Вторник, 01 Декември 2020
19
окт
1
 

Доц. д-р Александър Оскар е "Лекар на годината" (Обновена)

11 лекари и 4 болници са наградените в новата категория "Борба с пандемията - Ковид 19"

Понеделник, 19 Октомври 2020 | 19:30:35
1

Доц. д-р Александър Оскар е Лекар на годината 2020. Това бе оповестено на официална церемония в Националния исторически музей.

Доц. д-р Александър Оскар е  "Лекар на годината 2020". Това бе оповестено на официална церемония в Националния исторически музей.

Ежегодните награди се връчват от Българския лекарски съюз. Категориите тази година са “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България; „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и „Лекар на годината 2020“. За първи път има и нова категория - "Борба с пандемията - COVID-19".

Носителят на тазгодишната награда е очен лекар, началник Клиника по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, Ръководител на Катедра по Офталмология към МУ – София. Той е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията. Тазгодишният носител на Приза "Лекар на годината" е председател на Организацията на евреите в България “Шалом” и Секретар на Българско Дружество по Офталмология". Той е в основата на инициативата “Направи Добро”, в рамките на която през последните 7 години са прегледани безплатно над 30 000 деца, а повече от 1000 са очилата, които са дарени на тях. През последните две години той организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане. Доц. Оскар е в основата и на съвместната инициатива „Заедно ще се справим“ между БЛС и Българското дружество по офталмология. С логистиката и организацията, с набирането на доброволци се ангажира лично доц. Оскар и благодарение на неговите усилия и огромно желание бяха подпомогнати близо 500 семейства на медици и техните близки под карантина от цялата страна.

Доц. Александър Оскар благодари за наградата  и напомни, че съсловната организация е в основата на спасяването на българските евреи, сред които неговите баба и дядо. Д-р Оскар каза, че наградата за него е отговорност като лекар, за да не забравя задълженията си към пациентите, както и отговорността към обществото.

Наградените:

В новата категория "Борба с пандемията - Ковид 19" наградените са:

1.    Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.

2.    Доц. д-р Ангел Кунчев, д.м.

3.    Проф. д-р Тодор Кантарджиев, д.м.н.

4.    Д-р Александър Симидчиев

5.    Д-р Дончо Дончев

6.    Д-р Сибила Маринова

7.    Доц. д-р Диана Радкова, д.м.

8.    Проф. д-р Радка Аргирова, д.м.н.

9.    Полк. доц. д-р Георги Попов, д.м.

10.    Доц. д-р Стефан Узунов

11.    Д-р Мария Пишмишева

12. Военномедицинска академия

13. УМБАЛ "Александровска"

14. УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

15. МБАЛ - Хасково


В категорията "Борба с пандемията - Ковид 19" бяха изпратени номинации от цялата страна. Журито определи наградените като се придържаше към предварителния регламент да се гласува от вече подадените номинации.
В началото на церемонията всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на лекарите, които не успяха да се преборят с коварната болест, но изпълняваха докрай своя професионален и морален дълг.  Те получиха посмъртни отличия.

В категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ отличия получиха:

  • Проф. д-р Иво Петров, д.м.н.
  • Д-р Иван Вълканов
  • Доц. д-р Валерия Хаджийска, д.м.

 

Д-р Стоян Борисов, гл. секретар на БЛС връчи наградите за “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Отличените са:

  • Проф. д-р Огнян Хаджийски, д.м.н.
  • Доц. д-р Любомир Киров, д.м.
  • Проф. д-р Чавдар Стефанов, д.м.н.
  • Проф. д-р Атанас Щерев, д.м.н.


В категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ наградите отидоха за:

  • Д-р Петко Загорчев
  • Проф. д-р Борис Богов, д.м.н.


В категорията „Ти си нашето бъдеще“ отличията връчи зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски.  За  млади медицински надежди на България награди получиха:

Д-р Димитър Цачев и д-р Станислав Коцев

Церемонията „Лекар на годината 2020“ беше открита от председателят на БЛС. Д-р Иван Маджаров заяви, че  в тази напрегната година, всички имат нуждата поне за малко да се отдалечат от огромното натоварване, на което са подложени от ежедневната битка с коварната болест. „Имаме нужда да се порадваме на заслуженото признание, защото няма по-благородна мисия от тази, определена още преди столетия от холандския лекар Ван Тулп - "Светейки за другите, изгарям“, каза д-р Маджаров. Той напомни, че трябва всички да спазват епидемичните мерки и да спазват правилата за дезифекция,дистанция и лична хигиена.
Той благодаря на цялата лекарска гилдия, затова, че „продължавате да "светите", че продължавате да работите упорито“  и припомни, че лекарите заслужава уважението на обществото и пожела на всички наградени още дълги години да се чувстват удовлетворени.

Сред официалните гости на събитието доц. Диана Ковачева, Омбудсман на Р България и Светлана Йорданова-зам.-министър на здравеопазването. На церемонията присъстваха и представители на сдруженията на общински, частни, областни и университетски болници, на академичната общност,  стоматолози, фармацевти, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз. Виолета Манчева, водеща на новините по Bulgaria ON AIR, с много чар и усмивка води церемонията „Лекар на годината 2020“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2dK8

Гешев 20.10.2020 22:40:41

Любовника на гъзАнгелов е "Лекар на годината"! Копаят дъното яко докторатята в България! В същото време в една софийска университетска болница, от 75 хоспитализирани с К-19 в реанимация са починали 62ма! Е прав е Минетчийски! Мре се яко в софийските болници от К-19, няма шест пет!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари
30.11.2020 17:46:14 Полина Тодорова

НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари

В сегашния Национален рамков договор няма разработен механизъм за ситуация, при която общопрактик ...

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID
30.11.2020 17:32:50

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID

Почина проф. Митко Цветков, уролог от Пета МБАЛ – София. „С болка и прискърби ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...