!
Петък, 29 Март 2024
02
дек
4
 

Държавна помощ за областните болници предлага ГЕРБ

Петък, 02 Декември 2022 | 11:14:21
4

МЗ да субсидира областните многопрофилни болници „за изпълнение на държавната политика за здравето на нацията и за осигуряване на защитата на живота и здравето на населението в съответната област при възникване на бедствие по смисъла на Закона за

МЗ да субсидира областните многопрофилни болници „за изпълнение на държавната политика за здравето на нацията и за осигуряване на защитата на живота и здравето на населението в съответната област при възникване на бедствие по смисъла на Закона за защита при бедствия“. Това предлагат проф. Костадин Ангелов и група народни представители от ГЕРБ-СДС с промени в Закона за лечебните заведения.

В мотивите си депутатите подчертават, че областните болници изпълняват обществено важни задачи при бедствия, аварии и кризи и поемат основната тежест и негативи в такива ситуации, като дават пример с COVID-19. Те допълват, че по време на COVID пандемията тези лечебни заведения са претърпели и най-много негативи, като финансови загуби, загуба на медицински персонал, намалял поток пациенти и т.н.

Областните многопрофилни болници за активно лечение са структурите, които първи посрещат и лекуват спешните пациенти, пострадалите от катастрофи, бедствия и аварии, например катастрофата в Хитрино, атентата в Сарафово и др., посочват още народните представители.

„Освен поемането на пациенти, пострадали при извънредни ситуации, върху тях лежат и редица незадължителни за останалите болници задължения, възложени по силата на законови и подзаконови разпоредби, гарантиращи изпълнението не само на здравната политика на областно ниво, но и политики в социалната и съдебната система. В изпълнение на тези задачи областните многопрофилни болници за активно лечение са длъжни да поддържат медицински звена или съпътстващи структури, които за другите не са задължителни, като напр. Съдебна медицина, Патоанатомия, Мултипрофилни спешни отделения, Отделения за трансфузионна хематология, Инфекциозно отделение, ТЕЛК и други., а това означава разходване на финансов ресурс, поддържане на кадрови потенциал, без адекватно финансиране за тези дейности“, отбелязват още от ГЕРБ-СДС, като допълват, че областните болници също така изпълняват и социални функции, като лекуват социално слаби и неосигурени пациенти.

„При трайно наложено хронично недофинасиране и все повече увеличаващи се задължения към доставчици, носещи допълнителна задлъжнялост, тези лечебни заведения често са на ръба на фалита, но предвид публичния характер на принципала им не могат нито да се преструктурират, нито да обявяват ликвидация или несъстоятелност по Търговския закон. Това прави областните многопрофилни болници за активно лечение неконкурентноспособни в сравнение с останалите участници на пазара на медицинските услуги.

Всичко това налага да се даде законова възможност за допълнително финансиране областните многопрофилни болници за активно лечение“, аргументират се вносителите на промените.

Според изчисленията на депутатите, тяхното предложение би коствало на бюджета допълнителни около 5 млн. лв. месечно, или 60 млн. лв. на година.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ja4Z

Гост 03.12.2022 15:11:10

А за общинските болници? Идиоти! Пълните гушите на частниците.

чукча 02.12.2022 14:31:19

Но пък 30млн. лв. за чирковата болница се дадоха от раз, без дебати и коментари.

Гост 02.12.2022 12:10:14

А иначе са най-конкурентни. Комунисти!

Гост 02.12.2022 12:05:33

Нищо не са 60 милиона за всички. Та той открадна от Александровска 70 милиона. Куче влачи, диря няма. За ГРОБ е важно да се краде.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...