Сряда, 17 Август 2022
05
авг
9
 

Д-р Брънзалов: Искаме да видим ползата от дигитализацията, сега административната тежест не намалява

Петък, 05 Август 2022 | 11:48:28 Надежда Ненова
9

От момента на въвеждането на електронното здравеопазване колегите в извънболничната помощ само се натоварват и невротизират и не могат да му видят ползата. Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред Zdrave.net.

От момента на въвеждането на електронното здравеопазване колегите в извънболничната помощ само се натоварват и невротизират и не могат да му видят ползата. Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред Zdrave.net.

„Всички документи, които трябва да попълват лекарите, вече се изпращат в Националната здравно-информационна система (НЗИС). В същия момент обаче продължават да се търсят отчети от нас за всичко. Миналата седмица получихме много странно писмо от директора на Столична РЗИ Данчо Пенчев, на което реагирахме. Той иска в специална екселска таблица на специално създаден имейл да му бъде изпращана информацията за болните и починалите от практиките на личните лекари в София. Това е смехотворно дори да се обсъжда, при положение, че говорим, че правим електронно здравеопазване“, каза д-р Брънзалов.

По думите му процедурата на действие е описана в Наредба за обмена на документи в администрацията и всички тези данни могат да бъдат получени по административен път, тъй като фигурират в НЗИС. „Ние качваме в системата всички ваксини, които сме направили, качваме всеки електронен преглед. Какви са тези нови отчети, които трябва да се попълват в период на поредна COVID вълна? Стига с тези хартии, не сме нито печатари, нито полиграфични комбинати! Лекарите трябва да бъдем оставени да преглеждаме! За да мотивираме колегите да работят както трябва, те трябва да почувстват облекчението от дигитализацията. Ние обаче не го чувстваме“, каза д-р Брънзалов.

„В извънболничната помощ почти всички документи вече са електронни и чакаме реални стъпки, които ще улеснят работата ни, а получаваме допълнително натоварване. Вече два месеца чакаме наредбата за НЗИС, след края на общественото обсъждане. Политиците от различни правителства се хвалеха с дигитализацията. Обаче аз питам какво от това? Какво почувстваха като облекчение колегите от системата? Какво направи властта, освен да се хвали наляво и надясно, че въвежда електронно здравеопазване? “, попита зам.-председателя на БЛС.

Той призова новия здравен министър д-р Асен Меджидиев да преразгледа административната база, така че работата на общопрактикуващите лекари по отношение на документацията да бъде облекчена.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZMG*

Провинция 09.08.2022 09:57:44

Мрънкащите да предимно дъртите софиянци от село !

Tita 08.08.2022 00:46:07

За какви ползи и резултати говорите!?? Администрактивната тежест се увеличава с този вид "дигитализация" Изпринтването за съхранение се запазва. Хабим консумативи ,хартия и съответно това никак не е ЕКО! Сбъркан модел господине,похабено цяло поколепие лекари! Вие изобщо тази работа разбирате ли я?

Фрог 08.08.2022 16:13:14

Ако не принтиране документи изискващи подпис на пациента, то как ще се защитим в съд?

Гост 07.08.2022 21:09:39

Именно -тъпащината с полулелктронната система на НЗИС увеличи времето пред компютъра с поне 30% ПОВЕЧЕ. Пускаш излседване -чакаш отговор от сървъра на НЗИС(както му викаме АЗИС) , пускаш направление за консултация -чакаш отговор от сървара на НЗОС, пускаш рецепти чакаща отговор от сървъра на НЗИС. Пускаш амбулатррен лист -пак чакаш отговор.Ако си нправил промени в амб лист - това е нормално за такъв документ ,който следва логиката на прегеда,статуса, изследванията ,терапията и т.н - пак чакаш отговора на НЗИС .що за глупости а ?!?!? В Германия лекарят звършва клиничния случай и всички данни ЕДНОМОМЕНТНО ОТИВАТ НА СЪРВЪРА. Вие чички от скапанаите ИТ' фирми защо не се запознахте с опита на развитите западни държави ,а пак ще си измиляте топлата оода и ще певръщате лекаря в оператор на терминал...

РМС 09.08.2022 09:56:10

Младите колеги се справят без проблем с новостите...защо ли ?

Един 05.08.2022 18:54:02

Така организирано ,псевдо електронното здравеопазване улеснява орди от проверяващи от каси инспекции РЗИ ,които се чудят как да оправдаят нищо правенето си и постоянно променят и усложняват работата на лекарите!

Es 08.08.2022 16:14:53

За тебе май и Прокуратурата ще трябва да се праща! Щом те е страх от контрол!

Гост 05.08.2022 13:56:05

Полза за пациенти и лекари - НУЛА!!! Не само че в нищо няма улеснение, а е точно обратното - допълнително време, нерви, разправии... Улеснение има само за чиновляците от касата да точат секирата за абсурдни "нарушения" и глоби, които вие от БЛС сте одобрили.

Dost 05.08.2022 18:02:34

То колега за аидуците си трябва секира !!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...