!
Събота, 27 Юли 2024
14
февр
2
 

До 2025 г. 50% от случаите на хепатит В и С у нас трябва да бъдат диагностицирани

Вторник, 14 Февруари 2023 | 17:47:57
2

СЗО е издала директива до 2030 г. 90% от инфектираните с хепатит Б и С  да бъдат доказани, а от тях – 80 на сто да бъдат лекувани. Нашата програма за превенция и лечение с хоризонт 2025 г. си е поставила за задача 50 на сто от случаите да бъ

СЗО е издала директива до 2030 г. 90% от инфектираните с хепатит Б и С  да бъдат доказани, а от тях – 80 на сто да бъдат лекувани. Нашата програма за превенция и лечение с хоризонт 2025 г. си е поставила за задача 50 на сто от случаите да бъдат диагностицирани и 60-70% от тях да бъдат лекувани.  Това каза пред БНР проф. д-р Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология.

По думите му прекалено дълъг е периодът между диагностиката и лечението на тези пациенти и той трябва да се скъси, По думите му сега се лекува едва 2% от инфектираните от двата вируса.

"Хората, които са заразени с хепатит В и С обикновено са такива, които имат рисково поведение. Хора, които са използвали венозни наркотици или рисков начин за използване на наркотични средства. Тъй като информацията за вирусните инфекции е широко разпространена, тези хора извършват профилактични изследвания и се установява, че са заразени. За съжаление по-голямата част от нашите пациенти са хора над 60-годишна възраст, от т.нар. поколение на бейби бумърите – родени между 1945 и 1960 г., заразени в миналото поради използването на недостатъчно стерилизиран медицински инструментариум. Това са хора с клинични оплаквания и вече развита чернодробни болест“, каза проф. Антонов.

Той подчерта, че тези инфекции са доста коварни. „Само 15% от пациентите, инфектирани с хепатит С, развиват остър хепатит, пожълтяват и разбират, че са инфектирани. Останалите 85% развиват инфекция, без да имат никакви симптоми и това продължава десетилетия. Те просто нямат никакви оплаквания. В рамките на 30 години от момента на инфектиране чернодробната болест вече е много напреднала. При хепатит В голяма част от възрастното население се разболява, но само 15% става хроничен носител на тази инфекция, като една трета от тях могат да развият тежка чернодробна болест“, поясни хепатологът.

Проф. Антонов припомни, че според промените в Наредбата за профилактичните прегледи, направени през лятото на миналата година, вече може да се прави изследване за хепатит В и С при хора над определена възраст - 40, 45, 50, 55 и 60 години. Допълнително веднъж на 5 години здравноосигурените могат да се изследват за завишени чернодробни показатели.

„Това прави България една от малкото държави, които въвеждат национален скрининг за откриване на хронични хепатит В и С. По този начин ще намерим тези пациенти, които не се чувстват болни и носят в себе си вируса. Това е единственият начин тези пациенти да бъдат открити – чрез такива скринингови програми. Радостно е, че броят на насочените пациенти с новооткрити вирусни инфекции В и С много се увеличи, т.е. действително личните лекари са започнали да използват тези възможности и да насочват пациентите“, каза проф. Антонов.

„Нашата задача е да уточним степента на чернодробното увреждане. Когато чернодробната болест е много напреднала, трябва да имаме предвид лекарствата, които използваме. Хепатит С се лекува много успешно. Колкото по-рано се открие инфекцията, толкова и ефектът от терапията е по-висок, но когато болестта е чернодробна цироза и асцит пациентите могат да се лекуват само с едно лекарство. При хепатит В терапията на този етап не позволява изчистването на вируса от организма, а само потискането му и пациентът трябва да пие цял живот антивирусни медикаменти, затова се лекуват само пациентите с доказана чернодробна болест“, каза още проф. Красимир Антонов.

Той допълни, че хепатит В е много устойчив в околната среда.

„Ако в миналото е бил кръвен начин на заразяване, сега е характерен половият начин на заразяване и т.нар. контактно-битов начин, тъй като се намира и в слюнката. Затова при тези пациенти трябва да се изследват както най-близките хора – семейството, така и хора, които често ги посещават, цялата рода на практика. При хепатит С инфекцията се предава само по кръвен път - трябва да има контакт на рана с рана, кръв с кръв и при мъже, които практикуват секс с мъже. Смъртността е доста висока в световен мащаб. Между 3 и 4 милиона годишно починали вследствие на хепатит В и С и усложненията на чернодробната болест, които предизвикват. Освен чернодробна увреда, могат да предизвикат и появата на първичен рак на черния дроб. Затова битката срещу вирусите е битка и за профилактика за рака на черния дроб“, завърши проф. Антонов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9h*d

Методиев 12.06.2023 16:13:35

Много са зле нещата!Кандидат съм за лечение на хепатит В. Осем месеца,две хоспитализаций, ежемесечно изследвания и резултат за сега, никакъв.

Гост 15.02.2023 19:12:46

МЗ да си изпълнява програмите. Престъпление е да има лечение и хората да умират.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...