!
Петък, 29 Март 2024
10
ян
4
 

Държавата подпомага обучението на 158 бъдещи лекари и 210 медсестри

Като работодатели са одобрени лечебни заведения от всички видове в цялата страна

Понеделник, 10 Януари 2022 | 16:19:58
4

Дефицитът на медицински кадри, който се задълбочава сериозно през последните години, наложи повишено търсене на такива специалисти, а един от начините той да бъде преодолян се оказаха промените в Закона за висшето образование, които дават възможност за

Дефицитът на медицински кадри, който се задълбочава сериозно през последните години, наложи повишено търсене на такива специалисти, а един от начините той да бъде преодолян се оказаха промените в Закона за висшето образование, които дават възможност за финансова помощ от страна на държавата по време на следването при сключен договор за последваща работа в лечебно заведение, утвърдено в съответствие с изискванията на МОН.

Така според Информационната система „Работодатели и студенти“, поддържана от МОН, през тази учебна година държавата подпомага финансово образованието на 158 бъдещи лекари, 210 медицински сестри, 50 акушерки, няколко десетки медицински и рентгенови лаборанти.

Най-много медици с пълно или частично заплащане на таксите се подготвят в МУ – Варна – 43, Тракийския университет в Стара Загора – 32 и в Бургаския университет „Проф. Асен Златаров“ - 26, сочат данните от системата.

По 35 бъдещи сестри обучават медицинските университети в София и Пловдив, в СУ „Св. Климент Охридски, те са 26, следващите по брой обучавани са МУ – Варна, Тракийският университет в Стара Загора, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Югозападният университет „Неофит Рилски“ и Бургаският университет „Проф. Асен Златаров“.

Пловдивският Медицински университет е лидер по брой подготвяни акушерки с финансова помощ от държавата, там те са 12, следва Русенският университет „Ангел Кънчев“ с 9, Тракийският университет в Стара Загора и МУ – Варна с по 7 бъдещи акушерки.

Медицински и рентгенови лаборанти с държавна финансова подкрепа се подготвят изключително в по-старите и утвърдени висши медицински училища – МУ – София, МУ – Пловдив, МУ – Плевен и МУ – Варна.

Потвърждение за голямото търсене на медицински кадри е фактът, че в списъка на МОН на утвърдените работодатели попадат болници и лечебни заведения от всички видове – университетски, държавни областни, многопрофилни и специализирани, национални специализирани, общински, частни, комплексни онкологични центрове (КОЦ), болници по кардиология, пневмофтизиатрични заболявания, рехабилитация.

Сред работодателите попадат водещи лечебни заведения като „Аджибадем Сити Клиник“, МБАЛ „Софиямед“ и „Пълмед“, МБАЛ „Унихоспитал“ - Панагюрище, МБАЛ „Сердика“ и МБАЛ „Надежда“, столичната МБАЛ „Света София“, повечето областни и държавни университетски болници (в това число НКБ, СБАЛДБ, СБАЛИПБ, СБАЛНП "Св.Наум", УМБАБ "Св. Георги", УМБАЛ "Г. Странски" и УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович"), общинските болници в Асеновград,Казанлък и Тутракан, КОЦ – Бургас и КОЦ – Стара Загора, Югозападната болница в град Сандански и много други.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gyd2

ПОЗИЦИЯ 10.01.2022 20:36:41

"Държавата подпомага обучението на 158 бъдещи лекари и 210 медсестри ......" ПАРИ ХВЪРЛЕНИ НА ВЯТЪРА!!!!! ПЪРВО: Въобще не е сигурно подпомогнатите дали ще се дипломират. ВТОРО: След дипломиранено им нищо не може да ги задържи в Булгаристан - има хитроумна постановка за всякакво СВОБОДНО движение в ЕС - на хора, капитали и т.н. ТОКУ ЩО ОЩЕ ТОПЛИЧКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ ОСЪДЯТ ВЕДНАГА ДЪРЖАВАТА ЗА НАРУШАВАНЕ НА ПРАВАТА ИМ, ЗАЩОТО ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ХИТРОУМНО Е ПОСТАВЕНО НАД НАЦИОНАЛНОТО!!! ПО ДОБРЕ СТИМУЛИРАЙТЕ ПЕНСИОНИРАНИТЕ МЕДИЦИ, С ПО ЕДНА И ДВЕ СПЕЦИАЛНОСТИ И ДЕСЕТИЛЕТЕН ОПИТ, НА КОИТО В МОМЕНТА СЕ КРЕПИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Всички пенсии да си 10.01.2022 21:13:03

гледат пенсията. Мерси.

Гост 10.01.2022 20:06:38

Кой млад лекар ще ви се върже да му плащате някаква мижава такса, а после да ви слугува за 800 лв. Нещастници!!! С нашето пенсионерско поколение баламите свършиха!

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 10.01.2022 18:01:29

В Ботев явно наистина са развързали ударно кесията за пролетта и ще гонят място в Европа. Поне така говорят сумите, хвърлени по новото попълнение Мохамед Брахими. "Марица" се добра до уникални подробности по сделката. Пловдивчани са платили 120 000 лева трансферна сума на закъсалия Пирин за правата на дясното крило. Отделно са му разписали тлъста заплата от 8000 евро на месец. Има и бонуси.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...