Понеделник, 27 Май 2024
16
ян
32
 

Д-р Болтаджиев: Лимитите са едно от нещата, които възпрепятстват здравеопазването

Вторник, 16 Януари 2018 | 14:38:28 Полина Тодорова
32

Лимитите са едно от нещата, които възпрепятстват здравеопазването. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев по повод

Лимитите са едно от нещата, които възпрепятстват здравеопазването. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев по повод решението на ВАС, с което се отменят лимитите за лечебните заведения за 2015 година.

Той припомни, че още първата съдебна инстанция по делото на практика е излязла с мнението, че Надзорният съвет на НЗОК не може да изземва функциите на парламента, който определя бюджетите.

Д-р Болтаджиев прогнозира, че след това решение болниците ще претендират да си получат парите заедно с лихвите. „За този период те няма да са никак малки“, изтъкна той. По думите му най-вероятно подобна стъпка ще бъде предприета от всички болници, които са били засегнати от неразплащането на надлимитната дейност през 2015 г. „Частните е логично да си ги търсят, за общинските и държавните мисля, че е задължително, защото в противен случай ще обвинят всеки директор в безстопанственост, ако не си ги потърси“, коментира той. В тази връзка д-р Болтаджиев припомни и едно от основните искания на общинските болници, свързано с изплащането на надлимитната дейност и изтъкна, че след това решение на ВАС те ще могат да претендират за нея.

Той подчерта, че лимитите трябва да отпаднат. „Лимитите, здравната карта - да не забравяме, че и тя скоро отпадна, но функционираше две години и половина - и всичките тези рестрикции видяхме до каква ситуация докараха здравеопазването – до почти безизходица“, заяви председателят на НСЧБ. „Лекарят има нужда да се види с пациента и колкото по-малко администриране има между тях, толкова по-добре е и за пациента, и за лекаря. Това е медицината, но здравеопазването свръхрегулира тези отношения“, коментира още той.

От сдружението, което д-р Болтаджиев оглавява, подкрепиха протеста на общинските болници. В декларация от НСЧБ посочват, че  тежкото финансово състояние на много от болниците е последица на водената през последните години политика на прекомерна държавна намеса и свръхадминистриране на пазара на медицински услуги. Медицинските стандарти, Националната здравна карта и въведените от НЗОК бюджетни лимити са главните виновници за днешната ситуация. Само за последните 3 години НЗОК дължи на болниците над 80 милиона лева разходи, направени за лечението на български граждани, заявяват от там.

„За съжаление въведената забрана за приватизация на лечебните заведения и очевидното нежелание да се премахне монополът в задължителното здравно осигуряване не дават основания за оптимизъм в дългосрочен план“, категорични са от сдружението, като допълват, че правителството трябва да стимулира инвестициите в сектора, а не да налага мораториум на новите дейности и структури.

Според тях за повишаването на качеството на медицинската помощ са необходими  дерегулация, демонополизация, приватизация и подкрепа за частните инвестиции. В центъра на такава система, основана на пазарна конкуренция между лечебните заведения, винаги застава пациентът, който чрез своя свободен избор е архитект на нейното развитие, посочват още от Националното сдружение на частните болници, като изразяват и своята готовност за подкрепа на политика в тази насока.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m4bn

БТВ 21.01.2018 15:35:40

„Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК", каза директорът на НЗОК проф. Камен Плочев пред бТВ. „Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари", категоричен е той. Той е категоричен, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването. По думите му именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме „всичко се вижда". „Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект", каза Плочев. Копирано от standartnews.com

Компетентен 21.01.2018 15:32:54

Чудя се защо от този здравен сайт нямат материал за изказването на Плочев - хем шеф на НЗОК ! Казва важни неща , пък тука - нещо празно ? Защо ли ?

Плочев 20.01.2018 21:56:04

.... каза , че до две години системата ще рухне тотално . той вижда мангизите , бездънната паст на частните болници и фарма - фирмите ! Или здравна карта , 180 болници на договор с касата и 14 процента здравна вноска , или закривайте осигуряването - няма смисъл да плащаш нещо си там и да не получаваш нищо. който има късмет и мангизи ... нали ? Да.

Гост 21.01.2018 14:14:40

Плочев е абсолютно прав! А този с хитрите очички -Болтаджиев- веднага в архива!

до Компетентния 17.01.2018 16:04:46

Моля, за компетентен отговор на следните въпроси: Кой изтълкува така наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения, че касата сключи договори за 2016 пак с всички болници, а не какъвто беше замисъла й(на наредбата) - на областно ниво касата да сключи договори до определения с НЗКарта брой легла по специалности само с избрани от нея болници, класирани в "челните" позиции и осигураващи масималния брой легла, а не с "куцо и сакато"? И след като "куцо и сакато работи с НЗОК без всякакъв контрол", то от какъв зор над 70 % от персонала на касата, изпълняващ нормативно разписани контролни функции, получават заплати, че и бонуси? Кой куц и сакат, в случая, и защо?!

