!
Петък, 01 Декември 2023
26
ян
4
 

Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие

Неделя, 26 Януари 2020 | 09:27:43 Надежда Ненова
4

Д-р Бахрам Фирузи е ортопед-травматолог, специализирал Хирургия на ръката. Завършва средното си образование в Дубай през 1997 г. През 2005 г. се дипломира в Медицински университет Санкт-Петербург, Русия. От 2006 г. до 2011 г. специализира в секцият
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Бахрам Фирузи е ортопед-травматолог, специализирал Хирургия на ръката. Завършва средното си образование в Дубай през 1997 г. През 2005 г. се дипломира в Медицински университет Санкт-Петербург, Русия. От 2006 г. до 2011 г. специализира в секцията по ортопедия и травматология на „УМБАЛСМ Н.И.Пирогов”. От 2011 година е ординатор към клиниката по хирургия на ръката, микрохирургия и реплантация към УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов”. През същата година придобива специалност по „Ортопедия и травматология”. От януари 2020 г. е част от екипа на УМБАЛ “Света Анна”- София към клиника по ортопедия и травматология.

Д-р Фирузи, как избрахте медицината за своя професия?

Роден съм с една аномалия на крака, т. нар. криво краче. Опериран съм на тригодишна възраст и след това дълги години ходех със специални обувки и се изискваха специални грижи. Операцията е много успешна, тъй като в момента няма и следа от тази деформация. Винаги съм мечтал да стана лекар. По-скоро винаги съм искал да стана ортопед, за да помагам на хората така, както този лекар помогна на мен.

Как избрахте специалността Хирургия на ръката?

Това е една много интересна и фина, но много сложна специалност и много се отличава от общата травматология. Ръката е един орган, в който има съвкупност от фини кости, нерви и сухожилия, а движението на всяка става е много по-различно в сравнение с другите части от тялото. Тази фина хирургия винаги ме привличаше откакто започнах да уча. Вече във втората година от специализацията ми осъзнах, че искам точно с това да се занимавам . Специфичността при тази тясна специалност е такава, че се изисква много средоперативни грижи, също така зависи и от усилията на пациента и терапевта на ръката.

Кои са травмите на ръката, заради които се налага да се предприемат оперативни действия? Има ли и тук сезонност на травмите?

Като във всички други хирургии операциите в хирургия на ръка се делят на две части – планови и спешни операции. С оглед на това, че функциите на ръката са разновидни - плановите операции в хирургия на ръката са много и различни. Част от тях са Периферни компресивни невропатии на ръката и горният крайник, Костна, кожна и сухожилна реконструкция на ръката, Декервенова болест, Дюпюитренова контрактура, Синдром на карпалния канал, Стенозиращ тендовагинит и много други.

Във всеки сезон могат да се наблюдават различни видове травми в областта на ръката. Рутинните операции са скъсано сухожилие или банално падане, което води до счупване на костите на ръката. През летния сезон хората работят много с различни режещи инструменти като флексове, циркуляри, а през зимата по-чести са травмите от падания. По време на празниците се използват пиротехнически средства, което води до най-осъкатяващите травми за ръката.

Може ли тендовагенитът да бъде излекуван неоперативно?

Много често идват такива пациенти.

Наричат го “болест на офиса”, но работата на компютър не е единствената причина за него. Среща се при хора, които правят едни и същи, често повтарящи се движения. Ако пациентът предприеме мерки навреме, може да не се стигне до оперативно лечение.

Препоръчвам им да избягват дейности от ежедневието, които обострят страданието. При модифициране на поведението, провеждане на подходяща терапия - медикаментозна и физиотерапевтична, постепенно симптомите отшумяват и може да избегне оперативно лечение.

Коя е любимата Ви операция?

Най-голямо удоволствие ми доставя добрият резултат от лечение. Когато виждаш, че пациентът е доволен и е постигнат резултата, на който той се е надявал, е най-голямото удовлетворение. А любимата ми интервенция е при Дюпюитреновата контрактура, поради интреса ми към това заболяване, имах възможността да посетя курс и лекции в специализирана клиника по Дюпюитрен в чужбина. Заболяването е генетично и има наследствен характер. При Дюпюитреновата контрактура пръстите не могат да се изпънат и остават принудително свити.

