Събота, 21 Май 2022
18
март
3
 

Д-р Аспарух Илиев: Болниците са претоварени и на колене

Четвъртък, 18 Март 2021 | 11:12:57
3

„Ситуацията в момента в здравните заведения в България е много натоварена. Мерките трябваше да настъпят преди седмица или две, независимо дали хората са доволни, или не. Болниците са претоварени и са на колене”.  Това каза пред

„Ситуацията в момента в здравните заведения в България е много натоварена. Мерките трябваше да настъпят преди седмица или две, независимо дали хората са доволни, или не. Болниците са претоварени и са на колене”.

 Това каза пред Нова телевизия д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн, по повод предстоящото затягане на мерките на национално ниво.

Той коментира и твърденията, че при затваряне в държавата се забавя инфекциозността на коронавируса и докато сме в изолация, той започва да мутира. „Това абсолютно не е вярно и са свободни съчинения. Истината е, че всяка една форма на ограничаване на контактите води до намаляване на общия брой случаи. Всички анализи и модели показват, че едно затваряне в даден момент, при възможност, преди пика, позволява не само пикът да бъде отложен, но и да стане по-плосък”, разясни той. 

Д-р Илиев посочи, че в момента в България има доста болни, така че дори мерките, взети в момента, не са закъснели.  „За съжаление, ще имаме доста болни и доста починали. Мисля, че ситуацията като смъртност ще повтори, ако не и да надскочи, картината от края на ноември и началото на декември”, обясни д-р Илиев.  

Относно британския щам д-р Илиев каза, че се наблюдава увеличено боледуване със симптоми при децата.

„Това, което се случва в момента, е една сигнална светлина, че никой не е защитен от вируса и той в своята естествена мутация може да засяга и децата. Колкото по-малко болни имаме, толкова по-малък ще бъде рискът от мутации. Затова трябва да защитим и децата от това да боледуват, защото и по този начин ще намалим и общия риск от мутации”, категоричен е той.

Според д-р Илиев единственият начин да се преодолее коронавирусната инфекция дългосрочно е да има добро имунизационно покритие не само на възрастните, но и на децата. 

Мнението на завеждащия лабораторията е, че България не е трябвало да спира ваксинирането с препарата на AstraZeneca. „В момента в немската преса се коментира, че Германия е избързала със спирането на ваксинирането с AstraZeneca. Това са единични случаи, които емоционално ангажират хората да бъдат разтревожени и да реагират спонтанно”, смята д-р Илиев. 

Той обясни, че данните не показват никакъв по-голям риск между ваксинираните и неваксинираните за определени заболявания. „Рискът от тромбози след ваксина е практически равен с риска от тромбози при неваксинираните. Честотата - от 17 млн. ваксинирани с AstraZeneca има 15 описани случая на тромбози, което дори е по-ниско от средната честота за населението”, посочи експертът, като смята, че не става въпрос за търговска война срещу AstraZeneca. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HQh$

Да да 18.03.2021 13:33:44

Този идиот от Швейцария или Германия, като какъв се изявява? Платен клакьор на властта!

чукча 18.03.2021 12:43:43

В страната има стотици лекари, завеждащи лаборатория - защо само на този д-р се дава думата, и защо да смятаме, че мнението му е адекватно и научнообосновано, защото е в Германия ли?

Лекар 22.03.2021 01:26:37

Според мене мнението му е научно обосновано и адекватно. Изглежда чукчите не правят разлика между Германия и Швейцария също като пекинските патици.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Клуге: В 8 европейски страни има маймунска шарка, случаите са нетипични
21.05.2022 12:19:49

Д-р Клуге: В 8 европейски страни има маймунска шарка, случаите са нетипични

До този момент 8 държави в Европейския регион на СЗО – Белгия, Франция, Германия, Италия, П ...

Едва 12% от онкопациентите у нас са диагностицирани в начален стадий
21.05.2022 11:34:23

Едва 12% от онкопациентите у нас са диагностицирани в начален стадий

„Вече няколко месеца работим усилено по изграждането на един ключов документ, наречен &bdqu ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...