!
Вторник, 23 Април 2024
20
май
1
 

Д-р Александър Сираков с награда „Питагор“ за млад учен

Събота, 20 Май 2023 | 13:15:18
1

Д-р Александър Сираков от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ е носителят на наградата „Питагор“ 2023 за млад учен в областта на науките за живота и медицината, съобщиха от лечебното заведение. Наградата се връчва от Министерството на обр

Д-р Александър Сираков от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ е носителят на наградата „Питагор“ 2023 за млад учен в областта на науките за живота и медицината, съобщиха от лечебното заведение. Наградата се връчва от Министерството на образованието и науката за принос в науката. Д-р Сираков спечели в конкуренция с още шестима млади учени. Той е носител и на наградата на фондация „Еврика“ и Съюза на учените в България за постижения в науката и отлична защита на дисертационен труд на тема „Временно-стент асистирано койлиране“. "Питагор" 2023 г., беше връчена на д-р Сираков, вчера на официална церемония в УНСС.

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, д-р Сираков е специалист по образна диагностика и интервенционална неврорентгенология към Референтния център по мозъчно-съдови заболявания. „Имал съм много предложения за работа в чужбина. Дори от центрове, в които съм мечтаел да работя. Може би това е нежелание да загърбвам всичко тук или просто черта от характера ми. И, ако трябва да съм докрай откровен и честен, имам привилегията да работя в тандем с проф. Станимир Сираков, който е ръководител на Референтния център и мой приятел и учител. Но съм категоричен, че човек може успешно да се развива и в България. Нашата специалност е изключително млада, полето за развитие е невероятно голямо, липсата на кадри – огромна“, споделя д-р Сираков за изборът му да остане в България и да се развива тук.

„Над 90% от болните в страната с мозъчни аневризми минават през Референтния център по мозъчно-съдови заболявания на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София. Затова и ние лекарите сме на разположение почти денонощно. За изминалата година имахме 380 пациенти, а през 2012 г. са били само 13. Сега тук всеки ден правим по 2 – 3 операции“, споделя още д-р Сираков. Разказва, че терапевтичния метод, който прилага е безкръвна операция на мозъчни аневризми или малформации, която е изключително щадяща за пациентите и най-съвременният метод за тяхното лечение.

Д-р Сираков е роден през 1991 г. във Враца. Там завършва Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Цанов“. За краткия си професионален път има забележителна научна дейност – специализирал е в Щутгарт, Новосибирск, Буенос Айрес и др. Д-р Сираков за първи път в света въвежда техника на временно-стент асистирано койлиране при мозъчни аневризми със сложна анатомия в условията на субарахноидална хеморагия. Също за пръв път в света, той доказва ефективността и безопасността на временно-стент асистирана емболизация при тази патология без нуждата от протекция с антитромботична терапия. Създаденият от него протокол е особено ценен в ежедневната практика за лекарите, занимаващи се с ендоваскуларна емболизация на аневризми. Досега има над 50 научни публикации на български и английски език, един дисертационен труд, една монография на български език и сборник на английски език. Това е първият в света референтен сборник за лечение на мозъчни аневризми, в който участие вземат световно признати имена в областта на интервенционалната неврорентгенология. Научните му статии са публикувани в издания с общ импакт-фактор 110,374. Има над 170 цитирания, като над 95 % от тях в специализирани международни издания, реферирани в Web of Science и SCOPUS.

Той е избран и за член на Editorial Board на едно от най-влиятелните медицински списания в света (в областта на мозъчно-съдовите заболявания) – Interventional Neuroradiology. Той отговаря за раздел „Аневризми и съдови малформации“. Главен редактор на списанието е японският професор Masaki Komiyama. Всички останали членове на борда са световноизвестни професори и доценти. Сред тях са президентът на Световната федерация на интервенционалните невротерапевти (WFINT) и президентът на Европейската асоциация за неврорентгенология (ESNR) и вицепрезидентът на Европейската асоциация по минимално инвазивни невроендоваскуларни процедури (ESMINT). Д-р Сираков е и част от редакторския екип в множество международни журнали с импакт-фактор и импакт ранг като CVIR, Interventional Radiology – Journal, Frontiers of Stroke, Frontiers of Neurology, JVD Neurovascular Diseases.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tM$j

Колега 21.05.2023 20:26:12

Поздравления!!! Все напред и нагоре


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...