!
Вторник, 23 Април 2024
20
май
4
 

Д-р Аспарух Илиев: Ако не се ваксинираме адекватно, следващата есен ще имаме по-големи проблеми

Четвъртък, 20 Май 2021 | 09:41:16
4

Ако не се ваксинираме адекватно, следващата есен отново ще имаме проблеми и то в по-голям обем. Това прогнозира пред БНТ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн. Той посочи, че в момента наблюдаваме относително успоко

Ако не се ваксинираме адекватно, следващата есен отново ще имаме проблеми и то в по-голям обем. Това прогнозира пред БНТ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн. Той посочи, че в момента наблюдаваме относително успокояване на ситуацията, което отчасти е свързано вероятно със затоплянето на времето, но допълни, че заболяването протича с вълнообразен ход и все още трябва да сме нащрек.

Специалистът коментира и различните ограничения, въведени в различните държави в отговор на епидемията. „Ако съпоставим данните между много мекия локдаун в България и значително по-строгия локдаун в Германия, и съпоставим общия брой на т. нар. надвишена смъртност, ще видим, че двойно по-малко хора са боледували в Германия, смъртността е четири пъти по-ниска, отколкото в България. Всички проучвания показват, че локдауните работят. Друг е въпросът дали те не могат да бъдат направени малко по-леки и поносими“, заяви още д-р Илиев.

Той отбеляза, че това, което е неизвестно към момента, е дали новите мутации на вируса няма да бъдат „изненада“ през лятото. „В момента Индия е една от точките, които приковават вниманието с тревога, друго постоянно огнище е Бразилия и Африка, в която има много малка информация какво се случва поради недобре разгърнатите публични услуги в здравния сектор“, обясни д-р Илиев. Всички мутации на коронавируса вече са открити в неголям брой в Европа, за съжаление въпрос на време е те да се разпространят, допълни той, като поясни, че е важно това да не се случва интензивно и в големи количества.

По думите му изследванията показват доста добри резултати с почти всички ваксини по отношение на новите варианти. В Индия се ваксинират с AstraZeneca и с нейния индийски еквивалент, като резултатите показват, че хората боледуват по-леко. Същите данни, макар и все още лабораторни, има и за ваксината на Pfizer. “Най-вероятно повечето ваксини ще могат да потиснат и голяма част от щамовете, най-малко да боледуваме по-леко, тъй като предизвикват един изключително силен имунен отговор“, поясни той. Д-р Илиев изтъкна, че имунитетът от ваксините ще е поне 12 месеца.

Той допълни още, че според първите проучвания комбинация на векторна с РНК ваксина дава един изключително силен имунен отговор, дори по-силен от индивидуалното приложение на всяка ваксина, така че комбинирането им може да се окаже доста добра идея. Според други публикации обаче при комбинирането им краткотрайните странични ефекти се засилват.

Преди да сме ваксинирали голяма част от населението, носенето на маски, особено на места в затворени помещения, е най-разумният ход, категоричен бе той. Д-р Илиев посочи, че ваксинираните все още може да отделят вируса в своята носоглътка, макар и в по-малко количество. Достигаме до ситуация, в която всеки ще се ваксинира, това е най-важният елемент, коментира още д-р Илиев.

Според него и децата трябва да се имунизират. Той изтъкна, че в някои случаи дългосрочните ефекти на вируса може да създадат проблеми и при тях, допълнително по думите му те са инкубатор на инфекцията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9vhc

Гост 20.05.2021 14:25:45

Между Чорбанов и Петрунов първият е за предпочитане. Макар че и двамата “ръсят глупости” (по Илиев).

Да да 20.05.2021 09:55:31

Спри се бе изрод! Не знам до кога медията на Тиков ще ти дава поле за изява! Аман от врачки, гледачки и други прогнозиращи.

Гост 20.05.2021 12:48:29

Кътев, ти си много тъп. Пий си хаповете и не се занимавай с глупости

Да да 20.05.2021 14:19:36

Изпражнението пак се е изходите, би било чудо, ако не се беше изказал защитник на идиоти!


Всичко за коронавируса
Още новини
32 дела за общо близо 5,5 млн. лв. се водят срещу НЗОК за надлимитна дейност
23.04.2024 14:28:38

32 дела за общо близо 5,5 млн. лв. се водят срещу НЗОК за надлимитна дейност

32 дела, заведени от болници, се водят понастоящем срещу Националната здравноосигурителна каса за ...

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш
23.04.2024 13:47:12 Невена Попова

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш

Предстои служебният здравен министър д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш и да издаде зап ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...