Лекарите с Вашата специалност често се срещат с известни хора, Вие имате ли пациенти сред популярните личности?

Едни от известните ми пациенти са семейството на Армен Назарян. Освен него, преди известно време и синът му беше пострадал, довериха ми се, оперирах го успешно, което му даде възможност да се върна към борбата и да печели медали - олимпийски, световни и европейски. Друг мой известен пациент е художникът Дончо Дончев. Два месеца след операцията му, той ми донесе една огромна картина, рисувана от него, като благодарност за това, че може 100% да използва ръцете си.

Как се разтоварвате от напрежението в болницата?

Преди се прибирах от работа изключително уморен, вечерях и си лягах. Покрай жена ми, която е оперна певица, посещавам много културни събития - опери, оперети,театри. Това много ме разтоварва. Комбинацията между тежка хирургия с огромна отговорност към пациентите и средата на изкуството, която е напълно противоположна, много ми помага да се чувствам добре и зареден с положителна енергия.

Жена Ви ли е причината да изберете България?

Не само тя, с нея се запознахме преди три години, а миналата година и направих предложение за брак в Париж. Два месеца след това се оженихме. Смятам, че мястото ми е в България, защото освен, че ми харесва самата страна, България ми даде възможност за добра кариера и развитие. Доста години съм работил, за да стигна до това ниво и не смятам, че същите възможности бих имал на Запад. Причината не е само една. Има нещо, което няма как да го опиша с думи... накратко казано – влюбих се в тази страна .

Защо избрахте УМБАЛ „Св. Анна“-София?

Около 10 години съм работил в „Пирогов“ в Клиниката по Хирургия на ръката, микрохирургия и реплатнация. Миналата година получих покана от директора на болница „Св. Анна“ и приех предложението му. Това е много голямо предизвикателство за мен, отварям нова страница в кариерата си, защото тук има много силна Клиника по ортопедия и травматология, но никога не е имало център по Хирургия на ръката. На мен са възложени две отговорни задачи – да обучавам младите лекари в областта на Хиругия на ръката и да развивам Хиругия на ръката в тази болница, за да можем заедно да помагаме на хора с подобни проблеми. Досега заради липсата на такъв специалист в болница “Света Анна”- София , много често пациентите са препращани в други болници. От началота на тази година това вече не се случва, защото в мое лице и в лицето на екипа ми успешно лекуваме пациентите.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
krHs

Ива Тасева 16.08.2021 00:52:09

Преди няколко години д-р Фирузи успя да спаси ръката на сина ми. Занесохме в "Пирогов" пръста му, буквално, завит с салфетка. Положи целия си професионализъм и човещина и направи една магия. Благословен да сте докторе!!!

Човек 14.08.2020 12:04:47

Браво докторе да сте жив и здрав и добре дошъл в БГ дано и тя Ви се отплати с щастие а като Персиец имате историческо роднинство с Българите и днес сте част от два велики народа! Да сте честит!

Колега 09.02.2020 22:05:01

Да си и жив и здрав, успех занапред!!!

Д-р Лилия Заякова 27.01.2020 00:52:42

Д-р Фирузи ме оперира изключително успешно преди четири години. Имах "щракащ палец" на дясната ръка. Бях ужасно притеснена от заболяването, което ми пречеше не само да работя, а и на целия ми начин на живот. Слава Богу и благодарение на него, днес съм изключително добре. Желая голям успех на лекаря с чисти ръце и голямо сърце! Знам, че ще предаде с обич и вещина знанията си! Желая му здраве, вдъхновение, сила и много щастие!


Всичко за коронавируса
Още новини
Обсъждат стимули за редовна профилактика (Допълнена)
30.11.2023 18:04:33 Надежда Ненова

Обсъждат стимули за редовна профилактика (Допълнена)

Целта ни е да наситим съществуващия календар от здравни събития, ако са необходими допълнителни т ...

Безплатни прегледи за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“
30.11.2023 17:20:43

Безплатни прегледи за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“

От 4 до 8 декември УМБАЛ „Александровска“ отново ще бъде партньор в ХV-та Национална ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...