!
Сряда, 17 Април 2024
26
май
10
 

Според Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030:

До 2030 г. всички аптеки с е-рецепта, всички болници – с достъп до медицинското досие

Над 45 млн. лв. ще бъдат вложени в развитието на електронното здравеопазване, повечето са от структурни фондове на ЕС

Вторник, 26 Май 2020 | 17:03:28 Владимир Попов
10

До 2030 година ще бъдат разработени интегриран електронен портал и приложение за гражданите, предоставящи централизирани услуги за електронно здравеопазване, включително здравна информационна система, здравен профил и мониторинг на състоянието, телемед

До 2030 година ще бъдат разработени интегриран електронен портал и приложение за гражданите, предоставящи централизирани услуги за електронно здравеопазване, включително здравна информационна система, здравен профил и мониторинг на състоянието, телемедицина, лекарствени предписания и административни услуги.

Това е записано в Детайлизираната стратегия по Приоритет 12 „Здраве и спорт“ на Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030, в частта й за Електронно здравеопазване, качена за обществена консултация на сайта на здравното министерство.

Според нея до 2030-та година

всички аптеки у нас трябва да имат внедрена е-рецепта

В документа е записано, че лечебните заведения за извънболнична помощ, които позволяват записване за преглед онлайн, в момента са едва 15%, но след 10 години всички би трябвало да го правят. До 2030 година също така всички болници трябва да имат достъп до медицинското досие на пациента.

Общо сумите, които ще бъдат използвани за електронното здравеопазване, са над 45 млн. лв. -  45 126 000 лв.

Трябва да бъде създадена Национална здравна информационна система, като за това ще са необходими 12 млн. лв. Парите ще дойдат от структурни фондове на ЕС, е записано в стратегията. „Тя ще интегрира всички софтуерни приложения, имащи отношение към здравето на човека.  В резултат на въвеждането на НЗИС и други системи за електронно здравеопазване ще бъдат подобрени прозрачността в управлението на финансовите разходи, както и дейностите по организация, контрол, планиране и прогнозиране в системата на здравеопазването. Ще бъде осигурена възможност за оценка на качеството и безопасността на медицинското обслужване”, смятат от МЗ.

За

въвеждането на дистанционни здравни услуги ще са необходими 2.5 млн. лв.,

като те отново ще бъдат от структурните фондове на ЕС. Мерките в тази област включват: разработване и прилагане на телемедицината (особено за пациенти в труднодостъпни и отдалечени райони, както и за пациенти със специфични потребности – болни с хронични заболявания, възрастни хора и др.) и въвеждане на иновативни приложения за мобилни услуги за наблюдение на състоянието на пациентите. Крайната цел е принос в подобряването на достъпа на населението до качествени здравни услуги.

С 18,126 млн. пък ще бъдат направени информационните системи в здравеопазването. Средставата ще бъдат осигурени от бюджета на МЗ, структурни фондове на ЕС и Механизма за свързване на Европа (CEF).

Мерките в тази област включват: изграждане и/или надграждане и интеграция на информационните системи в електронното здравеопазване с информационни системи в други области с оглед подобряване на превенцията и качеството на живот на гражданите. Надграждане на софтуерните приложения на изпълнителите на медицинска помощ и аптеки, свързани с новите модели на отчитане, които ще бъдат наложени от НЗИС и за осигуряване на оперативна съвместимост при обмен на медицински данни.

3 млн. лв. от структурните фондове на ЕС ще бъдат насочени към сигурността на информацията и личните данни. Мерките в тази област включват: разработване на правила, процедури и мерки за осигуряване на киберсигурността на  НЗИС и други системи за електронно здравеопазване, както и такива за спазване на законодателството за защита на личните данни, включително относно анонимизираните и псевдонимизираните на здравни данни. Ще бъде изградена платформа за наблюдение, анализ и контрол на логове, мрежови трафик, системни файлове и управление на инциденти.

Друг сектор от електронното здравеопазване е изграждането на големи масиви от здравни данни. Това ще струва 3,5 млн. лв., отново от структурните фондове на ЕС. Мерките там включват създаване на функционалности за анализ на дейностите и резултатите на държавната здравна политика въз основа на големи масиви от здравни данни. Ще бъде създадена

възможност за по-добро използване на здравните данни в научните изследвания 

и иновациите с цел подпомагане на персонализираното здравеопазване, по-добрите здравни интервенции и по-ефективна система за здравеопазване и социални грижи.

