Сряда, 01 Декември 2021
12
ноем
12
 

Проф. Петко Салчев:

До 2030 болниците ще спрат да съществуват в сегашния си вид

Вторник, 12 Ноември 2019 | 14:36:30 Надежда Ненова
12

Ще бъда щастлив, че има промяна в българското здравеопазване тогава, когато на някоя конференция бъде награден човек, който се занимава с обществено здраве. Ще бъда щастлив тогава, когато освен да говорим за парите, отделяни за болници и лекарства, се

Ще бъда щастлив, че има промяна в българското здравеопазване тогава, когато на някоя конференция бъде награден човек, който се занимава с обществено здраве. Ще бъда щастлив тогава, когато освен да говорим за парите, отделяни за болници и лекарства, се казва и колко се отделя за профилактика. Сега за профилактика се отделят 0,5% от общия бюджет на НЗОК 0,5%! Ще бъда щастлив тогава, когато не се занимаваме с проблеми колко пари се отделят за това или онова, а как да подходим така, че да постигнем по-здраво население и бъдещо поколение. И не да убеждаваме някого, че ваксините са полезни и да се борим по телевизите да доказваме, че профилактиката е полезна, тогава вече ще разбера, че има промяна в българското здравеопазване.

Това заяви проф. д-р Петко Салчев, директор на дирекция “Класификационни системи, стандарти и иновации” в НЦОЗА по време на конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“, която се провежда днес. Той трябваше да представи презентация на тема „Финансиране на здравнопромотивни услуги“, но заяви, че се отказал да го прави, за да може да каже какво се случва в Европа и колко е важно да поставим акцента върху общественото здраве и в България.

 „Две неща се случиха в Европа - завършиха програмните периоди на Европейския съюз и имаме избран нов директор на регионалния офис на СЗО, който направи промяна в цялата парадигма на мислене в здравеопазването на цяла Европа. Вече не се говори за хай левъл иновации, а се говори за инвестиция в грижа – дългосрочна, координирана, на ниво първична помощ. Започва новия програмен период на ЕС. Има ли някой у нас готов да кандидтаства по тези програми в областта на обществено здраве? Миналата седмица се върнах от оценка на няколко проекта на европейско ниво, свързани с областта на общественото здраве най-вече с редките заболявания и в областта на антимикробичната резистентност. Българските участници в тези проекти бяха нула. Нито една институция, нито един университет, а ние очакваме иновации“, каза проф. Салчев.

Той разказа, че преди около месец една тинк танк група се събрала някъде в Европа, за да обсъди какво ще се случи с болинците до 2030 г. Всички били единодушни, че болниците в сегашния си вид няма да съществуват – защото има нови технологии, защото се извеждат от болничната стая и се обгрижват от екип от специалисти с приложение на хиляди дивайси и т.н.

„Ние какво планираме за следващия период? Сроителство на болници. Въвеждането на новите проследяващи устройства с диабет, сърдечносъдови заболяване позволяват отдалечено и диагностика, и лечение – това са предизвикателства и иновации. Как ще организираме нашето бъдеще и нашата система, а не колко ще отделим за болници и лекарства“, завърши проф. Салчев.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wqZR

лекар 16.11.2019 09:52:44

Каза Той!

Наблюдател 13.11.2019 13:19:02

Салчев е в ръководството на здравеопазването от 20 години, а поне половината се занимава с обществено здраве. Това, дето го говори, точно той е трябвало да го направи!

Гост 12.11.2019 23:12:55

Този освен дивайса 'Сърп и Чук ' друго не знае. Същото е и при останалите мухлясали старци в НЦОЗА- коМуистическия институт на БКП/БСП и стожер да няма никакви промени в здравната система да не се затрие незаплащаното здравеопазване на червените потници По заповед на другарите.A иначе като асистент на времето в Медицинска академия преди 1989 г действително беше в една от идеологическите катедри по 'научен' комунизъм или нещо подобно.

Гост 12.11.2019 18:36:42

Петко, бре, и всичко това ще се случи въпреки мъдрите ти съвети - твоите, на Цеко, Меко, Пеко, Златка и всички останали корифеи на общественото здраве? Как е възможно, Петко? Как сте допуснали тези тревожни тенденции? Та нали вие анализирате и чертаете бъдещето, като се ръководите от висш професионализъм и мисъл за бъдещето на българските граждани? И да те питам нещо на ухо, така, между нас, де: Ти и съветниците на Кире какви заплатки получавате, съпоставими ли са с тези, които каза НОИ?

Гост 12.11.2019 18:05:54

екип от специалисти с приложение на хиляди дивайси'… Ало със съветския дивайс в тиквата. Вие съветския плебс вече нямате медицински персонал в здравни заведения бе, камо ли да стои някъде екип и дистанционно да ви следи някави дивайси ха-ха-ха. Много съветски научно фантастични филми гледате бе другари. Или сте се нагълтали с руски гъби брани край Новороссийск. Утре няма да има един лекар ,които да ви зашие раната бе другари с каскетите. Дори няма да има лекар на 100 км близо да ви напише смъртния акт бе. Какви дивайси какви бабини дИветини бе ?!?

Гост 12.11.2019 16:25:58

М-даа..., скоро българското народонаселение ще се обгрижва единствено от екип от специалисти с приложение на хиляди дивайси... За какво ви са болници?

БЛС-Въоръжено Крило 12.11.2019 15:13:28

Да, другарю Салчев от бившите идеологически катедри на МА, да , болниците в сегашния си вид няма да съществуват. Просто защото изобщо няма да имате болници към НЗОК другарю Салчев. Никакви. През 2030... и даже още по-скоро. Както и солидарна здравна система няма да има до 5-6 години, както и лекари работещи с тиквената НЗОК другарю Салчев. Чакайте иновациите докато си крепите куция Семашко там в НЦОЗАТА

Гост 15.11.2019 09:17:50

На оружие братя!!!

Д-р Нинов 12.11.2019 18:10:40

Абе, сталинист, що мърсиш името на съсловната организация? Ти и собствено име ли си нямаш. Омръзна ми да ти чета малоумщините, къш.

Гост 12.11.2019 23:06:51

откъде накъде сталинист бе бастун ? Поне се аргументирай защо е сталинист или ти си като педалите които на критиката отговарят ,че си скрит хомосексуалист. А крила в съсловната организация всеки може да прави, но едвам си криете злобатакъм критично мислещите . И дали си Нинов или Гювендиев никой не знае.

хаххаха 12.11.2019 21:26:41

то понеже едно име тия утепляци нямат никаква ама никаквка функция у тая измишльотина

Гост 12.11.2019 17:50:02

На оружие братя!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Околийски: Тезата за постигане на имунитет след преболедуване е силно нехуманна и варварска
01.12.2021 17:14:11

Доц. Околийски: Тезата за постигане на имунитет след преболедуване е силно нехуманна и варварска

„Опитът, който събрахме досега, е свързан с готовността на отделните общества да поемат отг ...

Продават имоти на пернишката болница
01.12.2021 16:58:21

Продават имоти на пернишката болница

Министерският съвет прие Решение за даване на съгласие за продажба на обособена част - недвижими ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...