Сряда, 01 Декември 2021
20
септ
9
 

Болничните организации настояват:

Държавата да покрива пълния размер на вноските на гражданите, които осигурява

Петък, 20 Септември 2019 | 17:25:34
9

Болничните организации (Българска болнична асоциациа, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Сдружението на областните болници) излизат с предложение да се възстановят основните принципи на солидарнос

Болничните организации (Българска болнична асоциациа, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Сдружението на областните болници) излизат с предложение да се възстановят основните принципи на солидарност и справедливост и задължението всеки българин да  заплаща здравната си осигуровка в  определения размер -  8%, а за категориите български граждани, осигурявани от държавата, Републиканският бюджет да внася на 12 равни месечни вноски пълния им размер както всички останали граждани. Това стана ясно след последната среща на болничните организации на 17 септември.

„По предварителни разчети така приходите за здраве ще се увеличат с над 1 млрд. лева, което ще промени финансовата макрорамка на бюджета за здраве, ще премахне  неравнопоставеността на българските пациенти и ще доближи финансирането на болничната медицинска помощ до реалните й стойности“, съобщиха болничните организации.

Болничните асоциации настояват и за  спешно решение и незабавно изплащане на изработената от лечебните заведения надлимитна дейност за минали години, за което, както заявяват,  нееднократно са излизали с декларации.

„Повече от 2 месеца, всички регистрирани в България сдружения на болници работят по съвместни предложения  и  начини, които ние като експерти предлагаме за решаване  по реалните проблеми в здравеопазването. На 18.09.2019 г. предложенията бяха официално входирани в Министерство на здравеопазването по повод на текущото Обществено обсъждане на предложените от здравния министър промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Със законопроекта отново се прави опит да се направят и концептуални промени, относими към други нормативни актове, в т.ч. темата за необходимостта от доплащания. Тази тема беше повод организациите да разгледат няколко модела за остойностяване на системата от Клинични пътеки, приложени в други държави и да предоставят на МЗ идеен вариант за действителни стойности на здравните услуги“, казаха още организациите.

Всички предложения и обосновки на специалистите ще бъдат официално представени и на министър-председателя  на България, предвид обсъждането на бюджета на НЗОК за  2020 г.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
f#Um

Един 09.10.2019 13:19:48

Комунизма продължава ,нищо не се е променило от управлението на комунистите досега!

ANNA 04.10.2019 20:27:37

ХИТРИЯТ БИВШ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ИМАШЕ "ГЕНИАЛНАТА" ИДЕЯ ДА ПРЕХВЪРЛИ " ГОРЕЩИЯТ КАРТОФ" НЗОК НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ДРУЖЕСТВА КОИТО , НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ,ЧЕ БАЗПЛАТНИ ОБЯДИ НЯМА ...ЩЯХА ДА ИСКАТ ПАРИ ЗА ТАЗИ ДЕЙНОСТ ?!? НЕ СЪМ СИГУРНА ДАЛИ ТАЗИ " ФЕНОМЕНАЛНА" ИДЕЯ СЕ РАЗМИНА ....!!!

ANNA 04.10.2019 20:21:54

Приятели , в самото заглавие е " скрито кучето" ! Парите не стигат защото, от тези пари за здравни осигуровки СЕ ПОЛЗВАТ И.. ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ.....Така е съгласно закона прокаран от Иван Костов преди повече от 10 години Т.Е БОЛНИЦИТЕ И ПОЛИКЛИНИКИТЕ ДА СТАНАТ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА. Както винаги, тарикатите с пари построиха БОЛНИЦИ-ЧАСТНИ и всеки осигурен може да отиде там да се преглежда и лекува.....НЕ ТАРИКАТИТЕ останаха в ОБЩИНСКИТЕ болници и поликлиники., В СЛЕДСТВИЕ НА КОЕТО ТЕ ПОСТЕПЕННО ЗАПОЧНАХА ДА ФАЛИРАТ !!!... Освен това, НА ...ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ... ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ СЕ ПЛАЩАТ ОТ ДЪРЖАВАТА..... И КАТО" КАПАК" НАШЕНСКИТЕ ДЕПУТАТИ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ НЕ ВЪРХУ ..ИСТИНСКИТЕ" ЗАПЛАТИ А , ВЪРХУ СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА.......БАЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА !!! НЕ НАПРАЗНО ,БИВШ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР БЕШЕ НАЗНАЧЕН ЗА МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕТО ?!?!?! ТРЯБВА ДА СЕ КАЖЕ ВИСОКО : " ЦАРЯТ Е ГОЛ" .. И ПАРИ ИМА НО,ТЕ ОТИВАТ ЗА КОСМИЧЕСКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДОКТОРИТЕ В ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ.

Гост 25.09.2019 16:03:28

Всеки трябва сам да си плаща здравните и пенсионни осигуровки, с изключение на пенсионерита и децата .Скъпоплатени държавни служители чакат санитарките да им платят здравните осигуровки.Тази раздута администрация тежи на работещото население , че и да им се плащат и осигуровките. Де факто те си живеят при социализма.

Гост 21.09.2019 00:16:08

Абсолютно са прави,просто държавата прехвърля задълженията си върху гражданите,които са съвестни и се осигуряват.Нормално за управляващата хунта.

Гост 20.09.2019 20:03:43

Като гледам колко минерална вода има на масата, ме обзема спокойствие за бъбреците на участващите в дискусията болнични шефове. Няма да се дехидратират, със сигурност.

Гост 20.09.2019 19:04:52

Дами и господа от сайта, Този текст като че ли е писан от Цецо Цветанов. Нищо не се разбира.

Глас от отвъдното 20.09.2019 19:37:42

Изпратете запитване до Радио Ереван и чакайте разяснения.

БЛС-Въоръжено Крило 20.09.2019 19:13:11

Глупости. Който е наясно с тематиката разбира, а който не разбира -да се върне във втори клас за уроците по 'четене на текст с разбиране'. А който поради изложените факти не му се иска да разбира ,защото не му изнася е сигурно правителствен симпатизант от котилото на Владко на чиче Ананиев племеника


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Околийски: Тезата за постигане на имунитет след преболедуване е силно нехуманна и варварска
01.12.2021 17:14:11

Доц. Околийски: Тезата за постигане на имунитет след преболедуване е силно нехуманна и варварска

„Опитът, който събрахме досега, е свързан с готовността на отделните общества да поемат отг ...

Продават имоти на пернишката болница
01.12.2021 16:58:21

Продават имоти на пернишката болница

Министерският съвет прие Решение за даване на съгласие за продажба на обособена част - недвижими ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...