Понеделник, 20 Май 2024
09
окт
8
 

Д-р Бацелова: В България умишлено се насажда страх от ваксините

Информационна кампания на Коалиция HPV "Защити бъдещето ни" ще разяснява ползите от ваксината срещу HPV свързаните заболявания

Понеделник, 09 Октомври 2023 | 14:31:59
8

„В България умишлено се насажда страх от ваксините. В резултат на това само от рака на маточната шийка, който е ваксинопредотвратим, всеки ден в България умират две жени“. Това заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова при откриването на и

„В България умишлено се насажда страх от ваксините. В резултат на това само от рака на маточната шийка, който е ваксинопредотвратим, всеки ден в България умират две жени“. Това заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова при откриването на информационна кампания на Коалиция HPV „Защити бъдещето им!“.

Борбата срещу HPV свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика намери необичайна форма на подкрепа от Пощенска кутия за приказки с артистично четене в столичния Sofia Live Club.

Към информационната кампания „Защити бъдещето им!“ на експертите от Коалиция HPV се присъединиха актрисите Александра Сърчаджиева и Силвия Петкова, звездите на стендъп комедията Оля Малинова, д-р Мила Бобадова и Красимира Хаджииванова, поетесата Гери Турийска. Те прочетоха специално написани смешни и тъжни разкази за ирационалните страхове на българите от ваксините и споделиха опита си да бъдат майки, които правят най-доброто за децата си.

Разказите бяха част и от кампанията „Виж сега, моето момиче“, която подпомага творчески проекти на млади българки в образователната система. Автори на текстовете са Ралица Найденова, Елисавета Белобрадова, Красимира Хаджииванова, Гери Турийска и Оля Малинова.

„И ние припознахме кампанията на Коалиция HPV „Защити бъдещето им!“, която информира родителите за най-съвършената защита срещу свързаните с HPV ракови и други заболявания – ваксината срещу HPV“, заяви при откриването създателката на Пощенска кутия за приказки Гери Турийска.

Специални гости на събитието зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, който дойде на събитието със съпругата си и двете си дъщери, вече ваксинирани срещу HPV и главният изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака Майк Мориси .

„Тук съм, за да подкрепя всички вас в борбата срещу HPV“, каза на български г-н Майк Мориси.

„Хората питат кога ще се открие ваксина срещу рака? Само че вече има такава ваксина – тази срещу HPV, която предотвратява напълно няколко ракови заболявания, причинявани от човешкия папилома вирус. Благодарение на ваксината срещу HPV в Австралия ракът на маточната шийка е на път да бъде изкоренен, а в Западна Европа се среща рядко. В България знаем за тази ваксина, но въпреки това не ваксинираме децата си. Българинът не действа рационално, а емоционално. Довел съм двете си дъщери, които са ваксинирани срещу HPV, за да покажа, че няма нищо страшно, че и вие може да направите най-доброто за децата си, да ги защитите от тежки заболявания“, заяви на откриването зам.-министър Околийски.

Според епидемиолога д-р Бацелова 9-валентната ваксина срещу HPV e доказано ефективна в предотвратяването на рака на маточната шийка и на други ракови заболявания, причинени от HPV. От септември тази ваксина в две дози е безплатна в България за всички момичета от 10 до 14 ненавършени години и се поставя от личния лекар. А пропусналите да се ваксинират като деца може да го направят, като си закупят ваксината от аптека и я поставят в три дози (виж тук). Това се отнася и за жените, и за мъжете, защото мъжете също страдат от HPV свързаните заболявания, а и пренасят вируса.

Д-р Бацелова каза още, че самата тя си е поставила ваксината срещу HPV тази година, а след два месеца ще я постави и на дъщерите си, когато навършат 10 години.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FMdN

Гост 09.10.2023 23:03:19

Едва ли Пощенската кутия се е отзовава безвъзмездно.... Тази кампания няма да достигне до целевите групи за ваксиниране. По-добре убедете ОПЛ да си свършат работата.. Тази програма беше неглижирана от Илия Тасев, които сега се напълва, но на обучения та на РЗИ се виждаше, че профилактичните програми са на заден план... Аман от двуличие в МЗ...

Гост 09.10.2023 22:15:47

И двете дъщери на Околийски очевидно са над 14 години. Дали са си закупили ваксината, както пише тук? За съпругата да не говорим....

Гост 09.10.2023 21:32:57

Насажда се от краварите и фон лайнянен Няма да им се получи

Гост 10.10.2023 11:34:57

кравар си ти

чукча 09.10.2023 20:34:54

Никой умишлено не насажда нищо, просто хората нямаме доверие и не вярваме на нито една институция - и с право. Държавата се е доказала като лъжлива мащеха.

Гост 09.10.2023 17:53:06

Очевидно е, че Имунопрофилактиката у нас се управлява хаотично и непрофесионално и затова избухват страховете на хора.

аз 09.10.2023 15:23:04

Насажда се от русофили, хамасофили, фатахофили, идилофили, хисбулахофили и пр.подчовеци.

BioXX 09.10.2023 14:46:38

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Николай Болтаджиев влиза в Надзорния съвет на НЗОК
20.05.2024 13:10:20

Д-р Николай Болтаджиев влиза в Надзорния съвет на НЗОК

Д-р Николай Болтаджиев е новият член на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на работодателите. Той ...

ИАМН започва извънредни проверки по случай с починало петгодишно дете
20.05.2024 12:48:49

ИАМН започва извънредни проверки по случай с починало петгодишно дете

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва извънредна проверка от днес & ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...