Структурните фондове на ЕС ще осигурят и 6 млн. лв., които ще бъдат за „Капацитет за въвеждане на системи за електронно здравеопазване”. Там ще се подобряват знанията и уменията на здравните специалисти за събиране, анализ и  защита на здравните данни, включително посредством определяне на изисквания за учебните програми в областта на цифровото здравеопазване за здравни специалисти и създаване на програми за обучение през целия живот, които да обхващат специфични набори от цифрови умения. 

С целия документ можете да се запознаете тук.

Периодът на обществената консултация е до 09.06.2020 г.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ajva

Тутурутко 01.06.2020 21:57:34

Самите лекари не искат електрическо здравеопазване, защото няма да могат да търгуват с направления по електрически път. /ама много съм умен де../

Elf 02.06.2020 08:28:09

Ti pak kade vidia lekari v Balgaria ?Idva svetlo komunistichesko badeshte.Chaaaaaak do 2030.Ama kakvo sa 10 godini ot nasjia jivot ,evtinia?

ТУТКО 27.05.2020 13:37:00

Тати ще ми купи колело, ама друг път!

Гост 27.05.2020 13:24:01

Те затова са си избрали и турбо комунист за управител в лицето на номенклатурата Салчев и в комбинация с луната подуправителка екипа е номер едно и е идеален, за това за което са там-далаверата

Гост 27.05.2020 09:58:22

Нищо не се случва и няма да се случи, защото НЗОК не е нормален осигурителен фонд - той е една фалшива креатура на комунистическата политическа класа ,целящ да баламоса избирателите ,че живеят в европейска държава със съответните нововъведения и модерно управление. Всъщност здравната система е непроменена комунистическа по същество и само е мината с една баданарка с уж демократична боя. Защо ли не им трябва на такива модерно електронно здравеопазване .Защото могат да доят медицинския персонал просто с тежка бюрокрация и раздути щатни бройки на идиоти и назначения в купища държавни институции -МЗ,РЗИ,НЗОК,РЗОК, Медицински одит и т.н и т.н . Раздутия щат се прави за раболепните чиновници на шуробаджанa[ко-партиен принцип с липсваща компютърна квалификация и с тонове хартии и папки. Електронно здравеопазване би значило съкращения на слугите , а те са верен електорат . На всичко отгоре десетилетия същите мърляци в държавната администрация пла[еха докторите от типа ще видите какво ще стане като въведем електронно здравеопазване. Ами какво ще стане - лекарите ще им се съкрати несвойствената работа и ще правят повече прегледи от преди ,които някой трябва да плаща вече реално. Защото тогава ще лъсне огромното количество не отчетен , но неостойностен и незаплатен труд. А това определено политическата кочина НЗОК не го иска ,както не иска конкуренция от други фондове, които отдавна да са остойностили ,електронизирали показателите за извършения труд и да са започнали реално да го плащат на лекарите.

Гост 26.05.2020 22:09:23

Мършавите цървуляци от ГЕЙрб и ДпС ни оставиха в каменната ера. Хората в нормалните държави за половин година ще решат този въпрос, тук цяло поколение време. Уроди нещастни! Чад и Камерун ще ни задминат

втрещен 26.05.2020 20:57:46

На запад забравиха хартията, а тук още 10 години ще мъкнем пакети с листове, ще разпечатваме, ще подписваме, ще подпечатваме, ще защипваме, ще трупаме, ще търсим място, ще ровим. Толкова ли е трудно за тези, които планират и за тези, които ще изпълнят в далечното бъдеще това електронно здравеопазване? Какво става в тази държава, след като беше ясно заявено още преди 20 години електронното досие и електронната рецепта и даже бяха осигурени четци за идентификация?

Гост 26.05.2020 19:31:25

Редно е най-накрая компетентното Информационно обслужване да запретне ръкави и да свърши работата. Ха-ха-ха-ха-ха

БЛС-Въоръжено Крило 26.05.2020 18:50:55

Хи-хи=хи. Това сме го чели 2005 година със срок 2015 г. А вашия НЗИС е по-скапан извратен и перверзен от АЗИС ,другарки и другари чекиджии от МЗ и политическата помия в гетото. Единствено си заработвате някакви заплати с писания тип утопичен порно-социализъм, които никой няма нерви да ви ги чете освен великата Тиква. Сега по-реалистично: 2030 няма да имате никакви лекари, а роботи-тъпанари да бачкат за Семашко също няма да имате. Негри0 доктори също няма да намерите доколкото робството е премахнато преди 155 години. Здравната ви система ви изтича в канала безвъзвратно дори без рискови събития като пандемии . Почвайте да се молите по църквите./

специалист 26.05.2020 18:25:55

2030 г? Вие шегувате ли се?Светлото бъдеще герберско се отдалечава.От колко години се дават пари за е-здравеопазване,а нищо не се прави??


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...