Събота, 26 Септември 2020
22
ян
 

Д-р Алек Топов: 30% от хората над 70-години са с макулна дегенерация

Над 45-годишните е добре всяка година да ходят на офталмолог

Сряда, 22 Януари 2020 | 16:35:08 Елена Цветкова


В края на 2019 г. Портал на пациента стартира информационната кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!”, посветена на влажната възрастово- обусловена дегенерация на макула

В края на 2019 г. Портал на пациента стартира информационната кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!”, посветена на влажната възрастово- обусловена дегенерация на макулата, и диабетен макулен едем. По този повод разговаряме с д-р Алек Топов – началник на Клиниката по офталмология на „Аджибадем Сити Клиник болница Токуда” – с акцент върху дегенерацията на макулата, свързана с възрастта.

Д-р Топов, какво представлява макулата и дегенерацията на макулата?

Макулата е централната част на ретината, около 3 мм в диаметър, с която човек вижда най-ясно. Съответно дегенерацията на макулата представлява патологични промени в тази структура на окото. Това са промени, свързани с напредването на възрастта и остаряването. По последна статистика около 30% от хората над 70-годишна възраст страдат от макулна дегенерация. Някои от тях са в начална фаза на заболяването, а други са с напреднало заболяване. При всички положения тези хора не губят напълно зрението си, но зрителният им комфорт се влошава тежко. Централното им зрение е силно замъглено или е черно петно в центъра. А с негова помощ четем, гледаме телевизия, шофираме, различаваме малки детайли, стрелките на часовника, разпознаваме лица и т.н.

При макулна дегенерация обаче периферното зрение се запазва и с него пациентите виждат между 5 и 10%. Това им дава възможност да се ориентират, особено в позната обстановка, и се обслужват в ежедневието.

- Неизбежно ли е с остаряването да настъпи макулна дегенерация?

- Има хора, при които никога не се развива макулна дегенерация. А други в доста по-ранна възраст получават тези промени в макулата, които са нормални след 75–80-годишна възраст. Имаме доста млади пациенти, които още преди 55-годишна възраст започват да страдат от промени в макулата. При тях обикновено има наследственост. Техните родители и близки родственици са имали макулна дегенерация – баща, майка, чичо и т.н. Категорично е доказано, че макулната дегенерация се предава по наследство.

- Как би могло да се стопира или ограничи макулната дегенерация?

- Преди да обясня лечението, трябва да уточня, че макулната дегенерация има две форми – суха и влажна. При сухата форма препоръчваме на пациентите да се предпазват от ултравиолетовите лъчи – да носят тъмни очила с филтри или ако подлежат на операция за катаракта, да избират висок клас лещи с изключително добри филтри на ултравиолетовото лъчение. По този начин се прави превенция на сухата форма на макулна дегенерация. Освен това предписваме хранителни добавки,  богати на лутеин и зеаксантин. Но доколко те предпазват от макулна дегенерация, не е доказано с клинично проучване.

При влажната форма на макулна дегенерация увреждането на зрението става много бързо. В момента, в който пациентът развие макулен оток, неговото зрение драстично се влошава. Предишния ден зрението му може да е било 90 – 100%, а на следващия ден да падне до 5%. За влажната форма на макулна дегенерация не съществува ефективна превенция. Тези пациенти трябва единствено да се следят активно и да се лекуват.

- Какво е лечението?

- Понеже при влажната форма се появяват нови кръвоносни съдове във или под ретината, където не би трябвало да се появяват, лечението е с антисъдовопролиферативни средства (антиVEGF препарати). Тези антиVEGF препарати водят до намаляване на отока в макулата и съответно намаляват новообразуваните съдове. В момента Здравната каса поема 75% от цената на това лечение.

- До каква степен това лечение подобрява зрението?

- При влажната форма на макулна дегенерация не можем да сме сигурни до каква степен ще се подобри зрението. Но ако не се лекуват, тези пациенти нямат никакъв шанс за подобрение. Над 60 – 70% от пациентите възстановяват зрението си дотолкова, че даже могат да четат и да извършват ежедневните си дейности нормално. Понякога сухата форма на макулна дегенерация преминава във влажна, а зрението на пациента преди това е било ниско.

Затова изключително важна е профилактиката. Над 45-годишните е добре всяка година да посещават веднъж лекар - офталмолог, за да имат история на състоянието на своето зрение – да се знае какво е било то преди 1 г., преди 5 г. или 10 години и съответно какво да очакваме. В България има все още хора, които никога не са ходили на очен преглед и го правят едва когато вече не виждат. Такива пациенти идват изключително късно и ние не можем да направим почти нищо за подобряване на зрението им. Не става въпрос само за пациенти с макулна дегенерация. Има редица заболявания, чието развитие пациентите не могат да установят сами. Затова препоръчваме веднъж годишно да ходят на преглед при офталмолог.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tLKH


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки
26.09.2020 11:21:46

Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки

„Твърдо заявявам, че нямаме никакви намерения да въвеждаме допълнителни мерки, освен тези, ...

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС
26.09.2020 10:43:36

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС

Европейските правителства ще плащат искове над договорения лимит срещу AstraZeneca за странични е ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...