

Почина проф. Митко Цветков, уролог от Пета МБАЛ – София. „С болка и прискърби ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...