Вторник, 11 Август 2020
29
юли
1
 

До седмица „Информационно обслужване“ представя пред МЗ етапа на развитие на НЗИС

Сряда, 29 Юли 2020 | 11:57:24
1

Проблемът с е-здравеопазването е изключително сериозен, но по него се работи. Това заяви пред БНТ новият здравен министър проф. Костадин Ангелов. Той информира, че до края на тази или през следващата седмица предстои среща на ръководството на М

Проблемът с е-здравеопазването е изключително сериозен, но по него се работи. Това заяви пред БНТ новият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Той информира, че до края на тази или през следващата седмица предстои среща на ръководството на МЗ с „Информационно обслужване“, на която ще бъде направена подробна презентация на свършеното до момента по НЗИС. „Да запознаят всички заинтересовани страни какво се прави, докъде са стигнали нещата, какви са очакванията до края на 2020 г. – имаме очаквания да се направи електронната рецепта и електронното направление, които са част от пациентското досие“, обясни министърът. Той уточни, че ще бъде направен и линеен график на дейностите с ясни индикатори за постигане на сроковете, за да не се изостава по отношение на резултатите в НЗИС. „Лично аз съм изключително мотивиран, защото знам, че когато имаме такава електронна здравна информационна система, ние ще получаваме достатъчен обем информация, за да можем да взимаме информирани решения в полза на хората“, коментира проф. Ангелов.

Министърът се спря и на психиатричните болници и това какво предстои във връзка с работата в направление психично здраве. „Знаем проблемите на хората, знаем, че битовите условия са лоши. По отношение на психичните заболявания трябва да направим много добре структуриран регистър, да видим потребностите на държавата от психиатрични легла, да намерим възможност за финансирането и подобряването и на битовите условия, и на работещите в този сектор, които осигуряват грижата за тези пациенти“, каза той.

Запитан смята ли, че е нужна промяна във финансирането на лечебните заведения и преминаване към ДСГ, проф. Ангелов заяви: „Този дебат в момента считам, че не е навременен, защото се намираме в световна пандемия от коронавирус. Първото предизвикателство, с което трябва да се справим, е да преведем България през тази коронакриза, за да можем да постигнем най-малко щети за българските граждани“.

Той посочи, че коронакризата е първият приоритет за ведомството и в хода на световна пандемия категорично не могат да започнат промени в сектор „Здравеопазване“ в това отношение. „Нашата система е консервативна. Трябва да осигурим спокойствие на хората, устойчивост на мерките, предвидимост на доходите на работещите в сектора, така че системата да е максимално готова да поеме всички очаквания от нея в хода на тази епидемия, да няма натиск в системата. Това са целите, които преследваме“, заяви министърът.

От думите му стана ясно, че във ведомството е подготвен материал, свързан с COVID-19, който ще бъде представен за обсъждане в Министерския съвет. „Ще представим всички мерки, които е предприела държавата до този момент, всички проблеми, пред които сме били изправени до момента, всички предизвикателства, които са решени, с които сме имали затруднения; там сме дали всички инвестиции, които са направени в сектора. В този доклад сме посочили всички налични лични предпазни средства и дезинфектанти и какви са месеците, за които ние сме запасени занапред“, обясни той. По думите му най-важното в този доклад са включени ясни критерии какво се случва със системата на здравеопазването, когато има заболеваемост под 150 човека на ден, от 150 до 350 човека, над 350 човека на ден; колко легла работят в системата, каква част от леглата са в готовност при всяка една от тези стъпки, колко от тях ще бъдат увеличени, ако има повишаване на заболеваемостта, колко от тях са интензивни. Посочен е също така и реалният брой на апаратите за дихателна реанимация. „Но във всичко това, което ви говоря, най-важният фактор, за да има резултат, е човешкият ресурс и може би тук е мястото да изкажа своята сърдечна благодарност на всички, които работят денонощно“, подчерта още проф. Ангелов.

Министърът отново се спря и на анонсирания вчера от него пакет от мерки, целящ да повиши доходите в здравния сектор. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aG#R

Гост 29.07.2020 13:43:04

Тома и Иво ще те оправят и тебе


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.
11.08.2020 17:14:55

18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.

19 903,6 млн. лв. са отчетените в Европейска система за интегрирана статистика на социалната ...

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината
11.08.2020 16:51:33

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината

51% спад на плащанията от началото на годината е регистрирала РЗОК-Плевен, съобщи БТА. Причината ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...