Неделя, 24 Януари 2021
04
дек
 

До 40% от всички видове рак могат да бъдат предотвратени

Около това мнение се обединиха специалисти на онлайн дебат в ЕП по темата

Петък, 04 Декември 2020 | 16:55:38


До 40% от всички видове рак могат да бъдат предотвратени. Този извод е направен по време на дебат с участието на евродепутати и експерти в Специалната комисия за борба с рака към Европейския парламент, проведен на 2-ри декември, информират от Националн

До 40% от всички видове рак могат да бъдат предотвратени. Този извод е направен по време на дебат с участието на евродепутати и експерти в Специалната комисия за борба с рака към Европейския парламент, проведен на 2-ри декември, информират от Националната пациентска организация. 

Обсъжданите теми са били как да се редуцират рисковите фактори, свързани с рака, и бъдещите стратегии за превенция и скрининг с цел намаляване на заболеваемостта и смъртността. Комисията е изслушала седем водещи специалисти за най-честите причини за рак, свързани с начина на живот.

Ракът води до смъртта на 1,4 милиона души всяка година в Европа, включително 6000 деца. Близо 4 милиона души заболяват от рак всяка година, сочи мрачната статистика, оповестена по време на дебатите. Повече от 12 милиона души, оцелели след страшната диагноза, са изправени пред трудното завръщане към „нормален живот“.

Повишаване на осведомеността, скринингът, ранното откриване и достъпът до лечение и клинични изпитвания остават от съществено значение за подобряване на резултатите, изтъкна в презентацията си пред Европарламента д-р Наталия Чилинигрова, доцент по онкология към Научно-изследователски институт в Медицински университет-Плевен. По думите ѝ, в Европа ракът на белия дроб се нарежда на трето място сред най-често срещаните видове рак, като остава най-големият убиец. Тютюнопушенето е най-сериозният, но предотвратим риск за рак на белия дроб, е подчертала онкологът.

В Европа има повече от 380 000 смъртни случая от рак на белия дроб всяка година, а 5% от всички смъртни случаи от рак на стария континент се дължат на рак на белия дроб. Само 18,6% от пациентите с диагноза рак на белия дроб оцеляват в продължение на 5 години или повече след диагнозата, е посочила тя.

Ракът на белия дроб е причинен от тютюнопушене при до 90% от пациентите.

“Научно доказано е, че ракът на белите дробове е свързан с тютюнопушенето. Спирането на цигарите остава най-важната превенция за намаляване на риска от рак на белия дроб. Бих посъветвала – откажете цигарите, защото това е практически предотвратим риск”, изтъкна още д-р Чилингирова.

Голяма част от пушачите, обаче, не могат или не искат да откажат цигарите. В презентацията си д-р Чилингирова цитира последните данни от национално представително проучване, по задание на Национална пациентска организация (НПО). Според него 37% от пушачите са направили неуспешни опити да се откажат от пушенето, а 44% не възнамеряват да откажат цигарите.

„Вярвате ли или не, в ежедневната ми практика има пациенти, които продължават да пушат, докато си правят химиотерапия за рак на белия дроб“, сподели още онкологът. По думите ѝ именно заклетите пушачи, които не могат да спрат, имат нужда от подкрепа с алтернатива за намаляване на вредата, не от вменяване на вина и стигматизация.

Участниците в дискусията се обединиха около идеята, че превенцията на риска и прекратяване на тютюнопушенето остава фокуса, но има нужда от допълнение със стратегии за намаляване на риска, където това е научно доказано и необходимо. Д-р Чилингирова призова евродепутатите за внедряване на мащабни национални програми за скрининг, така че гражданите да имат достъп за ранна диагностика с намаляване на смъртността от рак на белия дроб.

Другите предотвратими рискове за рак са храненето и алкохола. Евродепутатите дискутираха и темата за намаляване на вредата от алкохола. Предложение за въвеждане на здравни предупреждения върху етикетите на алкохолните напитки, по подобие на тютюневите изделия, също беше поставено за обсъждане.

Макар че най-малко внимание и време беше отделено на нездравословното хранене, затлъстяването беше посочено като огромен проблем, тъй като 19% от подрастващите в ЕС са с наднормено тегло. За целите на превенцията, евродепутатите поставиха темата за по-големи инвестиции в изграждането на спортни съоръжения за увеличаване на физическата активност.

Здравословен начин на живот означава качествена храна, отказ от тютюнопушене и от употреба на алкохол, спорт. Тези навици след населението започват едновременно и то в крехка детска възраст и след това е трудно да бъдат променени. Затова е необходимо да се предостави и психологическа подкрепа на населението на ЕС, програми за отказ, допълнени с методи за редуциране на вредата, както и да се приложат ефективни стратегии за превенция на най-младото и подрастващо население, обединиха се евродепутатите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9DBJ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“
24.01.2021 14:56:06

Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“

Три успешни трансплантации бяха извършени на 21 януари в болница „Лозенец“, съобщиха ...

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...