!
Събота, 22 Юни 2024
16
юни
32
 

Д-р Брънзалов: Българинът ходи на лекар когато той реши, а не когато лекарят може да го приеме

У нас бягаме от алтернативата да определим цена на лекарския труд

Вторник, 16 Юни 2020 | 16:10:47
32

"Рано е да се каже до каква степен ще бъде ефективна ваксината срещу COVID-19, но едва ли в този момент има заболяване, срещу което да се работи на такъв широк фронт“. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air зам.-председателят на БЛС д-р Никола

"Рано е да се каже до каква степен ще бъде ефективна ваксината срещу COVID-19, но едва ли в този момент има заболяване, срещу което да се работи на такъв широк фронт“. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов по повод изразената от премиера Бойко Борисов готовност страната ни да се присъедини към усилията на 4 европейски държави, които имат намерение да работят съвместно на това поле.

„Говорим за заразна болест, тя се лекува по два начина - с лекарства и с ваксина. Естествено, където има епидемични взривове, трябва да се взимат съответните мерки за ограничаване и да се спазват противоепидемичните правила", каза д-р Николай Брънзалов за "Денят ON AIR".

Той коментира, че ваксината винаги е била част от превенцията, на което и да е заразно заболяване е в миналото има не едно и две заболявания, които са нанесли по-големи поражения на човешката популация и те са ликвидирани благодарение на ваксините, но морбилито все още не е сред тях.

„Морбили не е ликвидирана инфекция. У нас обаче вече много дни нямаме новорегистрирани случаи, което означава, че е свършена много работа", допълни той и благодари на колегите си – лични лекари, които са положили всички усилия, за да издирят децата, подлежащи на имунизация, за да им поставят ваксините.

"В моята практика нямам родители, които не са осъзнали проблема, че трябва да си ваксинират децата. Има процент, с който трябва да се работи с него, за да няма деца, които не са ваксинирани. Не мога да разбера как има хора, които си ваксинират кучетата, а не си ваксинират децата. С ваксините се ликвидират големи болести, които са причинили големи вреди на човешката популация", категоричен е зам.-председателят на БЛС. Той не скри също така недоумението си от факта, че антиваксърите отново се активизират. 

"Имунитетът, който за някои хора се създава в много кратък период, а за някои - по-дълъг, не е дълготраен. Трябва да се търси ефикасна ваксина. Има данни, че след като вирусът премине през човешките организми, неговата сила се изгубва. Не всеки заразен е болен. Някои хора са предразположени, когато вирусът е в тях, те заразяват други хора", каза още д-р Николай Брънзалов и подчерта, че да се носи маска е въпрос на отговорност и съпричастие към общите усилия да бъде победена инфекцията. По тази причина, медикът смята, че е проява на неуважение към лекаря и фармацевта един човек да влезе без маска в кабинета или аптеката.

"Ние минахме сравнително добре, благодарение на мерките и на колегите ни. Не знам дали ще има втора вълна, всичко зависи как ще протече инфекцията. Зависи и от реакцията на обществото. Най-вероятно силата на вируса ще отслабне", коментира д-р Брънзалов.

Той смята, че потокът от пациенти със заразна болест трябва да бъде насочван и лекуван в инфекциозните отделения, които са създадени за това, а не в други болници като „Пирогов“ например, която е предназначена за спешни случаи.

 Д-р Брънзалов изрази съгласие с разбирането, че не трябва да се допуска струпване на пациенти пред кабинетите, но за съжаление, това е факт и в този момент..

 „Хората на използват платформите за записване на час. Българинът е свикнал да ходи на лекар, когато тай реши, а не когато лекарят може да го приеме.“, каза той.

 Д-р Брънзалов отбеляза още, че след епидемията се наблюдават доста усложнения при хронично болни хора – диабетици, хипертоници с рязко повишено тегло. Много хора са с проблеми от психичен характер и се нуждаят от  консултация с психиатър или психолог. По думите му проблеми с направленията няма, друг е въпросът, че хората в много случаи решават, че трябва да получат направление точно, защото те така смятат, а личният лекар не е „толономат“ и не е длъжен да им го даде, ако не смята за необходимо.

