Петък, 24 Септември 2021
29
юли
1
 

До седмица „Информационно обслужване“ представя пред МЗ етапа на развитие на НЗИС

Сряда, 29 Юли 2020 | 11:57:24
1

Проблемът с е-здравеопазването е изключително сериозен, но по него се работи. Това заяви пред БНТ новият здравен министър проф. Костадин Ангелов. Той информира, че до края на тази или през следващата седмица предстои среща на ръководството на М

Проблемът с е-здравеопазването е изключително сериозен, но по него се работи. Това заяви пред БНТ новият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Той информира, че до края на тази или през следващата седмица предстои среща на ръководството на МЗ с „Информационно обслужване“, на която ще бъде направена подробна презентация на свършеното до момента по НЗИС. „Да запознаят всички заинтересовани страни какво се прави, докъде са стигнали нещата, какви са очакванията до края на 2020 г. – имаме очаквания да се направи електронната рецепта и електронното направление, които са част от пациентското досие“, обясни министърът. Той уточни, че ще бъде направен и линеен график на дейностите с ясни индикатори за постигане на сроковете, за да не се изостава по отношение на резултатите в НЗИС. „Лично аз съм изключително мотивиран, защото знам, че когато имаме такава електронна здравна информационна система, ние ще получаваме достатъчен обем информация, за да можем да взимаме информирани решения в полза на хората“, коментира проф. Ангелов.

Министърът се спря и на психиатричните болници и това какво предстои във връзка с работата в направление психично здраве. „Знаем проблемите на хората, знаем, че битовите условия са лоши. По отношение на психичните заболявания трябва да направим много добре структуриран регистър, да видим потребностите на държавата от психиатрични легла, да намерим възможност за финансирането и подобряването и на битовите условия, и на работещите в този сектор, които осигуряват грижата за тези пациенти“, каза той.

Запитан смята ли, че е нужна промяна във финансирането на лечебните заведения и преминаване към ДСГ, проф. Ангелов заяви: „Този дебат в момента считам, че не е навременен, защото се намираме в световна пандемия от коронавирус. Първото предизвикателство, с което трябва да се справим, е да преведем България през тази коронакриза, за да можем да постигнем най-малко щети за българските граждани“.

Той посочи, че коронакризата е първият приоритет за ведомството и в хода на световна пандемия категорично не могат да започнат промени в сектор „Здравеопазване“ в това отношение. „Нашата система е консервативна. Трябва да осигурим спокойствие на хората, устойчивост на мерките, предвидимост на доходите на работещите в сектора, така че системата да е максимално готова да поеме всички очаквания от нея в хода на тази епидемия, да няма натиск в системата. Това са целите, които преследваме“, заяви министърът.

От думите му стана ясно, че във ведомството е подготвен материал, свързан с COVID-19, който ще бъде представен за обсъждане в Министерския съвет. „Ще представим всички мерки, които е предприела държавата до този момент, всички проблеми, пред които сме били изправени до момента, всички предизвикателства, които са решени, с които сме имали затруднения; там сме дали всички инвестиции, които са направени в сектора. В този доклад сме посочили всички налични лични предпазни средства и дезинфектанти и какви са месеците, за които ние сме запасени занапред“, обясни той. По думите му най-важното в този доклад са включени ясни критерии какво се случва със системата на здравеопазването, когато има заболеваемост под 150 човека на ден, от 150 до 350 човека, над 350 човека на ден; колко легла работят в системата, каква част от леглата са в готовност при всяка една от тези стъпки, колко от тях ще бъдат увеличени, ако има повишаване на заболеваемостта, колко от тях са интензивни. Посочен е също така и реалният брой на апаратите за дихателна реанимация. „Но във всичко това, което ви говоря, най-важният фактор, за да има резултат, е човешкият ресурс и може би тук е мястото да изкажа своята сърдечна благодарност на всички, които работят денонощно“, подчерта още проф. Ангелов.

Министърът отново се спря и на анонсирания вчера от него пакет от мерки, целящ да повиши доходите в здравния сектор. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vaz3

Гост 29.07.2020 13:43:04

Тома и Иво ще те оправят и тебе


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Предлагат бустерна доза ваксина при рискови групи
23.09.2021 19:09:20

Предлагат бустерна доза ваксина при рискови групи

Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предложи насоки за прилагане на ...

Д-р Кирил Хинов спечели конкурса за управител на МБАЛ-Поморие
23.09.2021 17:23:21

Д-р Кирил Хинов спечели конкурса за управител на МБАЛ-Поморие

Д-р Кирил Хинов спечели конкурса за управител на МБАЛ-Поморие, съобщи БНР. Припомняме, че той пое ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...