Компетентен 17.01.2018 19:01:38

Реформа се прави от реформатори със закони. Нито едното нито другото го има. НЗОК сама не може да проведе реформа. Частните болници въртят към милиард и половина годишно. Имат лобита на всяко ниво

Гост 18.01.2018 12:31:22

Е, хайде сега! Изкара че всички други са куци и сакати, само в касата е каймака на експертността и потенциала за реформи.

Компетентен 16.01.2018 19:27:37

Според мен психично здраво лице не може да произведе умозаключения като тези на Балтияджиев ! Според него здравеопазването е зле поради лимити и рестрикции ? И какви са тези рестрикции , щом частни болници се отварят безконтролно ? Щом куцо и сакато работи с НЗОК без всякакъв контрол ? Точно поради това е зле , а не поради липса налиберализим , щото именно той , либерализмът е тотален , криминален и непознат в западния свят.

Гост 17.01.2018 06:56:39

Съгласен съм с Компетентен. Този за каскета да си сложи ушанката и в Русия. Омръзна ми този Болтаджиев. Ако това е лицето на частните болници, тежко им!

Гост 16.01.2018 22:30:36

Нещо си се объркал. Нахлузвай каскета и марш в Северна Корея далеч от мръсните частници

Гост 17.01.2018 11:52:35

А ти като се смяташ за турбо-специалист, бегом към Терминал 2 и в Европа. Там да те видим дали ще крадеш безнаказано. Никой в България няма против срещу почтените лекари, има обаче срещу крадците.

Компетентен 16.01.2018 23:01:12

Ако касата плаща по реални цени , без да е необходимо доплащане , това ще е добре и за частните болници . Също така , за тези частни болници които влязат в здравната карта , ще са гарантирани добруването и печалбите . Но без здравна карта не може . Навсякъде я има . В Италия даже аптеките и лабораториите са под бройка .

Гост 16.01.2018 19:12:57

Този Болтаджиев ми прилича на трезвен файтонджия.

Компетентен 16.01.2018 18:48:24

Съвсем естествоно набира скорост тотален разпад при болниците - добруват само частните болници , понеже сучат от НЗОК и от каймака на пациентството. Единствената възможна мярка е болезнена и фулминантна РЕФОРМА - здравна карта на болниците , 200 болници с договор с НЗОК - ЗАБРАНА на доплащания по дейностти финансирани от НЗОК . Заедно с това - договаряна на РЕАЛНИ ЦЕНИ на КП , така че и за частните болници да са изгодни без доплащане . Друг начин за справяне със ситуацията няма . Помислете - ако сега дадат 30 милиона на общинските и 300 на областните , колкото са дефицитите , дагодина ще им прябват съответно 50 и 500 ! Без бройката на болниците и леглата , що работят с касата да се приравни до средноевропейските , оправия НЯМА да има. Най-бедната държава - с най-много болници и легла. Хак им е на негодните и корумпирани политици и на политическите дебили. Не могат и само комудистите и царистите да бъдат обвинявани , понеже ГЕРБ управлява вече колко ? Май 8-9 години ???

Гост 16.01.2018 19:10:53

Правилно бе, другарю бастун. Никакъв бюджет през НЗОК. Само директни плащания на пациентите към здравния изпълнител за всеки преглед и дейност - ДА ВИ ПЛЮЩАТ УШИТЕ ОТ ПЛАЩАНИЯ КЕШ . Тогава ще си видиш фулминантно подпален задника и ще плачеш горко за солидарно здравно осигуряване. САМО КЕШ да си плащате и със сигурност ще се сбъдне.

Бесен каскет 17.01.2018 11:56:29

Тарикатче, ако се започне само с директните плащания, то да не се случи РЯЗКО ОЗДРАВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ, обитаваща тази територия. На бас, че ще се случи! Никой нормален човек не е против трудът на лекарите да е остойностен и прегледите да са поне 50 лв. Само че в стадото ви има много крадлива и воняща мърша, която вие си покривате!

Компетентен 16.01.2018 19:15:05

Ами в Германия И Австрия е така , другарю Гост. Честне болница - 100 % кеш от пациента . Никакви каси , солидарности и пр. Болница , работеща с касите , вкл. частна - 100 % безплатно. Ясно е като две и две четири , ама де тъпота балканска ...

Компетентен 16.01.2018 22:57:47

Вноската е всеизвестна - 15,5 % в Германия . и ВЪПРЕКИ това няма свободно сключване на болници с касите. Само и единствено в рамките на леглата , одобрени за съответната федерална земя . В БГ - хем ниска вноска , хем свободен достъп до НЗОК ! Е как да има ? Вярно е , че вноската трябва да се вдикгне на поне 12 % . Иначи трябва дтрастично да се стесни пакета на касата . Но не може хем да си осигурен , хем да не си . Карикатурно е .