 „Ние, за съжаление бягаме от алтернативата да определим цена на лекарския труд, бягаме от този алгоритъм. А телефонната консултация също си има цена, лекарската професия не е безплатна, а има много висока цена“, категоричен бе д-р Брънзалов. В тази връзка той даде и пример с чести и безсмислени обаждания на джиесема на личния лекар от страна на пациенти, които отнемат много време и пречат на работата му.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
e*wP

ДО "Гост 18.06.2020 18:40:47" 19.06.2020 17:06:35

Тъпанар , явно си късопаметно джи-пи и ще ти напомня, че освен "Спешната помощ" без чакане е и "НЕОТЛОЖНАТА ПОМОЩ", КОЯТО УДОБНО ЗАБРАВЯШ, ЧЕ Е ВМЕНЕНА НА НЕГРАМОТНИЦИ КАТО ТЕБ! Винаги щом АЗ реша, че състоянието ми е неотложно си ДЛЪЖЕН ВЕДНАГА без всякакво шукалкавене, записване на час и прочие измишльотини "да ме носиш на ръце" и да се държиш възпитано и почтено, защото "благодарение на мен прекарваш дните си " в незаслужено охолство! Тъпанар неблагодарен!!! И не забравяй да издаваш касови бонове за потребителската ми такса от един лв. и другите такси които слагаш директно в джоба си! "Гиди, гиди ШМЕКЕР"!

Гост 20.06.2020 19:42:51

Ти като ходиш при адвокат и плащаш няколко хилядарки получаваш ли касов бон,бе мизльо.Като почнат адвокатите да дават,тогава и ние. Като почнат адвокатите да ви приемат денонощно,тогава и ние.

Пенсионер 18.06.2020 22:21:52

Анонимността на коментарите дава възможност да се види УЖАСНОТО ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ ОПРОСТАЧВАНЕ НА ОБЩЕСТВОТО!!! Какво очаквахме от демокрацията, какво се получи?

В същото време 17.06.2020 19:36:47

Мафиотите, перачите на пари, терористите и данъчните измамници събират банкнотите от 500 евро, защото те са лесни за укриване и транспортиране. Това става ясно от доклад на Националната банка на Италия. Цели 6 милиона евро се побират в торба за съхранение в нощен сейф, а 10 млн. евро - в 45-сантиметрова кутия за депозит в сейфа, обяви централната банка във вътрешно проучване, с което разполага Bloomberg News.

Георгиев 17.06.2020 06:42:45

На Този 12 бона месечно ли са му малко ???

Гост 18.06.2020 18:22:59

Троле ше трябва да покажеш документи ,които удостоверяват тези внушения, защото просто си мръсна клeветница от Женския пазар. Само примитиви близки до твоето IQ може да вярват на такива лъжи. Защото тогава защо ли няма млади лекари тук и няколко хиляди се изнесоха за последните 10 години, а другарю манипулатор от низовата квартална организация на комунягите от БСП и ГЕРБ ? Заради вашите високи заплати ли ,които лекарите вземали ,които манипулации подмятате на простолюдието . Тъпанарите гласуващи за вас обаче утре ще се питат защо няма лекари ,като наште им дават толкова много пари, както каскетът от трибуната ни каза ? Тогава какво ще измислите бе смръдливи галоши ?

Гост 17.06.2020 14:31:13

Нормално са за български лекар.

Гост 17.06.2020 07:06:48

Проект за 300 000 за подпорна стена, тип "хотел" - за колко ли месеца се прави?

Реклама 16.06.2020 22:37:39

Безплатен Софтуер за диференциално броене на кръвни клетки с микроскоп. ДКК- Диференциална Кръвна Картина. За да я намерите в интернет пишете в Google: диференциален брояч. Програмата имитира функцията на реален WBC Диференциален брояч с 8 бутона. Работи на Windows 10, Windows 7 и Windows XP. Използва се клавиатурата на компютъра за самото броене. https://sites.google.com/view/wbccounterwindows/

Гост 16.06.2020 20:50:28

Цена е паричният израз на стойността на дадена стока или услуга. Тя се определя от търсенето и предлагането на пазара. Някои от факторите, които влияят на ценообразуването, са конкуренция, загуби, печалби и намесата на правителството. По отношение на маркетинга, ценообразуването е от решаващо значение за маркетинговата стратегия поради две причини: цената трябва да възстанови разходите и да даде печалба, и цената трябва да е такава, че клиентите да са готови да я платят. Предпоставките при вземане на ценови решения са много, факторите, които им влияят – също

Гост 16.06.2020 20:47:29

Цената това са парите които някои може да даде.

