!
Четвъртък, 28 Март 2024
06
юни
 

До края на 2020 г. може да бъде направена първата белодробна трансплантация у нас

Кампания по донорство „Да! За живот“ стартира МЗ

Четвъртък, 06 Юни 2019 | 12:20:00


Национална кампания по донорството „Да! За живот“ стартира Министерството на здравеопазването. Това каза министър Кирил Ананиев по време на днешното изслушване в парламента относно текущо състояние, проблеми и перспективи на трансплантацион

Национална кампания по донорството „Да! За живот“ стартира Министерството на здравеопазването. Това каза министър Кирил Ананиев по време на днешното изслушване в парламента относно текущо състояние, проблеми и перспективи на трансплантационната дейност в България.

Министърът цитира данни от регистрите на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ показват, че от 2004 година до сега са направени общо 485 трансплантации на бъбрек, 149 трансплантации на черен дроб, 58 трансплантации на сърце. По данни на ИАМН, от началото на 2005 г. до края на 2018 г. са извършени 255 алогенни и 877 автоложни трансплантации на стволови клетки. През 2018 година броят на трупните реализирани донори в България е 16, което представлява 2,28 донори на един милион население. Държавите, които подобно на българската страна също се характеризират със сравнително ниско ниво на донорство, са Румъния, Кипър и Гърция. „Основните причини за нереализираните донори са отказът от страна на близките на донора да се предоставят органи на починалия и наличието на медицински контраиндикации“, каза министър Ананиев.

Чрез карта, отпечатана от Министерството на здравеопазването,

всеки може да изрази своето съгласие да бъде донор

при настъпване на мозъчна смърт.

„Тази карта няма юридическа стойност. Тя ще послужи най-вече на близките и на семейството на човек, ако изпадне в ситуация на мозъчна смърт, неговите роднини и близки да вземат мотивирано решение съобразно изразената приживе воля. Картата ще бъде разпределена в здравната система и всеки български гражданин може да я получи и да я носи заедно с личните си документи“, каза министърът.

Кампанията е част от мерките, заложени в Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.), изготвена от Министерството на здравеопазването.

„При подготовката на документа бяха поискани

становища от експерти в областта на трансплантацията

Бихме  искали да подчертаем, че първоначалният проект обхвана белодробната, бъбречната, сърдечната и чернодробната трансплантация. Планираме съгласуването на документа и със специалисти в сферата на клетъчната трансплантация, с което ще се допълни и обогати Националната програма“, уточни министърът.

Кирил Ананиев заяви още, че ще бъде създадена възможност за ползване на информацията за хоспитализирани пациенти на НЗОК за нуждите по наблюдение и контрол на дейностите по донорство и трансплантация, като за целта ще бъде изградена

връзка между системата за отчитане на болниците към съответните здравни каси

и софтуерната система на Агенцията, НЗОК и МЗ.

„В момента правим анализ на дейността на координаторите и кондиционерите на територията на страната, от които зависи трансплантационната дейност. Ще се подготвят ясни правила и критерии за тяхната работа и заплащане на дейността им. Допълнително ще се направи анализ и оценка на наличната материална база в тази сфера в лечебните заведения, трансплантационни центрове и в лечебните заведения на територията на страната, където има потенциални донорски ситуации“, каза още министър Ананиев.

Министърът припомни, че по отношение на белодробните трансплантации има подписан договор с Клиниката във Виена, а първите екипи вече са преминали обучението си там. „Надявам се до края на 2020 г. да бъде направена първата белодробна трансплантация у нас, след периода на обучение на нашите специалисти в чужбина“, каза министърът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D@Jq


Всичко за коронавируса
Още новини
Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...