Гост 16.01.2018 22:35:07

А колко е вноската, вноската другарю. За да искаш 100% безплатно не става с мижава вноска

Гост 16.01.2018 15:28:06

Незабавно прекратяване на договорите на НЗОК с ВСИЧКИ частни болници! Който желае тяхното ползване, да разтвори портмонето си и там! Премахване със закон "Избор на лекар, или екип".Какво правят всички доктори през работното си време за, което получават заплати ако не са избрани- чоплят семки и чакат......!!!Къде е прокуратурата да види , че за всяко раждане изнудват родилките между 1000-1500 лв. Да не би докторите да се напъват при раждането за тези пари вместо родилките? Докторите на едно работно място, с един договор!

Гост 16.01.2018 18:18:34

Хей,червен бoклук знаеш ли как искам да те набутат само в държавни болници да те лекуват. А ще ми е кеф от 10 практики на лични лекари само 2 да подписват договори с НЗОК , другите да си работят частно и ти да чакаш като прани гащи в коридора за безплатно ползване на доктор ТАМ, останалите 8 практики без договор с НЗОК да работят частно и да ти скъсват задника от плащания , когато не може да се вредиш в ония 2 държавни ОПЛ . Същото и в болниците. Ще лежиш с циганите в стаи за 8 души в държавната кочинка и няма да можеш да си ползваш здравните вноски за други болници защото нали искаш те да не работят с НЗОК. Толкова сте уникално тъпи, че си пожелавате само гадни неща и дано ви се сбъднат . 5-6 болници за комунистически говеда , останалите частно и с високи такси за прием . АМИН ! да се сбъдне и да ви го начукат.

Гост 19.01.2018 01:56:47

Стига с тези комунизъм, бе. Измисли нещо ново. Стана като с приказката за краставицата. Като ти е кеф не подписвай договор с касата.

Компетентен 16.01.2018 15:13:12

Касая изказването на Гост, не брътвежи те на Балтияджиев

Гост 16.01.2018 15:33:06

"Касая"-каква е тая дума,бре!

Гост 16.01.2018 19:03:53

Русизъм. Другарят е комуняга, естествено те са не компетентни, но предани на майка си Раша

СМП -работещ 16.01.2018 22:37:59

Това е Кателиева. Откакто е безработна, уволнена от всякъде, а това е вече осем месеца, виси по сайтовете и поства комунизъм.

Компетентен 16.01.2018 15:11:45

Абсолютно вярно

гост 16.01.2018 15:06:07

То частните болници могат без проблем да опапкат и бюджета на САЩ за здравеопазване . Че може и да не им стигне , даже . Докато не се въведе сериозно доплащане от пациентите , било то кеш или чрез допълнителен здравен фонд , нищо няма да спре прекомерния и излишен прием на пациенти в болниците . нищо не може да спре и безконтролното изписване на излишно скъпи лекарства за щяло и нещяло . Няма да стигнат парите колкото и да се дават отгоре дакато няма контрол . НЗОК и МЗ вследствие години некадърно управление , нямат кадровия потенциал да извършат какъвто и да е контрол върху системата . Това може да стане само ако пациента е лично заинтересован да контролира какво става с неговото лечение , чрез парите които ще доплаща .

Гост 16.01.2018 19:01:23

Хей профан бюджетът на твоята кчоинка за здраве тук е 22 пъти под този на средноевропейските страни . И с какво образование си ти, та тъпаците да казват дали се изписват ИЗЛИШНО скъпи лекарства. Да те лекуват само с аспирин дано и се надявай студен да не те целуват

гост 17.01.2018 23:37:07

Не съм сигурен дали съм профан , мисля по въпроса , но по повод цените на лекарствата , изписах на една жена да си продължи лечението с три лекарства , не скъпи лекарства , за около обща стойност 40-45 лева на месец. Жената ми каза между другото че си ги купува тези лекарства от Сърбия и излизат някъде около 15 до 20 лева , абсолютно същите .Едното за което в България би дала 18 лв , в Сърбия ми каза че го купува за 5.50 лв . Да не ти обяснявам как фирмите ме обикалят и какви предложения съм имал за бонуси стига да изписвам определен медикамент , разбира се много по-скъп от същия , който предлага друга фирма . Така е и за помощните средства , а за скъпите с протоколи лекарства и за онколекарствата направо не мога да сметна колегите колко бонуси прибират.Някои колеги си искарват парите само от изписването на скъпите лекарства , ане от лечението напациентите .И ТОВА Е ЗА СМЕТКА НА ВСИЧКИ НАС И ЗА ПЕЧАЛБА НА ФАРМАФИРМИТЕ .

гост 16.01.2018 15:10:13

А въведе ли се доплащането от страна на пациента за медицински услуги , то всякакви такива т.н. болници - общински , областни , една по една ще окапят и фалират . А това ще стане и с голяма част от частните . щото сега приемат за щяло и нещяло , здрави хора , и те нали им е без пари , се съгласяват лесно . Ама я да видим като баба ви дето лежи през месец по клинични пътеки почне да доплаща , как ще си избира много внимателно къде и при кой ще се лекува и дали ще могат толкова лесно да я излъжат да лежи в болница без да има нужда .

Гост 16.01.2018 23:02:26

Баба ви няма да избира къде да си лекува шиповете.Вие накрая ще ѝ избирате поп за опелото!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...