един 16.06.2020 20:39:47

А защо въпросният лекар ПРИЕМА пациент, който ходи когато си поиска ?

БЛС-Въоръжено Крило 18.06.2020 19:13:43

Защото явно няма организация и тактика. Аз когато видя ,че се натрупват някакви без записани часове удължавам времето за прегледа на пациента който си е в кабинета с час и идва следващия ,който си е със записан час и така никой не може да влезе . Действа много възпитателно защото следващия път предпочитат вече да са с час. А лекари , които преглеждат за 2 минути следва да бъдат санкционирани както от медицинския одит, така и от съсловието защото това е подигравка с професията. И е особено тъпо защото НЗОК не заплаща огромна част от прегледите . Такива да ми отговорят какво печелят от пролетарските напъни на тъкачката на 20 стана в социалистическото съревнование. Просто няма смисъл от не заплащани прегледи през 2 минути .Само за да не му се отпише пациентът или да не му дига скандал отвън. Ай сиктир бе. Мога да отпиша поне 200 души без да ми мигне окото. И ше се работи много по-спокойно. Това с навалицата не става в Англия, няма да става и тук. Точка,.

ПОЗИЦИЯ 20.06.2020 13:35:24

"Мога да отпиша поне 200 души без да ми мигне окото. И ше се работи много по-спокойно" НАЙ-СПОКОЙНО ЩЕ РАБОТИШ, КАТО ОТПИШЕШ ЦЯЛАТА СИ ЛИСТА И ИЗЛЕЗЕШ НА СВОБОДНА ПРАКТИКА БЕЗ ЗАКРЕПОСТЕНИТЕ НАСИЛА В ПАЦИЕНСКАТА ТИ ЛИСТА! ТОГАВА ОБАЧЕ ЩЕ УМРЕШ ОТ ГЛАД ТЪПАНАР НЕКАДЪРЕН, ЗАЩОТО НИКОЙ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ ДОБРОВОЛНО В КАБИНЕТА ТИ! НЕ МРАЗИ ПАЦИЕНТИТЕ СИ И СЕГАШНАТА СИСТЕМА, КОЯТО ТЕ НАПРАВИ МИЛИОНЕР ВЪПРЕКИ, ЧЕ В ЛЕКАРСКАТА ГИЛДИЯ СИ НАЙ-НИСКО ОБРАЗОВАН !

Другата гледна точка 17.06.2020 06:23:22

ЕДИН, и аз това попитах по-долу. Има си ред, има си регламент, има си правила! С тях се съобразяват 85% от пациентите, записват си часове по телефона, по интернет или на място на регистратура! Останалите 15% Ганьовци също ЩЕ СЕ НАУЧАТ!

до "един" 16.06.2020 20:44:59

ЗАЩОТО ИМА МНОГО БИТИ ДОКТОРИ ТЪЙ КАТО "КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА"!

Гост 16.06.2020 22:31:56

Има и много пациенти дето се хапят отзад що така им се случва.

