Неделя, 27 Септември 2020
13
ян
3
 

Д-р Асен Меджидиев: Нямаме право да осъждаме предварително никого

Лекарският съюз трябва да може да налага санкции на недобросъвестни лекари

Понеделник, 13 Януари 2020 | 12:09:52 Надежда Ненова
3

Трябва да има промяна в Закона за съсловните организации, с която да се разширят правомощията на Българския лекарски съюз като коректор и проверяващ орган върху лекарското съсловие. Това заяви председателят на Столичната лекарска колегия към БЛС д-р Ас

Трябва да има промяна в Закона за съсловните организации, с която да се разширят правомощията на Българския лекарски съюз като коректор и проверяващ орган върху лекарското съсловие. Това заяви председателят на Столичната лекарска колегия към БЛС д-р Асен Меджидиев пред Zdrave.net като поясни, че това е по-добрият начин да се ограничат възможностите за грешки и злоупотреби в съсловието, отколкото публичните обвинения и съдопроизводството.

„В експертните групи в различните специалности много добре си познаваме колегите. Ние можем да бъдем много по-критични и по-навременни като реакция и да предотвратим един неблагоприятен изход от лечение или неправилна практика с налагане на санкция в самото начало, още преди да се е случило каквото и да било. Тогава предотвратяваме достигане до етапа на неблагоприятния изход от лечение и достигане на колегата до досъдебно производство и до следствие и прокуратура. Така можем да помогнем на обществото, както и да запазим съсловието от опетняване от лошите практики на определени единици. Както във всяка една гилдия има и нечитави хора, но не можем да разглеждаме цялата гилдия като такава. Трябва да можем сами да осъдим тези колеги. Във Франция и Германия мерките се взимат на ниво лекарски съюз и в тези държави налагането на административно наказание предотвратява по закон стартирането на досъдебната процедура“, уточни д-р Меджидиев.

По думите му изразът „лекарска грешка“ се използва неправилно. „Нямаме право да осъждаме предварително никого, нито да обвиняваме, че някой е сгрешил, преди да са се произнесли съответните органи след проверка или разследване. До този момент тези проблеми трябва да бъдат наричани „неблагоприятен“ или „незадоволителен“ изход от лечението. Когато се казва „лекарска грешка“ ние визираме съответния човек, който накрая може да се окаже, че въобще няма никаква вина. Един лекар, завършвайки медицина, започва да гради авторитета си и да печели доверието на пациентите. Това коства доста години и при недобър резултат не може да кажем, че този колега е сгрешил. Защо? Защото след три дни или три месеца се разбира, че няма такова нещо. Дори да се обяви публично това, този човек вече е грешен в съзнанието на обществото. Той вече е очернен“, допълни д-р Асен Меджидиев.

По време на семинара „Лекарска грешка или неблагоприятен изход от лечение“, който се проведе през почивните дни в Правец, акад. Владимир Овчаров уточни, че в медицината източници на грешки са човешкият фактор, ниво на знание, проблеми в системата, небрежност, комбинирани причини и недобросъвестност. „Небрежността е престъпление, а недобросъвестността е непростима“, подчерта той.

По думите на адвоката на Столичната колегия Иван Сотиров има много осъдени медици, а дела се водят всяка година. „Дори и в момента имам три висящи дела срещу лекари, обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост", каза той.

Според д-р Асен Меджидиев причините за един неблагоприятен изход са много. „Лекарят може да е виновен заради немарливост, за забавяне на процедурата, може системата и алгоритъмът да не са най-добрите и да са довели до него. Има наложени наказателни производства на колеги, макар че други обстоятелства са довели до неблагоприятен изход. Лекарят може да бъде виновен, но може да не е сгрешил. Вината се присъжда от съда“, каза той.

„Трябва да запазим доверието между пациенти и лекари и да сме много внимателни в изказа пред обществото, защото доверието много лесно се руши. След случката с починалото детенце, стана изключително тежко да лекуваш деца. Това се вижда в очите на родителите. Те идват с определена настройка, макар че стана категорично ясно, че колежката няма никаква вина. В общественото пространство остана друго, в съзнанието на родителите остана друго, както и страха на лекарите, че могат да попаднат на детенце с такава диагноза, се наслагва. В същото време ние също много тежко изживяваме смъртта на пациент и не можем да я преживеем“, допълни д-р Меджидиев. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sJG2

? 13.01.2020 18:35:51

А какво стана с убиеца на фелдшера в село Орешник? Иван Пачелиев пуснахте ли го у дома, да хапва пържолки и да замезва? Или - ЗАБРАВЕТЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ, нали? Що няма журнaля да се заинтересуват, да направят разследване...? Хикимяне, Васко Иванов, къде сте бре?

Гост 13.01.2020 13:09:42

Какво стана с обещанията на УС на БЛС след Нова Година (видиш ли) да се заемат с обвинителите на лекари без съд и присъда назовавани като виновни. Страх ви е от върховната мутра да го посочите като такъв а ? Нали Маджаров ? От умрел писмо е от вас някой лекар да получи защита от мутрокомунистите във властта

Гост 13.01.2020 17:02:57

Mда тези казаха ,че ще се самосезират за безпочвените обвинения срещу д-р Елена Георгиева и така си остана .Сигурно още не са изтрезнели след празниците и не са могли да се самосезират. Най-вече ги е страх да обявят Мутрата за клеветник.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки
26.09.2020 11:21:46

Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки

„Твърдо заявявам, че нямаме никакви намерения да въвеждаме допълнителни мерки, освен тези, ...

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС
26.09.2020 10:43:36

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС

Европейските правителства ще плащат искове над договорения лимит срещу AstraZeneca за странични е ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...