Четвъртък, 04 Юни 2020
20
септ
9
 

Болничните организации настояват:

Държавата да покрива пълния размер на вноските на гражданите, които осигурява

Петък, 20 Септември 2019 | 17:25:34
9

Болничните организации (Българска болнична асоциациа, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Сдружението на областните болници) излизат с предложение да се възстановят основните принципи на солидарнос

Болничните организации (Българска болнична асоциациа, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Сдружението на областните болници) излизат с предложение да се възстановят основните принципи на солидарност и справедливост и задължението всеки българин да  заплаща здравната си осигуровка в  определения размер -  8%, а за категориите български граждани, осигурявани от държавата, Републиканският бюджет да внася на 12 равни месечни вноски пълния им размер както всички останали граждани. Това стана ясно след последната среща на болничните организации на 17 септември.

„По предварителни разчети така приходите за здраве ще се увеличат с над 1 млрд. лева, което ще промени финансовата макрорамка на бюджета за здраве, ще премахне  неравнопоставеността на българските пациенти и ще доближи финансирането на болничната медицинска помощ до реалните й стойности“, съобщиха болничните организации.

Болничните асоциации настояват и за  спешно решение и незабавно изплащане на изработената от лечебните заведения надлимитна дейност за минали години, за което, както заявяват,  нееднократно са излизали с декларации.

„Повече от 2 месеца, всички регистрирани в България сдружения на болници работят по съвместни предложения  и  начини, които ние като експерти предлагаме за решаване  по реалните проблеми в здравеопазването. На 18.09.2019 г. предложенията бяха официално входирани в Министерство на здравеопазването по повод на текущото Обществено обсъждане на предложените от здравния министър промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Със законопроекта отново се прави опит да се направят и концептуални промени, относими към други нормативни актове, в т.ч. темата за необходимостта от доплащания. Тази тема беше повод организациите да разгледат няколко модела за остойностяване на системата от Клинични пътеки, приложени в други държави и да предоставят на МЗ идеен вариант за действителни стойности на здравните услуги“, казаха още организациите.

Всички предложения и обосновки на специалистите ще бъдат официално представени и на министър-председателя  на България, предвид обсъждането на бюджета на НЗОК за  2020 г.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tk7B

Един 09.10.2019 13:19:48

Комунизма продължава ,нищо не се е променило от управлението на комунистите досега!

ANNA 04.10.2019 20:27:37

ХИТРИЯТ БИВШ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ИМАШЕ "ГЕНИАЛНАТА" ИДЕЯ ДА ПРЕХВЪРЛИ " ГОРЕЩИЯТ КАРТОФ" НЗОК НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ДРУЖЕСТВА КОИТО , НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ,ЧЕ БАЗПЛАТНИ ОБЯДИ НЯМА ...ЩЯХА ДА ИСКАТ ПАРИ ЗА ТАЗИ ДЕЙНОСТ ?!? НЕ СЪМ СИГУРНА ДАЛИ ТАЗИ " ФЕНОМЕНАЛНА" ИДЕЯ СЕ РАЗМИНА ....!!!

ANNA 04.10.2019 20:21:54

Приятели , в самото заглавие е " скрито кучето" ! Парите не стигат защото, от тези пари за здравни осигуровки СЕ ПОЛЗВАТ И.. ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ.....Така е съгласно закона прокаран от Иван Костов преди повече от 10 години Т.Е БОЛНИЦИТЕ И ПОЛИКЛИНИКИТЕ ДА СТАНАТ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА. Както винаги, тарикатите с пари построиха БОЛНИЦИ-ЧАСТНИ и всеки осигурен може да отиде там да се преглежда и лекува.....НЕ ТАРИКАТИТЕ останаха в ОБЩИНСКИТЕ болници и поликлиники., В СЛЕДСТВИЕ НА КОЕТО ТЕ ПОСТЕПЕННО ЗАПОЧНАХА ДА ФАЛИРАТ !!!... Освен това, НА ...ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ... ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ СЕ ПЛАЩАТ ОТ ДЪРЖАВАТА..... И КАТО" КАПАК" НАШЕНСКИТЕ ДЕПУТАТИ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ НЕ ВЪРХУ ..ИСТИНСКИТЕ" ЗАПЛАТИ А , ВЪРХУ СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА.......БАЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА !!! НЕ НАПРАЗНО ,БИВШ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР БЕШЕ НАЗНАЧЕН ЗА МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕТО ?!?!?! ТРЯБВА ДА СЕ КАЖЕ ВИСОКО : " ЦАРЯТ Е ГОЛ" .. И ПАРИ ИМА НО,ТЕ ОТИВАТ ЗА КОСМИЧЕСКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДОКТОРИТЕ В ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ.

Гост 25.09.2019 16:03:28

Всеки трябва сам да си плаща здравните и пенсионни осигуровки, с изключение на пенсионерита и децата .Скъпоплатени държавни служители чакат санитарките да им платят здравните осигуровки.Тази раздута администрация тежи на работещото население , че и да им се плащат и осигуровките. Де факто те си живеят при социализма.

Гост 21.09.2019 00:16:08

Абсолютно са прави,просто държавата прехвърля задълженията си върху гражданите,които са съвестни и се осигуряват.Нормално за управляващата хунта.

Гост 20.09.2019 20:03:43

Като гледам колко минерална вода има на масата, ме обзема спокойствие за бъбреците на участващите в дискусията болнични шефове. Няма да се дехидратират, със сигурност.

Гост 20.09.2019 19:04:52

Дами и господа от сайта, Този текст като че ли е писан от Цецо Цветанов. Нищо не се разбира.

Глас от отвъдното 20.09.2019 19:37:42

Изпратете запитване до Радио Ереван и чакайте разяснения.

БЛС-Въоръжено Крило 20.09.2019 19:13:11

Глупости. Който е наясно с тематиката разбира, а който не разбира -да се върне във втори клас за уроците по 'четене на текст с разбиране'. А който поради изложените факти не му се иска да разбира ,защото не му изнася е сигурно правителствен симпатизант от котилото на Владко на чиче Ананиев племеника


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Деца станаха дарители в кампанията
04.06.2020 14:18:39

Деца станаха дарители в кампанията "За героите в бяло"

Националната кампания на БЛС "За героите в бяло" пол ...

Инфекциозното отделение в МБАЛ-Ямбол се затваря за 14 дни
04.06.2020 13:15:00

Инфекциозното отделение в МБАЛ-Ямбол се затваря за 14 дни

От днес инфекциозното отделение в МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол ще бъде затворено за 14 дни, съо ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...