ПАЦИЕНТ 16.06.2020 20:38:04

Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов: 1."Българинът е свикнал да ходи на лекар, когато тай реши, а не когато лекарят може да го приеме.“ - КАКВО НАХАЛНО ВИСОКОМЕРИЕ? ПАРИТЕ В ЗДРАВНАТА КАСА ПОСТЪПВАТ И ОТ МОИТЕ ЗДРАВНИ ВНОСКИ! КОЙТО ПЛАЩА ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА ТАКА , ЧЕ СЪВСЕМ ОПРАВДАНО ЩЕ ХОДЯ ПРИ ДЖИПИТО СИ КОГАТО АЗ РЕША И ЛОШО ЩЕ МУ СЕ ИЗПИШЕ, АКО МИ СЕ ПРАВИ НА МНОГО ВАЖЕН ИЛИ НЕ МИ ВДИГА ТЕЛЕФОНА СИ!!! 2. "..лекарската професия не е безплатна, а има много висока цена“ - ЦЕНАТА Е ТАКАВА, КАКВАТО Е! НА КОЙТО НЕ МУ ИЗНАСЯ ДА КЪСА ДОГОВОРА СИ СЪС ЗДРАВНАТА КАСА И ДА ИЗЛИЗА НА СВОБОДНА ПРАКТИКА, НО БЕЗ ЛИСТАТА ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАКРЕПОСТЕНИ ПАЦИЕНТИ, КАПИТАЦИОННА ТАКСА, ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА И РЕД ДРУГИ СУБСИДИИ..., КОИТО ПРЕВЪРНАХА ДЖИПИТАТА ВЪВ ВИСОКОМЕРНИ МИЛИОНЕРИ. А СА НАЙ-НИСКО ОБРАЗОВАНАТА ЧАСТ ОТ ЛЕКАРСКАТА ГИЛДИЯ! И НАКРАЯ: БЛС, НЕ ДОПУСКАЙТЕ ТОЗИ ХУМАНОИД ДО МЕДИИТЕ, ПО КОИТО НЕПРЕКЪСНАТО РЪСИ ГЛУПОСТИ, КОИТО КОМПРОМЕТИРАТ ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ!

Гост 18.06.2020 18:40:47

Тъпанар , за теб има само Спешна помощ без чакане. Навсякъде иначе ще си записваш час за преглед и ще се държиш възпитано, защото няма как да накараш лекаря да те лекува въпреки педалско-мутренското ти поведение. И не ме интересува на кого даваш здравните си вноски нито колко са жалки - те не отиват при работещия лекар така ,че си затваряй мародерската мутра точеща незаплатен труд от лекаря ,който изобщо не ти е длъжен за нищо , както никой не е длъжен да те обслужва безпрекословно в нито един сектор на обществото особено с явното ти маймунско поведение. Тук не е САЩ да търпим всяка черна престъпна мутра и да коленичим

ДО "Гост 18.06.2020 18:40:47" 19.06.2020 17:02:59

Тъпанар , явно си късопаметно джи-пи и ще ти напомня, че освен "Спешната помощ" без чакане е и "НЕОТЛОЖНАТА ПОМОЩ", КОЯТО УДОБНО ЗАБРАВЯШ, ЧЕ Е ВМЕНЕНА НА НЕГРАМОТНИЦИ КАТО ТЕБ! Винаги щом АЗ реша, че състоянието ми е неотложно си ДЛЪЖЕН ВЕДНАГА без всякакво шукалкавене, записване на час и прочие измишльотини "да ме носиш на ръце" и да се държиш възпитано и почтено, защото "благодарение на мен прекарваш дните си " в незаслужено охолство! Тъпанар неблагодарен!!! И не забравяй да издаваш касови бонове за потребителската ми такса от един лв. и другите такси които слагаш директно в джоба си! "Гиди, гиди ШМЕКЕР"!

Гост 16.06.2020 22:29:21

Смешен комплексиран прошляк.

Един ОПЛ на 33 16.06.2020 22:14:43

Пробвай подобно държание в моя кабинет. Тесен ще ти се види светът!

ПАЦИЕНТ 16.06.2020 23:27:15

Един ОПЛ на 33 16.06.2020 22:14:43, АКО ТИ СИ МИ ОПЛ И МИ СЕ ПРАВИШ НА ВАЖЕН И ВЕЛИК ДОКТОР , КАТО МИ ОТКАЖЕШ НАПРАВЛЕНИЕ ЗА СПЕЦИАЛИСТ, ИЗСЛЕДВАНЕ И ЛИ ПОСТЪПВАНЕ В БОЛНИЦА - ПЛАЩАМ СИ НА ЧАСТНО, ВРЪЩАМ СЕ ПРИ ТЕБ С ФАКТУРИТЕ И ЩЕ ТИ СЕ ВИДИ ТЕСЕН СВЕТЪТ, АКО НЕ МИ ГИ ОСРЕБРИШ! "ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА", А ТИ СИ ОТ ОТВРАТИТЕЛНИТЕ ЗЕМНОВОДНИ!

