!
Неделя, 23 Юни 2024
21
юни
 

Доц. д-р Владислав Иванов: Мисията на ВИП ПЛЮС е да върне пациентите към нормалния им начин на живот

Превенцията и профилактиката е майката на дълготрайния успех

Понеделник, 21 Юни 2021 | 11:32:45


Доцент по ортопедия и травматология,  един от най-добрите специалисти по външно протезиране. Биографията на доц. Владислав Иванов е дълга, като не на последно място се нарежда и длъжността - консултант на медикотехническа лаборатория ВИП ПЛЮС.

Доцент по ортопедия и травматология,  един от най-добрите специалисти по външно протезиране. Биографията на доц. Владислав Иванов е дълга, като не на последно място се нарежда и длъжността - консултант на медикотехническа лаборатория ВИП ПЛЮС. За здравната култура на българина, за предизвикателствата в ортопедията, за иновациите и новите технологии във ВИП ПЛЮС разказва в обширно интервю.

Доц. Иванов, Вие сте един от най-добрите ортопеди в България, според Вас на какво ниво е ортопедията у нас и какви са предизвикателствата пред тази специалност?

Смея да твърдя, че ортопедията в България е на доста високо ниво, дори над средното европейско. Имаме добри специалисти във всяка област на ортопедията. Въведени са много нови технологии,  както и нови медицински продукти.

Ние се опитваме във външното протезираме да гоним едни критерии, които са наложени в света. И няма нещо, което е в света и в България да не може да се изпълни по отношение на ортопедията. Няма невъзможни неща, както беше преди 30-40 години.

Какви хора идват във ВИП ПЛЮС, какви са техните проблеми  в днешния забързан свят? 

При нас идват пациенти, които поради стечения на заболявания или травми са загубили крайници. Те искат да се върнат към нормалния си начин на живот и да бъдат отново пълноценни хора.

Деца с гръбначни изкривявания, тъй като ние предлагаме корсетолечение, това е неоперативен метод, който помага при над 80%. Там сме на абсолютно световно ниво, използваме най-модерната и усъвършенствана 3D система за сканиране и компютърно моделиране CAD/CAM. При останалите 20% се налага оперативна намеса.

При нас идват много хора и правим всичко възможно да им помогнем.

Предлагаме ортотика –  медицински изделия за консервативно лечение при деца с ДЦП, при хора с инсулт, при хора с травми,  на които крайникът е оцелял, но няма функция.

Ортопедични обувки и стелки  като използваме най-съвременния метод за ортопедична диагностика.

Правили сме спортни протези за параолимпийци. През годините  повечето от тях ни се довериха, помагахме и за тяхната подготовка, но сега  като че ли няма много желаещи да практикуват активен спорт.

Как оценявате здравната култура на българите и какво бихте ги посъветвал?

Проблемът е много тежък според мен. По принцип здравната култура на хората не е ниска, но бих казал, че здравната психология е много архаична. Пациентите чакат, надяват се на чудеса, пробват методи, които не са достоверни и някой път идват твърде късно за оказване на компетентна помощ.

Някои хора имат много широки познания, благодарение на интернет, но нагласата да приемат мнението на лекаря не е съвсем правилна. Започва се  отлагане, искане на много мнения от специалисти, съвет от семейството, съвети дори от хора без медицинско образование. И накрая не получават адекватно лечение.

За да е здрав един човек не трябва да се разболява, не трябва да се допуска тежко заболяване. Трябва да се прави профилактика и превенция – ето това бих ги посъветвал. Особено хората, които са диабетици трябва да спазват режим, да ходят на профилактика и ако всичко се прави съзнателно, то тогава няма да стигат до тежки усложнения. Превенцията и профилактиката е майката на успеха. На дълготрайния успех!

Как се отрази на ВИП ПЛЮС последната година, която беше белязана от КОВИД?

Както и на всички фирми, организации и лечебния заведения, които работят с хора. Положихме много усилия, но не спряхме да помагаме на хората. Взехме всички предпазни мерки както за пациенти, така  и за хората, които работят при нас. Нашите пациенти не се отказаха от нас. Беше трудно, но мисля че се справихме.

До колко са важни иновациите и новите технологии в лабораторията?

За мен бъдещето е в  образованието и иновативността. ВИП ПЛЮС е най-добре технологично оборудваната лаборатория мога да кажа в Източна Европа. Проблемът обаче е, че в България не  е на мода иновативността. Едно е да имаш оборудване на CAD/CAM система, друго е да се работи с такова  от преди 20 год., защото има фирми, които работят с точно такава техника. Те не могат да отговорят на нуждите на хората, нито на стандарти, ако има такива и все пак работят. С иновативността сме много зле.

Какво предстои оттук нататък за ВИП ПЛЮС?

Планираме да сменим концепцията на услугата, която предлагаме. От много време съм в протезирането и когато започнах никой не знаеше какво е модулно протезиране. Първо беше важно да се намерят части, след това започнаха да идват разни технологии. След технологиите започна да се говори за високо специализирани части и всичко това беше свързано със специално финансиране, което трябваше да се плаща от пациента. Сега обаче всичко това губи смисъл, пациентът може да стигне сам до информацията и да си купи най-скъпите части, но това не е достатъчно.

Затова ние планираме до няколко месеца да сменим концепцията и да предлагаме комплексна услуга. Да посрещнем пациента, да го диагностицираме, да му помогнем и да го рехабилитираме. Последното е най-важното, защото и най-скъпата част да се вземе, ако няма рехабилитация – няма ефективност. Не се подобрява комфорта на пациента и ние нищо не сме направили. А нашата цел е да излекуваме пациента, така че той да може да се върне към нормалния си начин на живот.

Платена публикацияКоментари по темата

Правила на форума за коментари
DkQ@


Всичко за коронавируса
Още новини
След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол
23.06.2024 11:32:12

След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол

55-годишен пациент започна да тренира футбол след успешна смяна на става по нов метод. Новият нач ...

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ и Мед ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...