Сряда, 28 Септември 2022
16
юни
7
 

Д-р Брънзалов: Въпрос на преговори е кога и как ще отпадне 24-часовото разположение на личните лекари

Сряда, 16 Юни 2021 | 17:16:08 Надежда Ненова
7

„На този етап сме се обединили около идеята, но кога ще бъде осъществена реално промяната и как точно ще бъдат организирани нещата е въпрос на преговори. За всеки е ясно, че не е възможно някой да бъде на линия 24 часа, 7 дни в седмицата и да бъд

„На този етап сме се обединили около идеята, но кога ще бъде осъществена реално промяната и как точно ще бъдат организирани нещата е въпрос на преговори. За всеки е ясно, че не е възможно някой да бъде на линия 24 часа, 7 дни в седмицата и да бъде полезен за своите пациенти. Към момента моите колеги са намерили различни варианти да се справят с това, но те са свързани с допълнително администриране, преводи на пари, договори, проверки от Здравната каса на тези договори дали са изрядни“. Това коментира пред Zdrave.net зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов във връзка с готвените промени по отношение на 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари.

„Този проблем трябва да се реши. Българските граждани, които имат нужда от неотложна медицинска помощ, трябва да могат да я открият в обособени структури, съобразени със спецификите на съответния район. И не само – всеки здравноосигурен гражданин, независимо къде се намира, трябва да има осигурен безплатен достъп до такъв тип помощ“, допълни още той.

По отношение на предложението за отпадането на лимитите на лечебните заведения като форма на контрол д-р Брънзалов заяви, че реформата в системата преди е стартирала без лимити.

„Така беше замислена - парите да следват пациента, да няма лимити, да няма диспропорции, да бъдат правилно остойностени дейностите, които заплаща НЗОК. Това са неща, които се изкривиха с времето. Въведоха се лимити през 2015 г. и по този начин много от лечебните заведения лекуваха пациенти за своя сметка. Всъщност лимитите са лесен, но груб начин за контрол, който води много други последствия след себе си. Спира изобщо усилията на управлението и на Касата, и на държавата за въвеждане на по-ефективни мерки. Живеем в дигитализирана среда. Хората сами могат да осъществяват контрол върху това как се харчат парите им за здраве. С приложението, което готви Касата, това ще става много лесно. Всеки пациент ще знае и ще бъде информиран къде и каква манипулация е направена на негово име. Логично, с активното участие на пациентите, контролът ще бъде много по-завишен“, поясни д-р Брънзалов.

В коментар на заявеното в отчета на министъра на здравеопазването, че няма пари в бюджета, за да бъде продължено изплащането на допълнителните 1000 лв. на медиците на първа линия, д-р Брънзалов заяви, че лекарите са дали своят огромен принос и въпреки че в момента няма висока заболеваемост, те продължават да бъдат на работните си места. „Представете си, че в момента имаше все още висока заболеваемост, как щяха да звучат думите: Няма пари?“, попита той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RgYG

така 17.06.2021 10:58:13

Какво 24 часоворазположение. Дори телефоните не им знаем. В Търговище всички медицински обединения, дават дежурства след 19 часа до 8 часа сутринта и всеки може да ги посети в този часови график. Това е, което наричат 24 часа, а не да обикалят цяла нощ къде да го приемат пациента. Това, че не желаят да дават дежурства и се скатават е недопустимо.

до така 17.06.2021 13:40:38

Изобщо не трябва и да го знаеш телефона на личния си лекар. В половината свят е престъпление да му звъниш, ако не ти го е дал изрично и при условия. Има си служебен тел. и на него го търсиш, има си и работно време! Тук обърнаха лекарите на телефонистки, абсолютен терор! За спешни състояния си има спешна помощ, а лекарите си имат работно време, което си длъжен да знаеш!!!

Grave 16.06.2021 19:12:05

Няма лекар в София и големите градове да работи 24 часа реално !

чукча 17.06.2021 08:52:46

Никой не може да работи 24/7/365! Но ОПЛ са длъжни според НРД да го осигурят, за което плащат и криво-ляво се справяха с цената на много нерви, амортизация и пари. Прекалено закъсняло е намерението, но по-добре късно... Изискването е нечовешко и незаконно по всякакви трудови законодателства, дори и робските!

Гост 16.06.2021 18:56:22

Какви прегповпри бе скудоумци ? Това е НЕЗАКОННО по всички точки от Конвенцията по правата на човека и няма как да фигурира в каквато и да е наредба,закон и т.н в страна от ЕС .Само в комунистическите кочинки. Друг е въпроса защо тъпшанарите от УС на БЛС не реагираха 21 години в която тази перверзия на гнусни чички и лелки от МЗ,НЗОК,Здравната комисия прокарваха НЕЗАКОННИ КЛАУЗИ и робски труд за българския лекар. В ЕС при лекарите не се допуска повече от 35 часова работна седмица ,като евентуално с дежурства може да бъде до 47 , но задължително това трябва да бъде компенсирано с почивка в месеца до общо МАКСИМУМ 140 РАБОТНИ ЧАСА МЕСЕЧНО. а ТУК ДЕНОНОЩНО ЗА ДА СА ДОВОЛНИ ЧЕРВЕНИТЕ МАРОДЕРИ . И без никой да плаща при това. Айсиктир на всички ватници от институции, 'народ' и 'държава'атова няма да имате лекари след 5-6 г

Гост 16.06.2021 18:24:15

Десет години дремаха, накрая се появиха нормални хора в МЗ да предложат отпадане на лимитите на болниците и 24 часовото разположение на ОПЛ, та сега да си отворят устата от БЛС и да се мъчат да си присвояват заслуги. Предложението е на МЗ. Ей, дебелак тъп, министър Кацаров ли трябваше да предложи тези неща, къде бяхте вие досега при Москов, Ананиев, Костадинка...Лизахте им зад...ците.

Да да 16.06.2021 17:31:44

Ограничен дебел демагог!


Всичко за коронавируса
Още новини
Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив
28.09.2022 09:14:13

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив

В Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да разгледат изложбата &bd ...

13,7% положителни проби, четирима починали
28.09.2022 08:42:37

13,7% положителни проби, четирима починали

883 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 6444 теста, което прави 13,7% ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...