Гост 18.06.2020 18:47:03

Мухльо никой лекар не е задължен да ти изпълнява поръчките за консултации и изследвания .Това не ти е продавачката в магазина да посочващ ти какво да ти свали от рафта бе лaйньо. ЕДИНСТВЕНО ,АКО ЛЕКАРЯТ ПРЕЦЕНИ ДАЛИ ИМА МЕИДИНЦСКО ОСНОВАНИЕ ИЛИ НЕ. И не заплашвай лекари защото има много услужливи мутри пациенти ,които с радост ще помогнат на личния си лекар и ще ти счупят простата тиква в момента в който се опиташ да заплашващ някого.

Един ОПЛ на 33 16.06.2020 23:56:55

Пробвай щурчо, пробвай! Сега е моментът да се направиш на нещо повече от социален клошар. Давай смело, ти си голям! Пфу!

Другата гледна точка 16.06.2020 19:56:22

„Хората на използват платформите за записване на час. Българинът е свикнал да ходи на лекар, когато тoй реши, а не когато лекарят може да го приеме.“, каза той. --- Че той пациентът може да ХОДИ бе, Брънзалов, то движението и разходките са хубаво нещо, особено след двумесечния блокаж у дома по време на карантината. А това, дали Лекарят ще го ПРИЕМЕ, е ДРУГ ВЪПРОС! Изясни ли ти се положението?

ПАЦИЕНТ 18.06.2020 13:58:37

"А това, дали Лекарят ще го ПРИЕМЕ, е ДРУГ ВЪПРОС!" ЛЕКАРЯТ ДАЖЕ ЩЕ ГОНИ ДА ПРИЕМЕ ПАЦИЕНТА, АКО СЪЩИЯТ ПРИ ВСЯКА НУЖДА ОТ ЗДРАВНА УСЛУГА ИМА СВОБОДАТА ДА ИЗБЕРЕ ПРИ КОГО ДА ИДЕ - ПРИ ЕДИН ИЛИ ДРУГ ОПЛ, КАКТО СЕГА МОЖЕ ДА ИЗБИРА ЕДИН ИЛИ ДРУГ СИМП! САМО ТАКА ПРИ КОНКУРЕНЦИЯ ЗА ВСЕКИ ПАЦИЕНТ ЩЕ СЕ ПРЕКЪРШИ НА НЕГРАМОТНИТЕ ДЖИПИТА ВИСОКОМЕРИЕТО, КОЕТО СЕ ПОДХРАНВА ОТ СЕГАШНОТО ЗАКРЕПОСТЯВАНЕ НА ЗЗОЛ КЪМ ЕДИН ИЛИ ДРУГ НЕКАДЪРНИК!

Гост 18.06.2020 18:53:13

ТИ ГЛУПАКО КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ ИМАШ ДА СЕ ПОСМЕЕМ НА КОМЕНТАРИТЕ ЗА НЕГРАМОТНИТЕ ДЖИПИТА ?!? ЕЙ ГАЛФОН ВСЕКИ НЕГЪР С МЕДИЦИНСКО ОБРАЗОВАНИЕ Е МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ТЕБ С ЕДВАМ ИЗКАРАНАТА С КЛИЗМА ДИИПЛОМА ЗА СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ. И никакъв лекар няма да те гони , ти мухльо не си клиент , не и с твоята такса левче два . ха-ха-ха. И предпочитам даже да не ми осмърдяваш кабинета за едно мръсно левче

ПОЗИЦИЯ 18.06.2020 22:06:50

Мръсно левче, ама си го слагаш директно в джобчето без да издаваш касов бон! За медицинсдко- 15 левчета, за бележка на детето за градина- 5 левчета, за разни там документчета....15-20 левчета! Хоп...директно в джобчето, НАП ряпа да яде! Не се правете на девственици! Гиди-гиди ШМЕКЕРИ!!!

Гост 16.06.2020 19:24:41

Големи глупости

Гост 16.06.2020 20:00:59

Прав е! Браво! Крайно време е пациентите да се цивилизоват.

Казионен 16.06.2020 18:53:23

слуга.


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...