!
Събота, 27 Юли 2024
27
февр
 

До една година в България ще се прилага лекарство срещу остри порфирии

Към момента диагностицираните болни у нас са малко над 400

Понеделник, 27 Февруари 2023 | 17:28:12


„До една година очакваме прилагане на лекарство в България с което ще се повлияе лечението на изключително редките генетични остри порфирии“. Това каза по повод Световния ден на редките болести (28 февруари) доц. Анета Иванова, ръководител

„До една година очакваме прилагане на лекарство в България с което ще се повлияе лечението на изключително редките генетични остри порфирии“. Това каза по повод Световния ден на редките болести (28 февруари) доц. Анета Иванова, ръководител на Лабораторията за молекулярна диагностика на чернодробни заболявания и порфирии към единствения Експертен център по наследствени метаболитни заболявания на черния дроб (порфирии), намиращ се в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“.

„Порфириите са наследствени, генетични заболявания, които се предават в поколението. Опциите за лечение могат да включват симптоматично медикаментозно лечение, кръвопреливане, операция за отстраняване на далака или трансплантация на черния дроб и костния мозък. По настоящем чернодробната трансплантация е единственото ефективно лечение за най-тежко засегнатите пациенти. Медикаментите, за които говорим са два, единият отдавна се използва в целия свят и е ефективен при тежка атака. За сега няма одобрени лечения за предотвратяване на инвалидизиращи атаки и лечение на хроничните симптоми на порфириите. Новият медикамент, който вече се използва в Америка и очаква одобрение в България всеки момент, е точно за тези случаи“, уточни  доц. Иванова.

По думите й диагностицираните болни в България са малко над 400. „Трябва да имаме предвид обаче и генетичното предаване, което значи, че се появява във всяко следващо поколение. Това изисква фамилни изследвания, обучение на носителите на дефектния ген и профилактични мерки доколкото е възможно. Данните за първия диагностициран човек при нас датират от 1960 година към тогавашното Звено за порфирии“, каза още доц. Анета Иванова.

За изминалата година около 100 човека с това рядко заболяване са преминали амбулаторно лечение в Лабораторията за молекулярна диагностика на чернодробни заболявания и порфирии към Експертния център по наследствени метаболитни заболявания на черния дроб (порфирии) на УМБАЛ „Свети Иван Рилски. Доц. Иванова допълни, че групата порфирии включва осем заболявания.

„Четири от тях са остри и засягат нервната система, предимно при млади хора, а останалите са с изява на кожата. Хората с кожна порфирия развиват мехури, сърбеж и подуване на кожата си, когато тя е изложена на слънчева светлина. Когато типът порфирия засяга нервната система се нарича остра порфирия. Симптомите включват болка в гърдите, корема, крайниците или гърба; изтръпване на мускулите, парализа или спазми; повръщане; запек;  личностни промени или психични разстройства. Тези симптоми идват и си отиват, но могат да останат и трайни увреждания на някои органи. Генетичният дефект често не е достатъчен да развие болестта. Необходимо е и действието на “пускащ спусъка” фактор. Такава роля играят  някои лекарства, тютюнопушене, пиене на алкохол, инфекции, стрес и излагане на слънце. Пристъпите се развиват с часове или дни. Те могат да продължат дни или седмици.

Диагностицирането на AIP може да бъде предизвикателство, като се има предвид, че симптомите му са неспецифични. Забавянето в идентифицирането и лечението на болестните атаки обаче може да доведе до тежки усложнения, като моторна невропатия, гърчове, психоза и ниски нива на натрий в кръвта (хипонатриемия). Моторната невропатия е състояние, при което нервите, които контролират доброволните мускулни движения, се увреждат, което води до мускулна слабост. Въпреки, че порфириите имитират други болести, все пак мисля, че трудността в диагностицирането е преувеличена. Порфириите се проявяват с характерни симптоми, които не се срещат така често. Един от тях е червената урина. Други са фотодерматозата по откритите части на тялото, невровисцералните болки без да се доказва друга причина. Повишават се и веществата, наречени порфирини и техните предшественици в пробите“, разказва още доц. Иванова за рядкото заболяване.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
w*Z@


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...