Сряда, 28 Септември 2022
21
юни
 

Доц. д-р Владислав Иванов: Мисията на ВИП ПЛЮС е да върне пациентите към нормалния им начин на живот

Превенцията и профилактиката е майката на дълготрайния успех

Понеделник, 21 Юни 2021 | 11:32:45


Доцент по ортопедия и травматология,  един от най-добрите специалисти по външно протезиране. Биографията на доц. Владислав Иванов е дълга, като не на последно място се нарежда и длъжността - консултант на медикотехническа лаборатория ВИП ПЛЮС.

Доцент по ортопедия и травматология,  един от най-добрите специалисти по външно протезиране. Биографията на доц. Владислав Иванов е дълга, като не на последно място се нарежда и длъжността - консултант на медикотехническа лаборатория ВИП ПЛЮС. За здравната култура на българина, за предизвикателствата в ортопедията, за иновациите и новите технологии във ВИП ПЛЮС разказва в обширно интервю.

Доц. Иванов, Вие сте един от най-добрите ортопеди в България, според Вас на какво ниво е ортопедията у нас и какви са предизвикателствата пред тази специалност?

Смея да твърдя, че ортопедията в България е на доста високо ниво, дори над средното европейско. Имаме добри специалисти във всяка област на ортопедията. Въведени са много нови технологии,  както и нови медицински продукти.

Ние се опитваме във външното протезираме да гоним едни критерии, които са наложени в света. И няма нещо, което е в света и в България да не може да се изпълни по отношение на ортопедията. Няма невъзможни неща, както беше преди 30-40 години.

Какви хора идват във ВИП ПЛЮС, какви са техните проблеми  в днешния забързан свят? 

При нас идват пациенти, които поради стечения на заболявания или травми са загубили крайници. Те искат да се върнат към нормалния си начин на живот и да бъдат отново пълноценни хора.

Деца с гръбначни изкривявания, тъй като ние предлагаме корсетолечение, това е неоперативен метод, който помага при над 80%. Там сме на абсолютно световно ниво, използваме най-модерната и усъвършенствана 3D система за сканиране и компютърно моделиране CAD/CAM. При останалите 20% се налага оперативна намеса.

При нас идват много хора и правим всичко възможно да им помогнем.

Предлагаме ортотика –  медицински изделия за консервативно лечение при деца с ДЦП, при хора с инсулт, при хора с травми,  на които крайникът е оцелял, но няма функция.

Ортопедични обувки и стелки  като използваме най-съвременния метод за ортопедична диагностика.

Правили сме спортни протези за параолимпийци. През годините  повечето от тях ни се довериха, помагахме и за тяхната подготовка, но сега  като че ли няма много желаещи да практикуват активен спорт.

Как оценявате здравната култура на българите и какво бихте ги посъветвал?

Проблемът е много тежък според мен. По принцип здравната култура на хората не е ниска, но бих казал, че здравната психология е много архаична. Пациентите чакат, надяват се на чудеса, пробват методи, които не са достоверни и някой път идват твърде късно за оказване на компетентна помощ.

Някои хора имат много широки познания, благодарение на интернет, но нагласата да приемат мнението на лекаря не е съвсем правилна. Започва се  отлагане, искане на много мнения от специалисти, съвет от семейството, съвети дори от хора без медицинско образование. И накрая не получават адекватно лечение.

За да е здрав един човек не трябва да се разболява, не трябва да се допуска тежко заболяване. Трябва да се прави профилактика и превенция – ето това бих ги посъветвал. Особено хората, които са диабетици трябва да спазват режим, да ходят на профилактика и ако всичко се прави съзнателно, то тогава няма да стигат до тежки усложнения. Превенцията и профилактиката е майката на успеха. На дълготрайния успех!

Как се отрази на ВИП ПЛЮС последната година, която беше белязана от КОВИД?

Както и на всички фирми, организации и лечебния заведения, които работят с хора. Положихме много усилия, но не спряхме да помагаме на хората. Взехме всички предпазни мерки както за пациенти, така  и за хората, които работят при нас. Нашите пациенти не се отказаха от нас. Беше трудно, но мисля че се справихме.

До колко са важни иновациите и новите технологии в лабораторията?

За мен бъдещето е в  образованието и иновативността. ВИП ПЛЮС е най-добре технологично оборудваната лаборатория мога да кажа в Източна Европа. Проблемът обаче е, че в България не  е на мода иновативността. Едно е да имаш оборудване на CAD/CAM система, друго е да се работи с такова  от преди 20 год., защото има фирми, които работят с точно такава техника. Те не могат да отговорят на нуждите на хората, нито на стандарти, ако има такива и все пак работят. С иновативността сме много зле.

Какво предстои оттук нататък за ВИП ПЛЮС?

Планираме да сменим концепцията на услугата, която предлагаме. От много време съм в протезирането и когато започнах никой не знаеше какво е модулно протезиране. Първо беше важно да се намерят части, след това започнаха да идват разни технологии. След технологиите започна да се говори за високо специализирани части и всичко това беше свързано със специално финансиране, което трябваше да се плаща от пациента. Сега обаче всичко това губи смисъл, пациентът може да стигне сам до информацията и да си купи най-скъпите части, но това не е достатъчно.

Затова ние планираме до няколко месеца да сменим концепцията и да предлагаме комплексна услуга. Да посрещнем пациента, да го диагностицираме, да му помогнем и да го рехабилитираме. Последното е най-важното, защото и най-скъпата част да се вземе, ако няма рехабилитация – няма ефективност. Не се подобрява комфорта на пациента и ние нищо не сме направили. А нашата цел е да излекуваме пациента, така че той да може да се върне към нормалния си начин на живот.

Платена публикацияКоментари по темата

Правила на форума за коментари
A4k$


Всичко за коронавируса
Още новини
До два месеца ще се провеждат конкурси при предсрочно освободени директори
28.09.2022 09:58:35

До два месеца ще се провеждат конкурси при предсрочно освободени директори

При предсрочно прекратяване на договор за управление на лечебно заведение, на което принципал е м ...

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив
28.09.2022 09:14:13

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив

В Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да разгледат изложбата &bd ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...